Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Εσείς Βρωμάτε !



Παλιά οι κινηματογράφοι προ του κυρίως έργου ενημέρωναν το κοινό : Πάσα ομοιότης με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι συμπτωματική…

Και τώρα οι ειδήσεις (Πηγές: ΑΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.-Sputnik-Reuters) για μια χώρα διάσημη για  εμφυλίους πολέμους , αλλά όχι και για τη κακοδιαχείριση των σκουπιδιών :

«Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βηρυτό το βράδυ του Σαββάτου μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που ζητούσαν λύση στην κρίση με τα σκουπίδια στη χώρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ένας από τους οποίους νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του κινήματος «Εσείς βρωμάτε» και συγκεντρώθηκαν πλατεία Ριάντ αλ-Σολ, κοντά στο κοινοβούλιο, φωνάζοντας συνθήματα κατά των αρχών τις οποίες κατηγορούν κυρίως για πολιτική παραλυσία και διαφθορά. «Κάποια σκουπίδια ΔΕΝ πρέπει να ανακυκλώνονται», έγραφε πλακάτ πάνω σε φωτογραφίες λιβανέζων πολιτικών.
 Η κρίση ξέσπασε στα μέσα Ιουλίου, με το κλείσιμο από εξαγριωμένους κατοίκους της χωματερής στο Νάαμεχ, που βρίσκεται έξω από τη Βηρυτό. Αν και η αποκομιδή των απορριμμάτων επαναλήφθηκε ημέρες μετά, με την έλλειψη χώρων υγειονομικής ταφής τα απορρίμματα ερρίφθησαν πρόχειρα, σε κενούς χώρους εδώ και εκεί.
Ο χώρος υγειονομικής ταφής στο Νάαμεχ άνοιξε το 1997. Σχεδιάστηκε να δεχτεί απορίμματα  μόνο για μερικά χρόνια, μέχρι να βρεθεί μια συνολική λύση. Ωστόσο λειτουργεί ακόμα, 18 χρόνια αργότερα. Το κοινοβούλιο είναι διχασμένο και σε πλήρη αδράνεια αφού ποτέ δεν ήταν σε θέση να ψηφίσει κατάλληλο νόμο. Η κοιλάδα Νάαμεχ που κανονικά θα δεχόταν δύο εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων, έχει γεμίσει τελικά με 15 εκατ. τόνους.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σωροί σκουπιδιών έχουν λάβει ογκώδεις διαστάσεις στις συνοικίες. Ορισμένοι κάτοικοι καταφεύγουν στην καύση των απορριμμάτων στους δρόμους, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται τοξικές ουσίες. Ορισμένοι φορούν μάσκες για να προστατευτούν από την αποκρουστική οσμή. Άλλοι  ξεσπούν το θυμό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι ο Λίβανος μπορεί να υποστεί «μεγάλη υγειονομική καταστροφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου