Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Μια ΑΠΕ που μετράει για ΑΠΕ, παράγει ρεύμα, έχει ντόπιες θέσεις εργασίας...

 του Αρχαιοπτέρυγος

Εδώ και 5 χρόνια (Θεέ μου...) γράφω ότι οι ΑΠΕ είναι ενεργειακά ατελέσφορεςοικονομική κλοπή, και περιβαλλοντικό θέατρο. Αναφέρομαι στα κυρίως στα αιολικά αλλά και στα φωτοβολταϊκά. Επειδή τα αιολικά είναι κουτουρού είναι βασικά προβληματικά. Αυτό φαίνεται στην εμπειρία (και τις απορρίψεις σε γείτονες) κάθε χώρας που έχει αιολικά.  Τα φωτοβολταϊκά είναι λιγότερο κουτουρού, τουλάχιστον κάνουν για (ακριβή) ημερήσια ισχύ αιχμής. Όχι παραπάνω. Και τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι βασικά ο προθάλαμος και η δικαιολογία για αέριο. Μόνο που το κάνουν και αυτό διαλείπον, και ακριβότερο και επιδοτούμενο. Τρέλα. Και από θέσεις εργασίας? Πολλές. Στην Γερμανία.

Πίσω από αυτή την τρέλα είναι η στοχαστικότητα και η μεταβλητότητα της ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά και φωτοβολταϊκά. Το μόνο επιχείρημα που έχει απομείνει (και το ακούω από λιγούρια) είναι ότι είναι "υποχρεωτικά". Πρώτον, τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό, αν δεν είσαι εντελώς πουλημένος γλύφτης.  Δεύτερον τα υδροηλεκτρικά μετράνε για ΑΠΕ σε όλο τον πλανήτη εκτός από τον Σκάϊ.  Τρίτον, η βιομάζα μετράει για ΑΠΕ.
Σε αντίθεση με τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, η βιομάζα μπορεί και να απασχολήσει αγρότες. Μπορεί να βελτιώσει εδάφη, Μπορεί να το κάνει χωρίς πολλά νερά. Και κυρίως, η βιομάζα "αποθηκεύεται". Την καις σταθερά, όποτε την θες, αν θες για ισχύ βάσης. Ναι, προσφέρεται και για τηλεθερμία. Όχι, δεν είναι πανάκεια, αλλά [ίσως] δεν είναι απάτη [αν και ο greeklignite που σαφώς ξέρει πιο πολλά από μένα, είναι πιο ...επιφυλακτικός και με τα εικονιζόμενα, και σωστά επισημαίνει ότι στην Β. Ευρώπη η βιομάζα είναι δασικά υπολείμματα -- που εμείς δεν έχουμε]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου