Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Πυρκαγιά στο Αυλάκι – μια ημερίδα αυταπάρνησης….




Μπορεί η συγκεκριμένη πυρκαγιά να μην… εντυπωσίασε με τα μεγέθη της ( ως εκ του αποτελέσματος) όμως θεωρείται από τους έμπειρους πυροσβέστες ως η δυσκολότερη που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, μέχρι στιγμής, το φετινό καλοκαίρι!
Σύμφωνα με πυροσβεστικές πηγές που μίλησαν στο notioanatolika.gr, η κλήση στο 199 έφθασε λίγο πριν από τη 1.30 το μεσημέρι της  Τετάρτης 22 Ιουλίου και η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν ακαριαία,  αφού λόγω  των ισχυρότατων ανέμων οι πυροσβέστες κατανόησαν τη σοβαρότητα της περίπτωσης.
Η φωτιά εξελισσόταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην περιοχή Προιστήρι Αυλακίου, ενώ οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι που έπνεαν, δημιουργούσαν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα όταν «έμπαιναν» στη χαράδρα που υπήρχε στο σημείο.
Ένα στέλεχος της Πυροσβεστικής το οποίο βρισκόταν στο Αυλάκι, ενημέρωσε τον διοικητή των δυνάμεων ότι επρόκειτο για πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά,  κατανοώντας λόγω της εμπειρίας του το πιθανό μέγεθος της καταστροφής.
Ενώ τα πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονταν καθ’ οδόν δόθηκε εντολή να επέμβουν και εναέρια μέσα. Χωρίς χρονοτριβή «σηκώθηκαν» δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα (οι λεγόμενες ακρίδες) και δύο αεροσκάφη Canadair.

Όλα πλέον κρίνονταν στις λεπτομέρειες αφού οι ισχυροί άνεμοι έντασης 7 μποφόρ που «έμπαιναν» στη χαράδρα, ενισχύονταν σε 8 μποφόρ, δημιουργώντας εφιαλτικές συνθήκες και κάνοντας το έργο των πυροσβεστών, των εθελοντών πυροσβεστών αλλά και των ανδρών του πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ ιδιαίτερα δύσκολο.
Οι στροβιλισμοί του ανέμου αλλά και οι κηλιδώσεις ενέτειναν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Οι στροβιλισμοί δημιουργούσαν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες ανέμου ενώ οι κηλιδώσεις  δημιουργούσαν προβλήματα σε άλλα σημεία.
«Κηλιδώσεις» αποκαλούνται οι «εκρήξεις» φωτιάς που μεταφέρονται σε άλλα σημεία μακριά από το μέτωπο της πυρκαγιάς και προκαλούν νέες εστίες οι οποίες δίνουν την εντύπωση εμπρησμών!
Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιες κηλιδώσεις υπήρξαν πολύ κοντά στο εκκλησάκι της Ευαγγελίστριας αλλά η πρόβλεψη που είχε γίνει από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων αποσόβησε τη δημιουργία και νέου μετώπου.
Μια φωτιά λοιπόν η οποία με το χωρίς εμπειρία μάτι του απλού πολίτη μπορούσε να χαρακτηριστεί μικρή, ήταν η πλέον επικίνδυνη του φετινού καλοκαιριού στην ανατολική Αττική αφού αν ξέφευγε θα έκανε κάρβουνο το δάσος του Κουβαρά αλλά και θα περνούσε – λόγω της κατεύθυνσης των ισχυρών ανέμων – προς το Δασκαλειό και την Κακή Θάλασσα.
Η αγωνία των πυροσβεστών ήταν μεγάλη για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο και γι’ αυτό στην πυρόσβεση συμμετείχαν περίπου 100 άνδρες (πυροσβέστες, εθελοντές πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα) με περισσότερα από 30 οχήματα, πάντα συνεπικουρούμενα από τα δύο ελικόπτερα και τα δύο αεροσκάφη.
Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι πολλοί πυροσβέστες που βρίσκονταν είτε σε άδεια είτε σε ρεπό τα διέκοψαν με δική τους πρωτοβουλία και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πυρόσβεσης κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης.
Η αυταπάρνηση που επέδειξαν όσοι συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης ήταν συγκινητική κάτι που κατανόησαν οι απλοί πολίτες οι οποίοι όπου τους έβλεπαν τους επευφημούσαν και τους έδιναν συγχαρητήρια.
Και παράλληλα ήρθε και η αναγνώριση από την πολιτεία αφού, σύμφωνα με πληροφορίες του notioanatolika.gr, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης απέστειλε θερμά συγχαρητήρια για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Βασίλη Παπαγεωργίου ενώ συγχαρητήριο μήνυμα απεστάλη στον Αρχηγό και από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο!
Και μια τελευταία λεπτομέρεια που έχει την αξία της: Οι μαχητές της φωτιάς άντεξαν περισσότερο και από τα μηχανήματα αφού σε κάποιες περιπτώσεις μέσα που χρησιμοποιούσαν αχρηστεύτηκαν (π.χ. κάποιοι πυροσβεστικοί αυλοί που έσπασαν από την πίεση του νερού).
Για την ιστορία; Κάηκαν περίπου 60 στρέμματα πεύκων, κέδρων, χόρτων και θάμνων. Αλλά τελικά αυτό ελάχιστοι σημασία έχει μπροστά στην ηρωική υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών και εθελοντών πυροσβεστών που κατεύθυναν αποτελεσματικά οι αξιωματικοί τους με επικεφαλής τον Αττικάρχη Υποστράτηγο Θανάση Σερεντέλο και τον επιχειρησιακό διοικητή Αν. Αττικής Αρχιπύραρχο Θανάση Τζοίτη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου