Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2015





     Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 οργανώνεται για δεύτερη φορά η εκδήλωση γευσιγνωσίας «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά», στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Τριάντα από τα πιο αξιόλογα οινοποιεία της χώρας θα παρουσιάσουν ό,τι καλύτερο έχουν στα κελάρια τους σε κόκκινο κρασί μεταξύ των οποίων σπάνιες, παλαιωμένες φιάλες που είναι πλέον εκτός αγοράς. Μαζί τους, οι πιο σημαντικοί εισαγωγείς οίνων θα παρουσιάσουν, και εκείνοι, σπουδαία κρασιά του διεθνή αμπελώνα, όλα κόκκινα.

     Λόγω της σπανιότητας και του υψηλού κόστους των περισσότερων οίνων που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση, απαιτείται από τους επισκέπτες μία ελάχιστη συμμετοχή στα έξοδα. Έτσι, με ένα αντίτιμο €38 ο επισκέπτης παραλαμβάνει ένα μπλοκ με δέκα κουπόνια αξίας €3 έκαστο τα οποία εξαργυρώνει στα σταντ των εκθετών, δοκιμάζοντας σπουδαία κρασιά στο κόστος τους, κρασιά που υπό άλλες συνθήκες δεν είναι απλώς απαγορευτικά λόγω τιμής αλλά επιπλέον είναι δυσεύρετα. Κάθε κρασί (δόση των 50ml) κοστίζει ένα ή περισσότερα κουπόνια, ανάλογα με το κόστος του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κρασιά με τιμή γύρω στα €120 στην κάβα θα μπορούν να δοκιμαστούν με μόνο δύο κουπόνια (6€). Κάθε επισκέπτης μπορεί να αγοράσει επιπλέον κουπόνια, ειδικά εάν επιθυμεί να δοκιμάσει θρυλικά κρασιά όπως το Αυστραλέζικο Grange 2010 της Penfolds (700€ λιανική, 15 κουπόνια στην εκδήλωση) ή το Echézeaux Grand Cru 2011 του Domaine de la Romanée-Conti (900€ λιανική, 15 κουπόνια).

     Ωστόσο, στόχος της εκδήλωσης «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» δεν είναι μόνο να δώσει τη δυνατότητα σε οινόφιλους καταναλωτές να δοκιμάσουν δυσπρόσιτα υπό άλλες συνθήκες κρασιά. Είναι, επίσης, να αποδείξει πως και ο ελληνικός αμπελώνας μπορεί και πρέπει να «παίξει στο γήπεδο» των μεγάλων κρασιών διεθνώς, ώστε να δημιουργήσει υπεραξία για το σύνολο της ελληνικής οινικής παραγωγής. Ως εκ τούτου οι οργανωτές της εκδήλωσης έχουν προσκαλέσει στην Αθήνα τη μεγαλύτερη, ίσως, δημοσιογράφο οίνου του κόσμου, την Jancis Robinson MW, η οποία εκτός των άλλων είναι τακτική αρθρογράφος στην εφημερίδα Financial Times. Η κα Ρόμπινσον, που θα συνοδεύεται από τον κριτικό εστιατορίων των Financial Times, Nicholas Lander, έρχεται φυσικά στην Αθήνα πρωτίστως για να δοκιμάσει τα ελληνικά Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά.

   Tα «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» πλαισιώνονται από τέσσερα εργαστήρια γεύσης ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που είναι τα εξής: «Αρμονία τυριού & κρασιού», «Ελληνικά λευκά κρασιά: και όμως παλαιώνουν», «Krug Μasterclass» και «Collectors Corner». Στο τελευταίο, «H Γωνιά του Συλλέκτη», ένας οινόφιλος καταναλωτής, συλλέκτης οίνων, μοιράζεται το πάθος του με τους συμμετέχοντες παρουσιάζοντας μερικές από τις πιο πολύτιμες φιάλες της κάβας του.

    Τα «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» είναι συνδιοργάνωση του ιστότοπου ευζωίας www.fnl-guide.com (Food & Leisure Guide) και της εταιρείας οινικής επικοινωνίας Vinetum, γνωστή για το Οινόραμα και τις άλλες εκθέσεις για το κρασί που οργανώνει.

    Την επιτυχία της εκδήλωσης εξασφαλίζουν επιλεγμένοι χορηγοί, όπως η σαμπάνια Veuve Clicquot, το Νορβηγικό μεταλλικό νερό Voss, η εταιρεία Provence με τα εξαιρετικά της τυριά, η κορυφαία Metropolitan Food Culture, η εμβληματική Gaggenau με τους εξαιρετικούς συντηρητές κρασιών της, η Volvo, μία από τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο με αναπτυγμένη γαστρονομική ευαισθησία που δίνει το μήνυμα ότι το κρασί είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού μας, καθώς και η εταιρεία Α.Γ. Κοροπούλης με τα υψηλού επιπέδου προιόντα της, απαραίτητα για να δημιουργηθούν κάποια από τα μεγάλα κόκκινα κρασιά που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση.

Η εκδήλωση «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2015» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία (Πλατεία Συντάγματος), με ώρες λειτουργίας 13:00 με 20:00. Όλο το πρόγραμμα παρουσιάζεται αναλυτικά στο www.fnl-guide.com. Hashtags: #fineredwines15 &  #fnlevents.


Προς συντάκτες: Για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία και για να επισκεφθείτε την έκθεση ως δημοσιογράφος, παρακαλούμε επικοινωνήσετε με την κα Εύη Φέτση στα: 698 702 0663 και fevis1@otenet.gr.


AΘΗΝΑ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015





ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΕΥΣΗΣ ΤΥΠΟΥ «MASTERCLASS»

1) «Αρμονία τυριού & κρασιού»
Ο Γιώργος Κυριακόπουλος της Provence και ο Γιώργος Φλούδας της Trinity Wines παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον και ιδιαίτερα απολαυστικό σεμινάριο συνδυασμού τυριών και κρασιών, ως εξής: Α) Valencay Fermier από την επαρχία Berry με Sancerre 2014 Comte Lafond, Β) Morbier του Berthaut με Καλλίστη Reserve 2012 Μπουτάρη Οινοποιητική, Γ) Comté του Jean-Charles Arnaud, 24μηνης ωρίμανσης, με Château La Tour Melas 2013, Δ) Epoisses του Jean-Charles Arnaud με Anax 2014 Αμπελώνες Αντωνόπουλος και Ε) Bleu de Causses με Château Rieussec 2003, Sauternes.
Κόστος συμμετοχής: €40
Ωρα έναρξης: 14:00 ακριβώς

2) «Ελληνικά λευκά κρασιά: και όμως παλαιώνουν», by Gaggenau
O οινοχόος Νικόλας Γιαννόπουλος, παγκόσμιος Brand Ambassador 2015 των συντηρητών Gaggenau, παρουσιάζει μια πρωτότυπη γευστική δοκιμή με έξι ζευγάρια εμβληματικών ελληνικών λευκών κρασιών, το ένα πρόσφατης εσοδείας και το άλλο παλαιωμένο (ίδια ετικέτα) για να αποδείξει τις δυνατότητες παλαίωσής τους και για να σας δώσει ιδέες για την κάβα σας. Παρουσιάζονται τα κρασιά Κτήμα Άλφα Sauvignon Blanc 2015 και 2006, Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay 2014 και 2009, Κτήμα Σιγάλα Σαντορίνη 2015 και 2008, Κτήμα Μάτσα Mαλαγουζιά 2014 και 2003, Kτήμα Σκούρα Viognier 2014 και 2005.
Κόστος συμμετοχής: €40
Ωρα έναρξης: 15:30 ακριβώς

3) «Krug Masterclass»
Η Brand Ambassador της εμβληματικής Krug, οινοχόος Martina Illek, παρουσιάζει την Grande Cuvée μία από τις κορυφαίες σαμπάνιες στον κόσμο και μάς μυεί στον απολαυστικό της κόσμο συνοδεία εξαιρετικών γαστρονομικών σπεσιαλιτέ.
Κόστος συμμετοχής: €40
Ωρα έναρξης: 18:30 ακριβώς

4) «Collector’s Corner»
Μια ακόμη πρωτοτυπία που ξεκινούν φέτος τα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά: προσκαλούμε ένα γνωστό συλλέκτη κρασιών να παρουσιάσει μερικές από τις πιο αγαπημένες του φιάλες, 6 μεγάλα κρασιά από τη συλλογή του, να μάς μιλήσει για το πάθος του και να μάς μεταφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του. Μιλάμε για κρασιά παλαίωσης, οπότε δείτε από κοντά τι σημαίνει να είσαι συλλέκτης οίνων! Μια μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσει κανείς σπουδαία κρασιά που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά:
I)             1999 Côte Rotie, Domaine Rostaing, Côte Blonde, Rhône
Η ποικιλία Syrah από την Côte Blonde, σε μία από της καλύτερες εκφάνσεις της και σε σπουδαία χρονιά που έκανε τον Robert Parker να κοιτάξει τον Ροδανό με άλλο μάτι, δίνοντας μάλιστα στο συγκεκριμένο κρασί τον βαθμό της απόλυτης τελειότητας, δηλαδή 100%!

II)            1996 Musigny Grand Cru, Domaine Comte Georges de Vogüé, Bourgogne
Το Musigny Grand Cru αποτελεί από μόνο του μία ιδιαιτερότητα αφού αποτελεί το μοναδικό αμπελοτόπι σε όλη την Côte de Nuits που μπορεί να  δώσει λευκό Grand Cru. Η ατυχία του είναι ότι υπάρχουν ελάχιστες φιάλες και ότι θα βρίσκεται πάντα στην σκιά του ερυθρού που θα έχετε στα ποτήρια σας
III)           2002 Corton Grand Cru, Domaine Leroy, Bourgogne
Το Corton είναι το μεγαλύτερο σε έκταση Grand Cru στην Βουργουνδία αλλά αυτό δεν εμπόδισε την θρυλική Lalou-Bize Leroy να ξεδιπλώσει τις αρετές του Pinot Noir στην Côte de Beaune.
IV)          2005 Corton Charlemagne Grand Cru, Henri Boillot, Bourgogne
Henri Boillot είναι ο παραγωγός εκείνος που μπορεί να σε εξωθήσει να γίνεις φανατικός λάτρης της Βουργουνδίας και συλλέκτης των οίνων της. Η καθαρότητα στο στυλ του είναι απαράμιλλη σε όλες τις φάσεις της εξέλιξης των κρασιών του.
V)           1990 Moenchberg Grand Cru, Pinot Gris, Kreydenweiss, Alsace
Oι ιδεοληπτικοί συλλέκτες με έμφαση στη Βουργουνδία έχουν ευτυχώς και τις ευχάριστες διαστροφές τους: το Pinot Gris από αμπελώνα Grand Cru όπως το Moenchberg και από το θρυλικό Domaine Marc Kreydenweiss είναι μια από αυτές, και συμπληρώνει τη «μονοτονία» της τελειότητας των εξαιρετικών κρασιών της Βουργουνδίας.
Τιμή συμμετοχής: 230 ευρώ το άτομο
Ωρα έναρξης: 17:00 ακριβώς


Οινοποιεία και εισαγωγείς της εκδήλωσης «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά»



·         ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ
·         AIVALIS WINERY
·         ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ
·         ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
·         ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ
·         ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ
·         ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
·         CELLIER
·         DEALS
·         DOMAINE KRONDIRAS (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ)
·         GENTILINI
·         ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
·         ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ
·         WINE SPECIALIST
·         KYLIX
·         ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
·         LA TOUR MELAS
·         ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΛΥΚΟΥ
·         ΚΤΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ
·         ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
·         ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ
·         ΚΤΗΜΑ ΝΕΜΕΙΟΝ
·         ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ
·         ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
·         ΚΤΗΜΑ ΠΙΕΡΙΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ
·         ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ
·         ΚΤΗΜΑ ΠΥΡΓΑΚΗ
·         ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ 
·         ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ
·         ΤΗΝΙΑΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ
·         TRINITY WINES
·         ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ TSANTALI
·         ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ
·         CHATEAU NICO LAZARIDI
·         VINALIA/MONTES WINES
·         ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ
·         ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου