Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Tοποθέτηση πομπού σε ασπροπάρη


Ακόμη και τώρα υπάρχουν τα κυνηγετικά γεράκια – όμως υποθέτω ότι η «προπόνησή» τους ξεκινούσε σε πολύ νεαρά ηλικία… Υποθέτω ακόμη  ότι ένα ώριμο πουλί  αφενός πιάνεται δύσκολα και αφετέρου δύσκολα παρακολουθείται και υφίσταται έφοδο των «διωκτικών» πτηνολογικών αρχών…

Και όμως,  μια ομάδα της Ορνιθολογικής  Εταιρείας μετά τριετείς προσπάθειες  κατάφερε πρόσφατα να  παγιδέψει έναν ενήλικο Ασπροπάρη στην περιοχή της Κόνιτσας !
Αφηγείται η ομάδα :
«Η θέση όπου παγιδεύτηκε το πουλί προετοιμαζόταν προσεκτικά για πάνω από έναν μήνα: μια μικρή καλύπτρα είχε κρυφτεί ανάμεσα στα δέντρα, μια ειδικά κατασκευασμένη παγίδα είχε στηθεί και καμουφλαριστεί και κάμερες είχαν τοποθετηθεί για την παρακολούθηση των κινήσεων των Ασπροπάρηδων και κάθε άλλου πουλιού…. Μόλις επιβεβαιώθηκε ότι η επιλεγμένη θέση επισκεπτόταν συχνά από τους γύπες, η διαδικασία της παγίδευσης ξεκίνησε…. Και έφτασε η μέρα που όλες οι συνθήκες ήταν ιδανικές για την «επιχείρηση» και τελικά… τσακ! Ένας υπέροχος αρσενικός ενήλικος Ασπροπάρης! Αποφασίσαμε να τον ονομάσουμε Αώο, δίνοντάς του το όνομα του κύριου ποταμού της περιοχής όπου πιάστηκε.

Μετά τη λήψη ορισμένων βιομετρικών μετρήσεων, στην πλάτη του πουλιού τοποθετήθηκε ένας δορυφορικός πομπός για να  παρακολουθήσουμε τις κινήσεις του , τόσο εδώ, στην περιοχή αναπαραγωγής του, όσο και μετέπειτα κατά τη μετανάστευσή του προς την Αφρική. Τότε θα μάθουμε ποια διαδρομή ακολουθούν οι έμπειροι, ενήλικοι Ασπροπάρηδες: την ασφαλή αλλά πιο μακρινή διαδρομή μέσω της Τουρκίας ή την συντομότερη και πιο επικίνδυνη διάσχιση της Μεσογείου; Αλλά και πολλά άλλα «μυστήρια» αναμένεται να αποκαλυφθούν χάρη στη δορυφορική τηλεμετρία, όπως η ακριβής θέση φωλιάσματος του πουλιού ή  οι απειλές που αντιμετωπίζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου