Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Όλα τα είχαμε, οι πυρκαγιές μας λείπανε …..


ΟΙ  έντονες βροχοπτώσεις   αυτό το χειμώνα και αυτή την άνοιξη χαροποίησαν πολλούς, όμως υπήρχε «σε δεύτερο πλάνο» μια επικινδυνότητα  ορατή από λίγους :  Η ανάπτυξη της ποώδους και θαμνώδους βλάστησης και η αποξήρανσή της από τις αρχές του καλοκαιριού, παρήγε  άφθονη καύσιμη ύλη για πιθανές αναφλέξεις….
Υπήρχαν  αυξημένοι κίνδυνοι λοιπόν, υπήρχε και αυξημένη αδυναμία προληπτικής δράσης, υπήρχε και μια γενικευμένη αδυναμία σύλληψης του χειρότερου που καιροφυλακτούσε.
Από τον διαδικτυακό σταθμό PROMITHEAS TV  και στην εκπομπή «Οικολογία και Πολιτική» είχαμε μιλήσει   κατ’ επανάληψη – με τον Άκη Ασπρογέρακα και άλλους συναγωνιστές – για την ανάγκη επικαιροποίησης του ανεπίκαιρου και για την αντιμετώπιση του  προβλήματος των πυρκαγιών,  που το τελευταίο εξάμηνο  κατείχε θέση υποσημείωσης των υποσημειώσεων…
Τότε προκαλούσαμε πλήξη και χασμουρητά, τώρα ήλθε η ώρα του άγχους . Τώρα , με αφορμή την πυρκαγιά στον Υμηττό,  όλοι οι ευκαιριακοί κυνηγοί της επικαιρότητας τρέχουν μη χάσουν πόντο από τα γεγονότα και μη φανούν αυτό που είναι, δηλαδή άσχετοι.
Στις 2 Ιουνίου, καταχωρούσαμε μια ερώτηση της Βουλευτίνας Χαράς Καφαντάρη ΕΙΔΙΚΑ για τον Υμηττό :



«Η καταστροφή τριών πυροφυλακίων  στον Υμηττό, τον τελευταίο μήνα, έχει σημάνει συναγερμό στην Αστυνομία και στους εμπλεκόμενους φορείς για την προστασία του…. Τα πυροφυλάκια αυτά εποπτεύουν μία πολύ μεγάλη περιοχή του Υμηττού από τα Γλυκά Νερά μέχρι τον Καρέα και θεωρούνται κομβικά για την προστασία του δάσους. http://oikologein.blogspot.gr/2015/06/blog-post_81.html

Μερικές ημέρες αργότερα , στις 18.6.15 γράφαμε  («Οι πυρκαγιές ante portas») , με αφορμή την παρέμβαση της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης :


«Αν και βρισκόμαστε στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου, οι ελλείψεις σε επίγεια και εναέρια μέσα, καθώς και σε προσωπικό έχουν αφήσει απροστάτευτο, τον Δασικό Πλούτο της Χώρας.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 21 Κανανταίρ και 18 Πεντζετέλ, τα μισά, περίπου, βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος….. 
Τα γεγονότα ήλθαν όπως ήλθαν,δηλαδή τα μνημόνια να απειλούν και την δασοπροστασία…






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου