Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Tουρισμός στο διάστημα



Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν αδιανόητος  ή επιθυμητός  μόνο  σε κύκλους εκκεντρικών εκατομμυριούχων, που διέθεταν λεφτά για πέταμα και διάθεση να σνομπάρουν τον περίγυρό τους…
Τώρα όμως ο διαστημικός  τουρισμός παίρνει μιαν άλλη τροπή, τείνοντας σε μαζικοποίηση και «απομάγευση» κάποιων πρωτογενών ταξιδιωτικών εμπειριών. Με τη προοπτική αυτή  η  εταιρεία Blue Origin του Τζεφ Μπέζος, εκτόξευσε έναν πύραυλο στο όριο του Διαστήματος και κατάφερε να τον προσεδαφίσει ομαλά ώστε να χρησιμοποιηθεί εκ νέου. Στο μέλλον, ο πύραυλος θα μεταφέρει τουρίστες σε σύντομες υποτροχιακές πτήσεις.

Έχοντας τοποθετημένη στην κορυφή του μια κάψουλα σχεδιασμένη να μεταφέρει έξι επιβάτες, ο πύραυλος New Shepard εκτοξεύτηκε από το δυτικό Τέξας, έφτασε σε ύψος 100 χιλιομέτρων -το επίσημο όριο του Διαστήματος- και προσεδαφίστηκε κατακόρυφα στην εξέδρα εκτόξευσης οκτώ λεπτά αργότερα.

Οι «αναλώσιμοι» πύραυλοι  ήταν μεγάλο εμπόδιο, όμως τώρα διάφοροι δοκιμάζουν επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους που μειώνουν το κόστος  του ταξιδιού. Μεταξύ αυτών  η SpaceX   του επιχειρηματία Έλον Μασκ που ήδη ανεφοδιάζει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για λογαριασμό της NASA.
Με ανάρτησή του στο Twitter ο Μασκ συνεχάρη τον Μπέζος και την Blue Origin, διευκρίνισε όμως ότι η υποτροχιακή πτήση της εταιρείας αυτής  διαφέρει από τις πτήσεις σε τροχιά.

Στις υποτροχιακές πτήσεις το σκάφος δεν κινείται αρκετά γρήγορα για να δραπετεύσει από το βαρυτικό πεδίο της Γης, οπότε επιστρέφει στο έδαφος σαν βαλλιστικός πύραυλος. Οι πτήσεις αυτές απαιτούν ταχύτητα γύρω στα Mach 3 (τρεις φορές η ταχύτητα του ήχου), ενώ οι τροχιακές πτήσεις απαιτούν ταχύτητα Mach 30, επισήμανε ο Μασκ.

Στο μέλλον, το σκάφος της Blue Origin θα επιτρέπει στους επιβάτες να απολαμβάνουν μερικά λεπτά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας πριν αρχίσουν να πέφτουν ξανά προς τη Γη.

Η κάψουλα αποχωρίζεται από τον πύραυλο σε μεγάλο ύψος και επιστρέφει με αλεξίπτωτο, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου όπως  ο ίδιος ο πύραυλος.

Εν όψει : Απεικόνιση  στην οθόνη του ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας στον ελληνικό χώρο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου