Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ρυμοτομείται το ρέμα Χαριλάου προς όφελος ιδιωτών

Του Απόστολου  Λυκεσά
Θα σωθεί τελικά κανένα ρέμα στη Θεσσαλονίκη; Το ερώτημα πλανάται μαζί με μπόλικη αγανάκτηση στην περιοχή του ρέματος «Κυβερνείου»-Χαριλάου στη Νύμφη του Θερμαϊκού, οι κάτοικοι της οποίας πληροφορήθηκαν ξαφνικά ότι υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Τράπεζας Γης του υπουργείου Περιβάλλοντος προωθούν για δεύτερη φορά την έκδοση Π.Δ. ρυμοτόμησης του ρέματος προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Ούτε η απόφαση του ΣτΕ, που δικαίωνε τους περίοικους, δεν φαίνεται να σταματά τους διεκδικητές.
Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης προς το ΥΠΑΠΕΝ, επιτρέπεται πλέον η άρση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης σε συμμόρφωση αποφάσεων δικαστηρίων, ακόμη κι αν μειώνονται οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.
Κι ενώ ο δήμος εκδήλωνε το ενδιαφέρον του για το ρέμα και την απαλλοτρίωση της επίδικης έκτασης, μέχρι σήμερα δεν έχει ενημερώσει το ΥΠΑΠΕΝ για την οικονομική δυνατότητά του για την απαλλοτρίωση ούτε κοινοποίησε το αίτημά του προς το Πράσινο Ταμείο.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η αρμόδια Διεύθυνση και γι’ αυτό η Δημοτική Κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της «την αδικαιολόγητη αδράνεια του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως παρουσιάζεται από το ΥΠΑΠΕΝ», επισημαίνοντας ότι «ενώ εμφανίζεται η πρόθεση (στη θεωρία) για την προστασία του Ρέματος, στην ΠΡΑΞΗ δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη διατήρησή του».

Σύμφωνα με την «Ανοιχτή Πόλη», «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για απραξία. Είναι επιτακτική ανάγκη ο Δήμος Θεσσαλονίκης να προχωρήσει αμέσως στη δήλωση της επίδικης έκτασης στο Κτηματολόγιο, προκειμένου να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και την περιουσία του, καθώς κινδυνεύει να χαθεί το ρέμα.
Η αμετάκλητη απόφαση
Αλλωστε, υπάρχει αμετάκλητη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (22297/2001), με την οποία οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες έχασαν το δικαίωμα διεκδίκησης της επίδικης έκτασης.
Παράλληλα, οφείλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να φροντίσει να αιτηθεί στο ΥΠΑΠΕΝ και στο Πράσινο Ταμείο να χρηματοδοτήσουν την απαλλοτρίωση, ώστε, στην απευκταία περίπτωση που δεν καταφέρει να διασφαλίσει την ιδιοκτησία του Ρέματος, να είναι σε θέση να το απαλλοτριώσει για να μη χάσει από “αμέλεια” έναν τόσο σημαντικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας».
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η εκπρόσωπος της επιτροπής γειτονιάς, η τ. αναπλ. καθ. ΑΠΘ Ελεωνόρα Καρασαββίδου, καταγγέλλει «το υπουργείο που δεν ελέγχει τους υπηρεσιακούς παράγοντες για ένα θέμα που έχει επιλύσει το ΣτΕ» και «όλους αυτούς που “αθόρυβα” και σκανδαλωδώς προωθούν το διάταγμα ρυμοτόμησης χωρίς μάλιστα να αναφέρουν στα έγγραφα καν τον όρο “ρέμα” ή “περιβάλλον”, λες και δεν πρόκειται για δημόσια περιουσία».
ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου