Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

VW : Όταν ο «καθώς πρέπει» καπιταλισμός γίνεται φύλλο και φτερό…

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει το σκάνδαλο με το παραποιημένο λογισμικό των κινητήρων diesel της VW, το οποίο μειώνει τους εκπεμπόμενους ρύπους κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών μετρήσεων ώστε αυτοί να καλύπτουν τις προδιαγραφές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild am Sonntag, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οχημάτων της Γερμανίας (Kraftfahrt-Bundesamt), ζήτησε από την VW να παρουσιάσει ως τις 7 Οκτωβρίου το σχέδιό της για την απάλειψη του παράτυπου λογισμικού από τους κινητήρες και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί θα καλύπτουν κανονικά τις προδιαγραφές ρύπων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα άρει την έγκριση τύπου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ταξινομηθούν τα συγκεκριμένα μοντέλα. Στο ίδιο δημοσίευμα η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία των αντιρρυπαντικών συστημάτων της VW, η επίσης γερμανική Bosch, είχε προειδοποιήσει από το 2007 ότι το συγκεκριμένο λογισμικό ήταν παράνομο και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο για δοκιμαστικούς λόγους και όχι σε αυτοκίνητα προς πώληση.

Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφέρεται σε έγγραφο της Bosch προς την VW, που ήρθε σε γνώση της εφημερίδας κατά τον εσωτερικό έλεγχο του σκανδάλου στην VW. Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην απαγόρευση πώλησης κάθε αυτοκινήτου του Ομίλου στην Ελβετία, που φέρει τους κινητήρες diesel της σειρά ΕΑ189 με το παράτυπο λογισμικό και αφορά περίπου 180.000 αυτοκίνητα τόσο της VW όσο επίσης και των μαρκών Audi, Seat και Skoda. Με την κλιμάκωση του σκανδάλου, η VW φαίνεται ότι έχει να αντιμετωπίσει έναν ποταμό προβλημάτων που συνοψίζονται σε:
·      Ανάκληση δεκάδων εκατομμυρίων οχημάτων όλων των μαρκών του Ομίλου
·      Παύση πωλήσεων των οχημάτων με τους κινητήρες της σειράς EA 189 σε ΗΠΑ και Ελβετία
·      Μείωση των πωλήσεων όλων των οχημάτων λόγω κατακόρυφης πτώσης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης
·      Αντιμετώπιση τεράστιων προστίμων στις ΗΠΑ που μπορούν να ξεπεράσουν και τα 18 δις ευρώ
·      Μηνύσεις ιδιωτών αγνώστου ύψους
·      Κατακρήμνιση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας
Τέλος υπάρχει και το κλίμα υποψίας και αδιαφάνειας που έχει δημιουργηθεί στο κοινό σχετικά με την εταιρεία, το οποίο έχει πλήξει καίρια της εικόνα της και σίγουρα θα χρειαστεί πολύ κόπο, χρόνο και χρήμα για να αναστραφεί.
ΣΧΕΤΙΚΑ
:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου