Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Αθώοι οι 17 κατηγορούμενοι των γεγονότων του Απρίλη του 2010 στο Αποπηγάδι.


Το δικαστήριο αφορούσε παρεμπόδιση της κυκλοφορίας  φορτηγού της Αιολικής Μουσούρων Α.Ε. από 17 πολίτες στις 19 Απριλίου του 2010. Τότε, κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση  ενάντια στην επένδυση με δεντροφύτευση  και μουσικά συγκροτήματα,  εμφανίστηκε φορτηγό της εταιρείας που προσπάθησε  να περάσει μέσα από τη διαδήλωση,  με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση. Τελικώς, 17 άτομα δέχθηκαν μηνύσεις για παρεμπόδιση κυκλοφορίας.
Σήμερα, 5 χρόνια μετά, σε μία από τις πολλές δίκες ενάντια σε ανθρώπους του κινήματος κατά των  ΒΑΠΕ, το δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορουμένους.
Ο δικηγόρος υπεράσπισης, Νίκος Τζάρας έδωσε βάρος στις κοινωνικές προεκτάσεις της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της Κρήτης .
Είπε χαρακτηριστικά ότι “τα βουνά της Κρήτης είναι η ψυχή της. Από τα Αστερούσια μέχρι το Αποπηγάδι, κάθε πάτημα είναι και ένας τόπος αγώνων και αντίστασης”.
“Με την εγκατάσταση των ΒΑΠΕ κινδυνεύει ο τρόπος ζωής των κατοίκων” είπε σε άλλο σημείο ο κ. Τζάρας,  ενώ στο δικαστήριο διαβάστηκε και παλαιότερο κείμενο του μητροπολίτη Αμφιλοχίου όπου παρομοίαζε την επέλαση των εταιρειών στα βουνά της Κρήτης με την συμπεριφορά που έτυχαν οι ινδιάνοι της Αμερικής από τους άποικους. Σύμφωνα με τον κ. Τζάρα, το θέμα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό αλλά και ιστορικό και θέμα ταυτότητας του τόπου.
Κάποιοι θεωρούν ότι η φάμπρικα διώξεων που έχει στηθεί ενάντια στους κατοίκους που αντιτάσσονται  στις ανεμογεννήτριες έχει σκοπό να τους οδηγήσει στην απελπισία έως ότου σταματήσουν να προβάλλουν αντίσταση .
Αυτή είναι η δεύτερη στη σειρά αθωωτική απόφαση αφού στις 15 Οκτωβρίου μετά από  χρόνια ταλαιπωρίας στα δικαστήρια  αθωώθηκαν 10 Χανιώτες που κατηγορούνταν  για άσκηση “παράνομης βίας” στις  11 Αυγούστου 2009,  πάλι στο Αποπηγάδι.
Τον Φεβρουάριο ακολουθούν τρεις ακόμα δίκες πολιτών του Αποπηγαδίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου