Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Πυρκαγιές Ante portas….


Αν και βρισκόμαστε στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου, οι ελλείψεις σε επίγεια και εναέρια μέσα, καθώς και σε προσωπικό έχουν αφήσει απροστάτευτο, τον Δασικό Πλούτο της Χώρας. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 21 Κανανταίρ και 18 Πεντζετέλ, τα μισά, περίπου, βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος, ενώ πολλά από τα υπόλοιπα παρουσιάζουν προβλήματα συντήρησης. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τα πυροσβεστικά οχήματα, που αντιμετωπίζουν, λόγω παλαιότητας,σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, όπως θέμα αντικατάστασης κινητήρων, θέμα αντικατάστασης ελαστικών και μέσων πυρόσβεσης. Παράλληλα με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς προχωρούν οι προσλήψεις εποχιακού προσωπικού, κάτι που έχει σαν συνέπεια, πολλά από τα πυροσβεστικά φυλάκια και σημεία συγκέντρωσης να μην είναι επανδρωμένα ή να έχουν ελλιπή στελέχωση.
. Προκειμένου να υπάρξει άμεση πρόληψη και άμεση αντιμετώπιση των Δασικών πυρκαγιών, η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης καταθέτει  σειρά προτάσεων, για να μην θρηνήσουμε εκ νέου ανθρώπινα... θύματα και να υπάρξει  ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός,  της Δασοπυρόσβεσης:
Aπό τις προτάσεις αυτές δυο έχουν άμεση σημασία και πρέπει να προταχθούν :
-         να δοθεί έμφαση και στην, επί εικοσιτετραώρου βάσεως, φύλαξη των καμένων περιοχών, μετά την κατάσβεση, προκειμένου να μην υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Σε αυτή την δραστηριότητα μπορούν να προσφέρουν πολλά, ο εθελοντισμός και οι τοπικές κοινωνίες.
-        να οργανωθούν πολλά επίγεια τμήματα, άμεσης επέμβασης, διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, σε έναν ευρύτερο πανελλαδικό σχεδιασμό, με βασικό στόχο, την άμεση αναγγελία και άμεση επέμβαση των επίγειων δυνάμεων και μετά να καλούνται οι εναέριες δυνάμεις, όταν ο Συντονιστής θα εκτιμά, ότι δεν θα μπορεί να γίνει κάτι με τα επίγεια μέσα. Τώρα γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Διότι πρώτα καλούνται οι εναέριες δυνάμεις και όταν ξεφύγει πλέον η φωτιά προσπαθούν να τη σβήσουν με τις επίγειες δυνάμεις, μια τακτική, που έχει προκαλέσει τον δεκαπλασιασμό των δαπανών αλλά και τον δεκαπλασιασμό των καταστροφών και που αποδεικνύει την τραγική αποτυχία της ασκούμενης Κρατικής πολιτικής πρόληψης και κατάσβεσης, των Δασικών πυρκαγιών. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου