Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

«ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ», του Σεργκέϊ Μπονταρτσούκ




Αυτή τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του  λογοτεχνικού  αριστουργήματος του Λ. Τολστόι, που είναι ομότιτλη με παλιότερη δυτική παραγωγή,  μπορώ να τη συγκρίνω μόνο με την "Πιο μεγάλη ημέρα του πολέμου" του Ντάρυλ Ζανούκ (1962). Και οι δυο "μεγαλειώδεις υπερπαραγωγές" είχαν μεγάλο βαθμό ρεαλισμού, μόνο που στη περίπτωση του Μπονταρτσούκ υπήρχε χρώμα- πολύ χρώμα- που ήταν και ένα είδος επίδειξης του σοβιετικού σινεμά προς τους δυτικούς καπιταλιστές !
Το έργο προτείνεται για την παραμονή των Χριστουγέννων και τις επόμενες ημέρες, αφού προσγειώνει τον πάσα ένα σε μακρινό χωροχρόνο. Πριν μερικά χρόνια συνάντησα την κόρη του Μπονταρτσούκ στο Χόρτο του Πηλίου, σε μια συναρπαστική παράσταση για το λύκο και τη κοκκινοσκουφίτσα. Οι ηθοποιοί μιλούσαν στα ρώσικα αλλά το όλο αποτέλεσμα ήταν κατανοητό και αξιαγάπητο, για μικρά και μεγάλα παιδιά... 

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ : OSCAR ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 1969 

Μία υπερπαραγωγή στην οποία χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 120.000 κομπάρσοι και περισσότερα από 35.000 κουστούμια

Τα γυρίσματα της μάχης του Μποροντίνο κράτησαν 2 χρόνια

Κυκλοφόρησε σε 117 χώρες

Μέσα από την ιστορία πέντε οικογενειών της αριστοκρατίας αναδύεται το μωσαϊκό της Ρωσίας



«Voyna i mir»

Δράμα, Σοβιετική Ένωση, 1966 , 427’ Σκηνοθεσία: Σερκέι Μπονταρτσούκ
Σενάριο: Σεργκέι Μπονταρτσούκ, Βασίλι Σολοβιόβ
Παίζουν: Λουντμίλα Σαβελέβα, Βιατσεσλάβ Τικόνωβ, Σερκέι Μπονταρτσούκ

                                                                                                                 







Υπόθεση: Μέσα από την ιστορία πέντε οικογενειών της αριστοκρατίας αναδύεται το μωσαϊκό της τσαρικής Ρωσίας και με την παραστατική περιγραφή των μαχών και των συρράξεων, ο Τολστόι αφήνει να διαφανούν οι βαθύτερες σκέψεις του για έννοιες όπως ο πατριωτισμός, ο ανθρωπισμός και η ηθική. Οι αποφάσεις των ηγετικών μορφών των στρατιωτικών εξελίξεων, όπως του Ναπολέοντα και του Κουτούζοφ, περνούν σε δεύτερη μοίρα για να αναδειχτεί η αξία της λαϊκής δύναμης και των ικανοτήτων των απλών στρατιωτών της προεπαναστατικής περιόδου.













Το μυθιστόρημα:

Το μυθιστόρημα «Πόλεμος και Ειρήνη» (1865-69) αποτελεί την κορυφαία στιγμή στην πορεία του σπουδαίου εκπροσώπου του ευρωπαϊκού ρεαλισμού. Με επική πνοή ο Τολστόι έγραψε το έβδομο πιο ογκώδες έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που εκτείνεται χρονικά από τη μάχη του Αούστερλιτς μέχρι τη γαλλική εισβολή, τον εμπρησμό της Μόσχας και την ήττα του Ναπολέοντα. Είχε δημοσιευτεί και αυτό αρχικά σε συνέχειες, όμως ο συγγραφέας επανήλθε στο υλικό και έκανε αρκετές παρεμβάσεις, πριν από την τελική του έκδοση.

Το βιβλίο διαιρείται σε τέσσερις τόμους με δεκάδες επιμέρους κεφάλαια και από τις σελίδες του παρελαύνουν εκατοντάδες χαρακτήρες. Η αφήγηση είναι βασισμένη σε ιστορικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα και έχει επηρεαστεί από τις προσωπικές εμπειρίες του Τολστόι που συμμετείχε στον Πόλεμο της Κριμαίας. Εμπειρία που επηρέασε την κοσμοθεωρία του, σε συνδυασμό με τα πνευματικά

Το συγγραφικό επίτευγμα του Τολστόι αποθάρρυνε τη κινηματογραφική βιομηχανία να ασχοληθεί συχνά μαζί του, εξαιτίας της έκτασης και της πολυπλοκότητάς του. Ο Βλαντιμίρ Γκάρντιν ήταν αυτός που τόλμησε τη μεταφορά του έργου την περίοδο του βωβού κινηματογράφου. Το 1956 ο σκηνοθέτης Κινγκ Βίντορ συγκέντρωσε ένα εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών (Οντρεϊ Χέπμπορν, Χένρι Φόντα, Μελ Φερέρ, Βιτόριο Γκάσμαν και Ανίτα Εκμπεργκ) για την πρώτη σοβαρή απόπειρα μεταφοράς του μυθιστορήματος. Το 1967 ο Σεργκέι Μπόνταρτσουκ σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε μία σοβιετική παραγωγή. Το φιλμ τιμήθηκε με το Οσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας.

-Enet.gr



Κριτική για την ταινία:
Μεγάλη ταινία του ρωσικού κινηματογράφου που μιλάει με ποίηση και λογοτεχνική συνείδηση για πανανθρώπινα συναισθήματα όπως την αγάπη για την ζωή και για την ειρήνη, τα δεινά που προκαλεί ο πόλεμος ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν είναι στην ανθρώπινη φύση. Βασισμένο στο έργο του Τολστόι αναφέρεται στην Ρωσία των αρχών του 19ου αιώνα με τις θρησκευτικές απόψεις και την ψυχολογία του ρωσικού λαού και πρόκειται για ένα άκρως φιλόδοξο κινηματογραφικό επίτευγμα με τεράστια διάρκεια, ανεπανάληπτη σκηνοθεσία (με μεγαλειώδεις σκηνές ονείρου, γαλήνης αλλά και μαχών), εικαστικό μεγαλείο και μοναδικές ερμηνείες από τις οποίες σημειώνουμε αυτήν της πανέμορφης Λουντμίλα Σαβελιέβα που πρωταγωνιστεί. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9,5/10

-Άρης Μαυρέλλης  cine.gr









Λ. ΤΟΛΣΤΟΪ :

Μεγάλος Ρώσος συγγραφέας, εκπρόσωπος της ρεαλιστικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε το 1828 στη Γιασνάγια Πολιάνα. Οι γονείς του πέθαναν νωρίς και την ανατροφή του μικρού Λέων και των αδελφών του ανέλαβαν μακρινοί συγγενείς της οικογένειας. Ύστερα από μια άσωτη ζωή κατετάγη στο Ρωσικό στρατό και παράλληλα έκανε τις πρώτες συγγραφικές του απόπειρες, με το αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Τα παιδικά χρόνια» που δημοσιεύτηκε το 1852. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο στρατό γράφει την τριλογία Η Σεβαστούπολη το Δεκέμβρη του 1854, Η Σεβαστούπολη το Μάη του 1855, Η Σεβαστούπολη τον Αύγουστο του 1855. Το 1857 παραιτείται από το στρατό και λίγα χρόνια αργότερα ανοίγει σχολείο στη γεννέτειρα του, στο οποίο διδάσκει ο ίδιος. Εκείνη την εποχή ταξίδεψε αρκετά σε χώρες της Ευρώπης. Οι Κοζάκοι ένα από τα σημαντικότερα δημιουργήματα του ξεκίνησαν να γράφονται από το συγγραφέα το 1852 και ολοκληρώθηκαν το 1863. Το 1869 δημοσιεύει το Πόλεμος και Ειρήνη, ένα έργο που περιγράφει τη Ρωσία από όλες τις πλευρές και αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της Παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ακολουθεί άλλο ένα σπουδαίο έργο της ρωσικής λογοτεχνίας, Η Άννα Καρένινα που δημοσιεύτηκε το 1877. Οι τρεις θάνατοι, Οι σημειώσεις ενός τρελού, Ο διάβολος είναι μερικά σημαντικά ακόμη έργα του συγγραφέα. Ο Λέων Τολστόϊ πέθανε το 1910 από πνευμονία στην περιοχή Αστάποβο σε ηλικία 82 ετών.



Σερκέι Μπονταρτσούκ:

Ο Σεργκέι Μπονταρτσούκ ήταν Σοβιετικός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός.

Ασχολήθηκε κυρίως με κινηματογραφικές διασκευές λογοτεχνικών έργων των Μιχαήλ ΣόλοχοφΛέων Τολστόι και Αντόν Τσέχωφ.



Επιλεκτική Φιλμογραφία:

·         Η Μοίρα Ενός Ανθρώπου (1959)

·         Πόλεμος και Ειρήνη (1967). Το φιλμ τιμήθηκε με το Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας

·         Βατερλώ (1970). Με τον Ροντ Στάιγκερ στον ρόλο του Ναπολέοντα. Πρωταγωνιστούν επίσης οι Κρίστοφερ Πάλμερ (ως Δούκας του Ουέλινγκτον), Όρσον Γουέλς, Τζακ Χόκινς κ.ά. Πολυδάπανη ταινία που δεν κατάφερε να καλύψει το κόστος παραγωγής της.

·         Οι Κόκκινες Καμπάνες (1982)








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου