Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

PETER WALKER, αρχιτεκτονική υπαίθριων χώρων




Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Άιθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, 21 Μαϊου, Ώρα: 19:00

Βετεράνος αρχιτέκτονας τοπίου, ένας από τους ελάχιστους της γενιάς του που καθόρισαν τη νέα αντίληψη και αισθητική της διαμόρφωσης υπαίθριων χώρων, ο Πήτερ Γουόκερ έρχεται στην Αθήνα, στις 21 Μαϊου, για να μιλήσει για δύο από τα πιο σημαντικά μνημεία στον κόσμο, που έχουν την υπογραφή του: Το Μνημείο 9/11 στη Νέα Υόρκη, αφιερωμένο στα θύματα των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους και το Πάρκο Μπαραγκαρού στο Σίντνεϊ, φόρο τιμής της αυστραλιανής κυβέρνησης στους Αβορίγινες της Αυστραλίας.  

Ο διάσημος και πολυβραβευμένος Αμερικανός αρχιτέκτονας τοπίου θα μοιραστεί με το κοινό την περιπετειώδη εμπειρία του από τη συμμετοχή του στο σχεδιασμό αυτών των εξαιρετικά συμβολικών μνημείων και θα τα συνδέσει με την αφήγηση της πλούσιας διαδρομής του στον κόσμο της αρχιτεκτονικής, του design και της τέχνης. Διαδρομή που τον οδήγησε από τα αρχαία μνημεία και τους γαλλικούς κήπους του 17ου αιώνα στον απόλυτο, δυναμικό και λυρικό μινιμαλισμό.
Ο Πήτερ Γουόκερ (γεν. 1932) με σπουδές στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και στο Χάρβαρντ, θεωρείται ένας από τους μεγάλους ποιητές του σχεδιασμού τοπίων του 20ου αιώνα.  Τα έργα του, διάσπαρτα σε τέσσερις ηπείρους (ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία) βασίζονται σε θεμέλια καλλιτεχνικά, ιστορικά, πολιτισμικά, στοχαστικά και αποτελούν μοναδικές συναντήσεις του φυσικού με το τεχνητό τοπίο. Μοντέρνα και μινιμαλιστικά, πότε μυστηριώδη και πότε απόκοσμα, προκύπτουν όλα από μια φιλοσοφική διύλιση του σύνθετου που καταλήγει στο λιτό.

Η εταιρία του Γουόκερ, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και με 40 αρχιτέκτονες και σχεδιαστές όλων των ειδικοτήτων, έχει πάρει αμέτρητες διακρίσεις και βραβεία και έχει συνεργαστεί με τους αστέρες αρχιτέκτονες της εποχής, όπως ο Φρανκ Γκέρι, ο Ρέντσο Πιάνο, ο Χέρμαν Μίλερ κ.α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου