Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Ξεκινά το 12ο Πανόραµα Οικολογικών Ταινιών!








Επίκαιρα θέµατα περιβάλλοντος, µέσα από την αντισυµβατική µατιά  19 σηµαντικών ελλήνων και ξένων σκηνοθετών!




Την Τετάρτη, 18 Νοεµβρίου 2015 στις 18:00, ανοίγει για 12η συνεχή χρονιά η αυλαία του Πανοράµατος Οικολογικών Ταινιών µε τίτλο "Παράθυρα στον Πλανήτη" που διοργανώνει η ΕΛΛΕΤ. Μια σειρά προβολών που γεννήθηκε από την ανάγκη να πληροφορηθούµε βλέποντας τα προβλήµατα του πλανήτη µε τα µάτια σηµαντικών σκηνοθετών και δίνει µια µοναδική ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να παρακολουθήσει ελληνικές και ξένες παραγωγές που πραγµατεύονται θέµατα περιβάλλοντος, επίκαιρα όσο ποτέ.

Φέτος, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ενώνει τις δυνάµεις της µε την ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑ∆ΟΣ παρουσιάζοντας ταινίες από την Ελλάδα, την Αυστραλία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γεωργία, τη ∆ανία, τις Η.Π.Α., την Ιταλία και την Κολοµβία. Πρόκειται για µια πολύ σηµαντική συνεργασία που δίνει νέα ώθηση στο Πανόραµα Οικολογικών Ταινιών και διευρύνει το κοινό του επισηµαίνοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης όλων µας.     

Τις ηµέρες προβολών, όπως πάντα, έχουν προγραµµατιστεί ειδικές θεµατικές συζητήσεις και παρουσιάσεις µε διακεκριµένους οµιλητές, µεταξύ των οποίων ο καθηγητής και ακαδηµαϊκός Χ. Ζερεφός, ο ∆ρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, κ.α.

Εξάλλου, για πρώτη φορά φέτος, το πρωί του Σαββάτου 21/11, το Πανόραµα Οικολογικών Ταινιών καλωσορίζει τα παιδιά, µε την προβολή ειδικών ντοκιµαντέρ αλλά και παιδικό εργαστήρι κοµποστοποίησης! (για παιδιά 5 – 11 ετών)

To 12ο Πανόραµα Οικολογικών Ταινιών πραγµατοποιείται µε την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και σε συνεργασία µε το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ.  

Χορηγοί: ΑΥΡΑ, POLYECO - PCAI Polyeco Contemporary Art Initiative Χορηγοί επικοινωνίας: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, International New York Times, MAD, ATHENS Voice, UNIVERSITY PRESS, ΙΑΝΟΣ, deBop και www.prasinizo.gr  



Για περισσότερες πληροφορίες: www.ellet.gr 

 




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου / Ταινιοθήκη της Ελλάδος 
Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, 104 35 Κεραμεικός 

18:30    Trashed, 2012 *  Candita Brady / Η.Π.Α., 97΄

Jeremy Irons ξεκινά να ανακαλύψει το µέγεθος και τις συνέπειες του παγκόσµιου προβλήµατος των αποβλήτων. Ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσµο, σε πανέµορφες τοποθεσίες που υποφέρουν από την µόλυνση. Πρόκειται για ένα ενδελεχές, θαρραλέο διερευνητικό ταξίδι, που οδηγεί τον Irons, αλλά και εµάς, από τον σκεπτικισµό στη θλίψη και από τον τρόµο στην ελπίδα.    


20:15    Chasing Ice, 2012 * Jeff Orlowski / Η.Π.Α., 75΄ 

Ο καταξιωµένος φωτογράφος περιβάλλοντος James Balog ήταν κάποτε σκεπτικιστής σχετικά µε την κλιµατική αλλαγή. Με το
Extreme Ice Survey, όµως, ανακαλύπτει µια αναµφισβήτητη απόδειξη της αλλαγής στον πλανήτη µας. Στο Chasing Ice, ο Balog χρησιµοποιεί τις επαναστατικές κάµερες time-lapse για να καταγράψει ένα πολυετές ρεκόρ αλλαγής στους παγετώνες του κόσµου. Στο όµορφο βίντεό του συµπιέζονται τα χρόνια σε δευτερόλεπτα συλλαµβάνοντας αρχαία βουνά από πάγο σε κίνηση, καθώς εξαφανίζονται µε εκπληκτική ταχύτητα. 


21:30 Συζήτηση για την Κλιµατική Αλλαγή µε τον Καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, Ακαδηµαϊκό.  


22:15 Xenos - Ξένος, 2014  Mahdi Fleifel / ΕΛΛΑ∆Α, ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ∆ΑΝΙΑ, 14΄ 

Ο Αµπού Αγιάντ και άλλοι Παλαιστίνιοι από το στρατόπεδο κράτησης µεταναστών στον Λίβανο, µε τη µεσολάβηση δουλεµπόρων, διασχίζουν τη Συρία, την Τουρκία και φτάνουν στην Ελλάδα. Ήρθαν γυρεύοντας ελπίδα µε τελικό προορισµό την Ευρώπη, αλλά παγιδεύτηκαν σε µια χώρα υπό γενική κατάρρευση.    


22:30    Γεγονότα στη Φώκαια 1914, 2014 Ανιές Σκλάβου - Στέλιος Τατάκης / ΕΛΛΑ∆Α, 50΄

Ιούνιος 1914- Στα παράλια της Μικράς Ασίας λαµβάνει χώρα µια µεγάλη παραστρατιωτική επιχείρηση που οδηγεί στο διωγµό 120.000 Ελλήνων κατοίκων από τις εστίες τους. Ο χρόνος και η Ιστορία οδήγησαν στη λήθη αυτό τον 1ο διωγµό µέχρι το 2005, όταν ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουµής ανακάλυψε στο Παρίσι το φωτογραφικό αρχείο και τα κείµενα του αρχαιολόγου Φελίξ Σαρτιώ σχετικά µε το γεγονός. 


Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου / Ταινιοθήκη της Ελλάδος  
Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, 104 35 Κεραμεικός 

18:30   Υδάτινος Ορίζοντας, 2011 Βαγγέλης Ευθυµίου /  ΕΛΛΑ∆Α, 48΄

Πενήντα λεπτά αφιερωµένα στο νερό. Στα ποτάµια, τις λίµνες, τους υγρότοπους, τους καταρράκτες, τις πηγές και τα παραποτάµια δάση. Εννέα επιστήµονες που υπόσχονται να µυήσουν τον θεατή στον µαγικό κόσµο του νερού. Και σαράντα πέντε διαφορετικές τοποθεσίες της χώρας χαρίζουν στον φακό υπέροχες εικόνες και υδάτινες διαδροµές.


19:30    Ecocide - Οικολογική καταστροφή, Φωνές από τον παράδεισο, 2013 * Juliet Brown / ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΗΠΑ, 58΄  

Η καταστροφή της εξέδρας εξόρυξης πετρελαίου της BP στο ψαροχώρι  Γκράντλι, στη Ν. Λουιζιάνα. Περισσότερα από 750 εκατοµµύρια λίτρα πετρελαίου χύθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού. Η σκηνοθέτις έζησε 2 χρόνια στην περιοχή καταγράφοντας δράσεις και αντιδράσεις στο απέραντο σκηνικό της καταστροφής. 


20:30 The Mermaid’s Tears: Oceans of Plastic, 2009 Sardine Feydel / ΓΑΛΛΙΑ, 52΄  

Οι ωκεανοί ως "χωµατερές" της γης. Ενηµέρωση για την πλαστική "σούπα" απορριµµάτων που σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες θαλάσσιους οργανισµούς και διοχετεύει χηµικά στην τροφική αλυσίδα.


21:30 Συζήτηση: Νερό - Πλαστικά µε τον ∆ρ. Φίλιππο Κυρκίτσο, Πρόεδρο Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης. 


22:15    Plastic Paradise, 2013 *  Angela Sun / ΗΠΑ, 57΄ 

Χιλιάδες µίλια, µακριά από τον πολιτισµό στο Midway Atoll, σε ένα από τα πιο αποµακρυσµένα µέρη της γης, το οποίο όµως έχει µετατραπεί σε σηµείο µηδέν για την χωµατερή σκουπιδιών του Ειρηνικού Ωκεανού, συγκεντρώνοντας πλαστικά από τρεις µακρινές  ηπείρους. Σε αυτή την ανεξάρτητη ταινία η δηµοσιογράφος- σκηνοθέτιδα Angela Sun, ταξιδεύει σε µια προσωπική αναζήτηση για να ανακαλύψει και να αποκαλύψει αυτό το «µυστήριο» φαινόµενο. Στην διαδροµή θα συναντήσει επιστήµονες, ερευνητές και εθελοντές που ρίχνουν φως στα αποτελέσµατα στην χρήση που κάνουµε στα πλαστικά και ανακαλύπτει ότι το πρόβληµα είναι πολύ πιο ύπουλο από ότι νοµίζουµε.



Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου / Κτήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ   
Τριπόδων 28, 105 58 Πλάκα 
   

18:30  Μορφές Ζωής – Μορφές Πνοής, 2011 Βαγγέλης Ευθυµίου / ΕΛΛΑ∆Α, 50΄

Πενηντατέσσερα λεπττά αφιερωµένα στην βιοπικοιλότητα. Από τις κορυφές των βουνών ως τα βάθη των θαλασσών δεκατέσσερεις επιστήµονες επιχειρούν να µας δώσουν στοιχεία και παραδείγµατα για τον πλανήτη µας. Ποια είναι η κατάσταση της βιοπικοιλότητας και ποια η στάση του ανθρώπου πάνω στο θέµα; 


19:25 Virunga, 2014 *  Orlando von Eisiendel / ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΗΠΑ,, 100΄

Στα δασώδη βάθη του Αν. Κονγκό υπάρχει(?) ένα εθνικό πάρκο Μνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO. Μια ολιγάριθµη οµάδα δασοφυλάκων (και ένας παθιασµένος οικολόγος) µαζί µε έναν φροντιστή ορφανών γορίλων µάχονται να διασώσουν αυτό τον πλούτο από την ένοπλη πολιτοφυλακή, τους λαθροθήρες και τις δυνάµεις εκείνες που παλεύουν να ελέγξουν τους πλούσιους φυσικούς πόρους του Κονγκό. Συνταρακτικό στο περιεχόµενο, βαθύτατα ανθρωπιστικό και µε κίνδυνο της ζωής αυτών που το γνώρισαν. Πολυβραβευµένο. 


21:05 Μ ένα σµπάρο 2 τρυγόνια, 2014 Λώρα Μαραγκουδάκη / ΕΛΛΑ∆Α, 50΄

Ιόνια νησιά, εποχή που τα τρυγόνια έρχονται από την Αφρική µε προορισµό τη Βόρεια Ευρώπη. Άνοιξη. Ξεσηκωµός των κυνηγών µ' όλο που το κυνήγι έχει απαγορευθεί στην περιοχή από το 1985. Χιούµορ και πικρές αλήθειες και φίνα κινηµατογράφηση. Συγκρούσεις µεταξύ λαθροθηρών και τρυγονιών αλλά και µεταξύ κατοίκων. 


22:00   Συζήτηση: Απροστάτευτοι βιότοποι µε την Μαλαµώ Κορµπέτη, Συντονίστρια Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας  και τον Παναγιώτη Παφίλη, Επίκουρο Καθ. Ζωικής Ποικιλότητας, ΕΚΠΑ  





Σάββατο, 21 Νοεμβρίου / Κτήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Τριπόδων 28, 105 58 Πλάκα 


ΠΡΩΙ - Παιδικό πρόγραμμα 

11:00 SOS - Animals in danger, 2009 Άγγελος Κοβότσος / ΕΛΛΑ∆Α, 25΄

Τα πιο σπάνια είδη θηλαστικών, ερπετών, ψαριών και πουλιών εξαφανίζονται. Η ταινία αυτή µε παιδιά, που αποτελεί διεθνή συµπαραγωγή της ΕΡΤ, στοχεύει να προσεγγίσει το νεανικό κοινό ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήµατα πριν να είναι πολύ αργά....

11:25 Ben & Holly’s Little Kingdom, Lucy’s picnic - Το µικρό βασίλειο του Μπεν και της Χόλυ, Το πικνίκ της Λούσυ, 2008 Astley Baker Davies Ltd / Entertainment One UK Ltd. / ΒΡΕΤΑΝΙΑ, 11΄ 

Η αγαπηµένη συντροφιά των παιδιών : o Μπέν, η Χόλυ, το ξωτικό και η υπόλοιπη παρέα του δάσους θα µας κρατήσουν συντροφιά και µέσα από µια όµορφη ιστορία θα µας εξηγήσουν γιατί το δάσος είναι τόσο σηµαντικό να διατηρηθεί. 

11:36   Κοµποστοποίηση για παιδιά, 2014 * Tara Chernof / ΒΡΕΤΑΝΙΑ, 3΄   
Απλοί κανόνες κοµποστοποίησης για παιδιά βήµα- βήµα 

11:40 Παιδικό εργαστήρι Κοµποστοποίησης µε την Μυρτώ Φοίφα  (διάρκεια 1 ώρα) 



ΑΠΟΓΕΥΜΑ 

16:00   Kepler, 2014

Γιώργος ∆ρίβας / ΕΛΛΑ∆Α, 15΄   ο έργο δηµιουργήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας όπου η Polyeco πραγµατοποίησε ένα µεγάλο έργο διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Ο KEPLER 186f είναι ένας νεοανακαλυφθείς µακρινός πλανήτης που γεννά προσδοκίες για ένα εντελώς διαφορετικό µέλλον, καθώς σύµφωνα µε τους επιστήµονες έχει µέγεθος, ατµόσφαιρα και έδαφος αντίστοιχο µε της Γης και δυνητικά θα µπορούσε να φιλοξενήσει ζωή.
Με τα µάτια του καλλιτέχνη είναι ένας πλανήτης στον οποίο οι άνθρωποι θα µπορούσαν να µετοικήσουν όταν πλέον οι συνθήκες στη Γη θα ήταν αβίωτες. Το Kepler είναι ένα πολιτικό θρίλερ επιστηµονικής φαντασίας. Μπορεί να διαδραµατίζεται στο εδώ και τώρα ή στο αύριο σε κάποιο άλλο σηµείο του πλανήτη


16:15 Les Ailes de Patmos - Τα φτερά της Πάτµου, 2014 Βικτόρια Βελλοπούλου / ΕΛΛΑ∆Α, ΓΑΛΛΙΑ, 52΄  

O Chareles, η ∆άφνη, ο Μιχάλης. Ο Γιώργος και ο Τάκης µαζί µε την υπόλοιπη οµάδα έχουν αφιερωθεί στην προσπάθεια αναστήλωσης τριών εγκαταλελειµµένων Μύλων στην Πάτµο. Οι προσπάθειές τους να κατανοήσουν και να ανοικοδοµήσουν την αρχέτυπη τεχνική µέσα από στοιχεία που αντλήσανε από τα χαλάσµατα αλλά και µέσα από εκτενή έρευνα, τους οδηγεί στα όρια της γνώσης, της επαγγελµατικής δεξιότητας και του νοήµατος της αισθητικής. Θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την εργασία αυτή που έχει αποτελέσει εδώ και µήνες το προσωπικό στοίχηµα καθενός ξεχωριστά;  
 









17:15 Il etait une foret - Κάποτε υπήρχε ένα δάσος, 2013 Luc Jacquet / ΓΑΛΛΙΑ, 78΄

Το «Κάποτε υπήρχε ένα δάσος» προσκαλεί τον θεατή µια ανεπανάληπτη περιπλάνηση σε ένα κόσµο φυσικού δέους και εκπληκτικής οµορφιάς. Για πρώτη φορά µπορούµε να δούµε ένα τροπικό δάσος να µεγαλώνει µπροστά στα µάτια µας. Η ταινία µας οδηγεί σε ένα ταξίδι στα άδυτα της τροπικής ζούγκλας - µέσα στην καρδιά της φύσης. Για χρόνια ο Luc Jacquet µαγνητίζει το κοινό παγκοσµίως µε βαθιές και συνάµα εντυπωσιακές ιστορίες του κόσµου που µας περιβάλλει. Ενός κόσµου που διατηρεί τις τέλειες ισορροπίες για κάθε ζωντανή ύπαρξη από την µικρότερη, ως την µεγαλύτερη που παίζουν σηµαντικό ρόλο.
Προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει το θαύµα του σύµπαντος και των ανείπωτων θησαυρών που πρέπει να διατηρηθούν. 


18:30 God save the green, 2013 Michelle Feralla, Alessandro Rossi / ΙΤΑΛΙΑ, 52΄

Γυρισµένο σε Τουρίνο, Βερολίνο, Τεσίνα-Βραζιλία, Τόκυο, Καζαµπλάνκα, Λονδίνο. Ιδιαίτερα επίκαιρο γιατί αναφέρεται στην Αστική Γεωργία, ένα κίνηµα που έχει πρόσφατα αποκτήσει σηµαντικές ρίζες και στην Αθήνα ως αντίδραση στην οικονοµική κρίση.


19:25   Απόφαση 9.70, 2014 *  Victoria Solano / ΚΟΛΟΜΒΙΑ, 42΄  

Το ντοκιµαντέρ αυτό δεν εστιάζει ούτε στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξάπλωση των γενετικώς τροποποιηµένων σπόρων, ούτε στις συνέπειες στην υγεία. Κύριο ζήτηµα: το πλήγµα που υφίστανται οι αγρότες από το µονοπώλιο σπόρων. Χάνοντας το δικαίωµα να κρατούν σπόρο από τη σοδειά τους για να φυτέψουν την επόµενη χρονιά, γίνονται έρµαια πολυεθνικών εταιρειών παραγωγής και βελτίωσης σπόρου. Το ντοκιµαντέρ αναφέρεται στην απόφαση 9,70 της Κολοµβιανής κυβέρνησης.


20:20   Our seeds - Οι σπόροι µας, 2014 *  Seeds savers network / ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, 57΄ 

Οι σπόροι µας" (Our Seeds") είναι ένα ντοκιµαντέρ του δικτύου Seed Savers από την Αυστραλία. Οι ιδρυτές και συντονιστές του δικτύου αυτού Michel και Jude Fanton παρουσιάζουν µέσα από το ταξίδι τους σε έντεκα χώρες (κυρίως στην περιοχή του Ειρηνικού, αλλά και σε Ασία και Ευρώπη) την εξάπλωση των εµπορικών υβριδικών σπόρων που µαζί µε τα χηµικά που τους συνοδεύουν, έχουν ως συνέπεια την επικράτηση εµπορικών µονοκαλλιεργειών, την εξαφάνιση παραδοσιακών ποικιλιών, την κυριαρχία ενός παγκοσµιοποιηµένου µοντέλου διατροφής και παραγωγής της τροφής. Μας προτείνουν τη λύση σε όλα αυτά, µέσα από την αντίσταση µικρών οµάδων και κοινοτήτων που διασώζοντας σπόρους, "ανασταίνουν" τη βιοποικιλότητα του τόπου τους.


21:10 Συζήτηση:  Σπόροι µε την Βάσω Κανελλοπούλου, Παραγωγό - Συγγραφέα και τη Μυρτώ Φοίφα, Ιδιοκτήτρια Αγροκτήµατος φυσικής & παραδοσιακής καλλιέργειας  



21:45    Skyros - Biodiversity Πρόγραµµα Βιοποικιλότητας στην Σκύρο, 2013 Γιάννης Καραµπίνης / ΕΛΛΑ∆Α, 36΄ 

Από τον Σεπτέµβρη του 2010 έως σήµερα στο νησί της Σκύρου, υλοποιείται από το ∆ήµο Σκύρου το ευρωπαϊκό πρόγραµµα LIFE SKYROSBIODIVERSITY µε στόχο την καταγραφή, την προστασία και την ανάδειξη της Σκυριανής βιοποικιλότητας, µε ένα τρόπο πρότυπο και για άλλα νησιά της Μεσογείου. Η Σκύρος έρχεται στο προσκήνιο ως µία κιβωτός βιοποικιλότητας µε σηµαντικά οικοσυστήµατα, σπάνια και απειλούµενα είδη, ιδιαίτερη αγροτική βιοποικιλότητα και πολιτιστική κληρονοµιά. Στην ταινία καταγράφονται οι δράσεις του προγράµµατος και  παρουσιάζονται τα οφέλη του στην τοπική κοινωνία. Μαυροπετρίτες, θαλασσοπούλια, σπάνια ενδηµικά φυτά, σφενδάµια, αποδηµητικά πουλιά, το Σκυριανό άλογο, κάτοικοι, ειδικοί επιστήµονες, νέοι και παιδιά συνεργάζονται για να αλλάξουν συνειδήσεις και να διατηρήσουν το φυσικό κεφάλαιο του τόπου τους. 


* in English /   όλες οι ξένες ταινίες είναι υποτιτλισµένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου