Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Νυχτερινό τοπίο


To vυχτερινό τοπίο κρύβει αλλά και αποκαλύπτει πράγματα που δεν φαίνονται, υπό άλλες συνθήκες…
Σε μια αστροφεγγιά, αλλά χωρίς κάποια  φωτιστική "παρενόχληση", μπορεί κανείς να ενδιατρίψει στην «γεωγραφία του ουρανού», αυτήν που κάναμε παλιά στα σχολεία ως «κοσμογραφία». Υπάρχουν περίπου 4000 αστέρια ορατά στο βόρειο ημισφαίριο με γυμνό οφθαλμό – διαβεβαιώνει ο Γιώργος Γραμματικάκης στην "Κόμη της Βερενίκης" - αλλά και τα πιο βασικά από αυτά είναι αρκετά για να εντυπωσιάσουν  τον μέσο άνθρωπο. Και κάτι άλλο, λιγότερο γνωστό : Πάντα σε συνθήκες αστροφεγγιάς, είναι ορατοί με γυμνό οφθαλμό οι τεχνητοί δορυφόροι. Κινούνται στο βάθος του ουράνιου θόλου, με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με αυτήν των αεροπλάνων, εκπέμποντας ένα σταθερό φως – σε αντίθεση  με το εναλλασσόμενο φως των αεροπλάνων….
Το ολόγιομο φεγγάρι  γίνεται υπερκυρίαρχο στον νυχτερινό ουρανό και μειώνει τη μαγεία των άστρων, όμως προσδίδει μια νέα μαγεία στο επίγειο τοπίο,  με τους αχνούς φωτισμούς των όγκων και  των επιφανειών. Είναι κι αυτό απολαύσιμο και εντυπωσιακό και όχι μόνο το καλοκαίρι : Απλώς το καλοκαίρι έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, γιατί τότε διατίθεται περισσότερος ελεύθερος χρόνος και υπάρχει μεγαλύτερη ανεμελιά στους ανθρώπους.

Βρίσκω πολύ καλή την ιδέα του ΠΕΝΤΕΛΗ 2.0 Social Polis για τη νυχτερινή πεζοπορία της 31ης Ιουλίου (τηλ. 6980 577 618), αν και διαφωνώ με το γνωμικό «Αντίδοτο στην κρίση η επαφή μας με τη φύση». Αντιπροτείνω κάτι που υπόσχεται λιγότερα  έως τίποτα: «Στην κρίση, μια άλλη επαφή με τη φύση είναι εφικτή». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου