Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Ελληνική πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TISA



Mail: stop.ttip.greece@gmail.com | http:/stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr 



Τι θέση παίρνουν όσον αφορά τις  συνθήκες ΤΤΙP, CETA, TISA, τα κόμματα που μας καλούν να δώσουμε την ψήφο μας;

Εκατομμύρια πολίτες στις δύο όχθες του Ατλαντικού έχουν κινητοποιηθεί με πολλούς τρόπους για να αποτρέψουν την ψήφισή  αυτών των Συνθηκών, που προγραμματίζεται να γίνει μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2016. Στην Ευρώπη προγραμματίζονται μαζικές κινητοποιήσεις από τις 10 έως τις 17 Οκτωβρίου 2015, με διαδηλώσεις, πορείες, ενημέρωση των πολιτών, και το ίδιο προβλέπεται για  πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Τα κόμματα που ζητούν την ψήφο μας στις εκλογές  της 20ης Σεπτεμβρίου, έχουν πάρει θετική ή αρνητική στάση απέναντι στις αναφερόμενες συνθήκες. Εμείς ζητούμε για άλλη μια  φορά να μας επιβεβαιώσουν την άποψή τους ή να μας δηλώσουν το λόγο της αναθεώρησής της  και τις πιθανές νέες απόψεις τους για το  μείζον αυτό θέμα, που θα καθορίσει την τύχη των λαών της Ευρώπης και των ΗΠΑ για πολλές δεκαετίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κράτησε θέση αρνητική με τη διατύπωση επιφύλαξης στο συμβούλιο των υπουργών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Την ίδια στάση κράτησε  και το Κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων, που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ .
Το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων που συγκυβέρνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ κρατά επίσης αρνητική στάση, ενώ με βάση τη συζήτηση  στη Βουλή της 27/5, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας   κράτησε καθαρά αρνητική στάση.  Αντίθετα το Ποτάμι κράτησε θετική στάση,  με τη διατύπωση ορισμένων επιφυλάξεων.
Το νέο κόμμα που δημιουργήθηκε από διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η Λαϊκή Ενότητα, κρατά καθαρά αρνητική στάση, ενώ αντίθετα τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ κρατούν θετική στάση απέναντι στις συνθήκες,  με τη διατύπωση κάποιων αντιρρήσεων όσον αφορά  τις πιο ακραίες πρόνοιές τους.

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (Ανταρσύα-ΕΕΚ) έχει καθαρά αρνητική στάση,  όπως επίσης το Κ.Κ.Ε.(μ-λ) και Μ-Λ Κ.Κ.Ε.- Εκλογική Συνεργασία. Το κόμμα των Πειρατών έχει εκφραστεί αρνητικά. Τα άλλα κόμματα ή συνασπισμοί κομμάτων που βάζουν υποψηφιότητα, δεν έχουν εκφράσει άποψη για το ζήτημα, απ' όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε. Το κόμμα των Πειρατών έχει εκφραστεί αρνητικά.

Σημειώνουμε ότι στο Ευρωκοινοβούλιο όπου συζητήθηκαν αυτές οι προτάσεις συνθηκών, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει και η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει ναι σε όλα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζει ναι στις συνθήκες με τροπολογίες και υποσημειώσεις, αλλά παράλληλα έχει πολλές  “διαρροές” από ευρωβουλευτές/ ευρωβουλεύτριες, το Κόμμα των Πρασίνων ψηφίζει ΟΧΙ στις συνθήκες ενώ η αριστερή συσπείρωση GUE/NGL ψηφίζει συνολικά αρνητικά.

Τέλος, το κριτήριο είναι η πράξη, αλλά στο μέλλον θα δούμε αν όσα κόμματα ή πρόσωπα αντιτίθενται στις συνθήκες, θα δραστηριοποιηθούν με οποιουσδήποτε τρόπους για να εμποδίσουν την υπερψήφισή τους.
------------------
Σχετική έκδοση για την TTIP του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, του John Hilary,

Επικοινωνία - παραγγελίες στο www.rosalux.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου