Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Απειλούμενος κάμπος της Χίου


Ο Κάμπος της Χίου μεταξύ των 14 πλέον απειλούμενων μνημείων 

πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη



Στη Χάγη / Λουξεμβούργο, στις 10 Δεκεμβρίου 2015 – η Europa Nostra, ο κορυφαίος Ευρωπαϊκός οργανισμός  για την πολιτιστική κληρονομιά, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανακοινώνουν σήμερα τα 14 μνημεία και τόπους που επιλέχθηκαν από διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, στον κατάλογο επιλαχόντων για το πρόγραμμα «The 7 Most Endangered» του 2016. Τα απειλούμενα μνημεία από 14 Ευρωπαϊκές χώρες είναι: ο αρχαιολογικός χώρος του Ererouyk και το χωριό Ani Pemza, Αρμενία το Δικαστικό Μέγαρο στις Βρυξέλλες, Βέλγιο∙το Θαλάσσιο Οχυρό του Patarei στο Ταλίν, Εσθονία∙το αεροδρόμιο του Ελσίνκι-Malmi, Φινλανδία∙η κινητή γέφυρα Colbert στη

Dieppe, Γαλλία∙Κάστρο στο Divitz, Γερμανία∙ο Κάμπος της Χίου, Ελλάδα∙η Λιμνοθάλασσα της Βενετίας, Ιταλία∙το Κάστρο Rijswijk, Ολλανδία∙το κτίριο-Υ στο Όσλο, Νορβηγία∙το Παλάτι Valfores, Πορτογαλία∙η Μονή Αγ. Αντωνίου στην Padua, Extremadura, Ισπανία∙η αρχαία πόλη του Hasankeyf και ο περιβάλλων χώρος της, Τουρκία∙το Mavisbank House, κοντά στο Εδιμβούργο, Μεγάλη Βρετανία. Κάποια απ’ αυτά κινδυνεύουν λόγω εγκατάλειψης ή ανεπαρκούς σχεδιασμού/αξιοποίησης, ενώ άλλα λόγω έλλειψης πόρων ή ειδικών γνώσεων. Ο τελικός κατάλογος των 7 μνημείων θα ανακοινωθεί δημόσια σε εκδήλωση στη Βενετία στις 16 Μαρτίου. 



Τα 14 μνημεία επιλέχθηκαν με βάση την ιδιαίτερη αξία τους στο επίπεδο της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν. Η δέσμευση δημοσίων και ιδιωτικών φορέων και η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών για τη διάσωση των μνημείων αυτών κρίθηκαν επίσης ουσιώδεις. Ένα ακόμα σημαντικό κριτήριο ήταν η δυναμική των μνημείων αυτών να λειτουργήσουν ως πόροι και κινητήριες δυνάμεις για την αειφόρο ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή τους. 



Οι υποψηφιότητες για το Πρόγραμμα ‘The 7 Most Endangered’ - 2016 υποβλήθηκαν από την κοινωνία των πολιτών ή από δημόσιους φορείς που συμμετέχουν στο ευρύτατο δίκτυο μελών και συνεργαζόμενων οργανισμών της Europa Nostra απ΄όλη την Ευρώπη. Δεκατέσσερα μνημεία – τόποι επιλέχθηκαν από μια επιτροπή ειδικών στην Ιστορία, Αρχαιολογία, Συντήρηση, Projecy Analysis και Οικονομικά. Ο τελικός κατάλογος των 7 μνημείων θα επιλεγεί από το Συμβούλιο της Europa Nostra.  



To Πρόγραμμα ‘The 7 Most Endangered’ ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2013 από την Europa Nostra με το Ινστιτούτο της

Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ως χρηματοδοτικό εταίρο και την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης ως συνεργαζόμενο εταίρο. Έμπνευση στάθηκε ένα παρόμοιο επιτυχημένο πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε στην Αμερική από το US National Trust for Historic Preservation. Το πρόγραμμα ‘The 7 Most Endangered’ δεν αποτελεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης δράσης και να προωθήσει τη «δύναμη του παραδείγματος». Το ‘The 7 Most Endangered’ έχει την υποστήριξη του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ”Creative Europe”, ως μέρος του 3ετούς project της Europa Nostra ‘Mainstreaming Heritage’.



«Η Europa Nostra καλωσορίζει την αυξανόμενη αναγνώριση από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, της σημασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την Ευρώπη: αποτελεί κινητήριο δύναμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και φορέα συνοχής για τις πολυπολιτισμικές μας κοινωνίες. To πρόγραμμα προάσπισης και ευαισθητοποίησης ‘The 7 Most Endangered’ είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά οι στόχοι του μπορούν να επιτευχθούν μόνο με ευρεία υποστήριξη από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με κοινή δράση από τους διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους. Υπολογίζουμε στη βοήθειά τους, ώστε η Europa Nostra και τα μέλη μας να μπορέσουν να διασώσουν και να δώσουν νέα ζωή στην κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά,» δήλωσε ο Denis de Kergorlay, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Europa Nostra.



«Εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα επισκεφθούν και θα αναλύσουν τα επιλεγμένα «7 πιο επαπειλούμενα» μνημεία και θα συνεισφέρουν στην διαμόρφωση ρεαλιστικών σχεδίων δράσης. Συνεπώς η ανάγκη για τη διάσωση των συγκεκριμένων μνημείων θα γίνει πιο ορατή και πιο πιστευτή». Η εμπειρία μας των τελευταίων ετών έδειξε ότι η τοπική και εθνική κυριότητα και είναι αποφασιστικής σημασίας για την κινητοποίηση και την εξασφάλιση υποστήριξης προκειμένου να διασωθούν τα επιλεγμένα μνημεία υπό απειλή,” πρόσθεσε ο Guy Clausse, Διευθυντής του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. 



PRESS CONTACTS                                                                   TO FIND OUT MORE


Europa Nostra                                                                          http://7mostendangered.eu/2016-shortlist

Joana Pinheiro, jp@europanostra.org http://7mostendangered.eu/advisory-panel T. +31 70 302 40 55; M. +31 6 34 36 59 85 twitter.com/europanostra

European Investment Bank Institute                                          


Bruno Rossignol, bruno.rossignol@eib.org                                 TRANSLATIONS 

T. +352 43 797 07 67; M. +352 62 134 58 62                                 

Elliniki Etairia                                                                           HIGH RESOLUTION PHOTOS

Katerina Stebili, sepi@ellinikietairia.gr                                          

T. +30 210 32 25 245, ext.2





Τα 14 Ευρωπαϊκά μνημεία που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των  14 επιλαχόντων για το πρόγραμμα «The 7 Most Endangered» 2016 



Ο Κάμπος της Χίου, ΕΛΛΑΔΑ


Ο Κάμπος της Χίου είναι μια ημιαγροτική περιοχή εντός των ορίων της πόλης της Χίου. Αποτελεί παράδειγμα της συνύπαρξης Βυζαντινών, Γενοβέζικων και τοπικών αρχιτεκτονικών παραδόσεων και επιρροών. Αρχικά αποτελείτο από 200 και πλέον κτήματα που συμπεριελάμβαναν περιβόλια (τυπικά αγρο-οικοσυστήματα), αρχοντικά σπίτια και εκκλησίες. Ο υφιστάμενος αστικός ιστός περιλαμβάνει ιστορικά κτίρια από τον 14ο έως τον 18ο αι., καθώς και νεοκλασικά κτίρια των αρχών του 20ου αιώνα. Η περιοχή απειλείται αφενός από την αδυναμία των κατοίκων να συντηρήσουν και να διατηρήσουν τις ιδιοκτησίες τους, και αφετέρου από ακατάλληλες για τον τόπο χρήσεις, όπως αυτές εισάγονται με το Πολεοδομικό Σχέδιο του 2008. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το σωματείο Φίλοι του Κάμπου Χίου, υπέβαλε την υποψηφιότητα για το πρόγραμμα «7 Most Endangered» 2016, ενώ προτείνει μια σειρά μέτρων και δράσεων για την προστασία και την ενίσχυση του τόπου.



Αρχαιολογικός χώρος του Ererouyk και οικισμός Ani Pemza, ΑΡΜΕΝΙΑ


Το Ererouyk βρίσκεται σε ένα βραχώδες οροπέδιο κοντά στα Τουρκο-Αρμενικά σύνορα, και ήταν κάποτε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα λατρείας στην περιοχή. Παρά τις αναστηλωτικές εργασίες των τελευταίων 20 ετών, η βασιλική του 6ου αι. συνεχίζει να απειλείται. Ο περιβάλλων αρχαιολογικός χώρος κινδυνεύει να χαθεί προτού ολοκληρωθεί η μελέτη του. Το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης Αρμένικου Πολιτισμού στην Ιταλία (Centre of Studies and Documentation of Armenian Culture in Italy - CSDCA), που κατέθεσε την υποψηφιότητα για το πρόγραμμα «The 7 Most Endangered» 2016, προτείνει ένα διεπιστημονικό έργο προκειμένου να μελετηθεί και να αποκατασταθεί ο χώρος καθώς και την ίδρυση διακρατικού αρχαιολογικού πάρκου στις όχθες του ποταμού Akhurian. Ο οικισμός  Ani Pemza, ο κατασκευάστηκε το 1926 και βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κέντρο πολιτιστικού τουρισμού, συμβάλλοντας στην κοινωνικοοικονομική αναζωογόνηση της περιοχής.



Δικαστικό Μέγαρο Βρυξελλών, ΒΕΛΓΙΟ


Το Δικαστικό Μέγαρο, στέγη του ανώτατου δικαστηρίου του Βελγίου, ήταν το μεγαλύτερο κτίριο που ανεγέρθηκε στην Ευρώπη κατά το δεύτερο μισό του 19ου αι. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Joseph Poelaert, το μνημειακό αυτό δείγμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, ενσωμάτωνε την πλέον σύγχρονη για την εποχή κατασκευαστική τεχνολογία σιδήρου. Παρά την εξέχουσα αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτική αξία του, το κτίριο παραμένει υποτιμημένο. Το ικρίωμα που τοποθετήθηκε στο περιστύλιο της κύριας όψης έχει σήμερα αχρηστευθεί λόγω οξείδωσης. Πολλά τμήματα του Μεγάρου είναι κενά, τη στιγμή που ενοικιάζονται γραφεία σε γειτονικά κτίρια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των δικαστηρίων. Η υποψηφιότητα για το πρόγραμμα «‘The 7 Most Endangered» 2016, κατατέθηκε από τον οργανισμό Patrimoine Culturel Immobilier. Προκειμένου να αποκατασταθεί το μνημείο, το οποίο συμπεριλήφθηκε και στον κατάλογο για το 2016 του World Monuments Watch, είναι απαραίτητη η διεθνής συμπαράσταση και τεχνογνωσία.



Θαλάσσιο Οχυρό Patarei στο Ταλίν, ΕΣΘΟΝΙΑ


Κτισμένο το 1840, το θαλάσσιο οχυρό Patarei αποτελεί το μεγαλύτερο αμυντικό συγκρότημα κλασσικού ρυθμού στην Εσθονία. Μεταξύ του 1920 και 2005, το οχυρό μετατράπηκε σε φυλακή κράτησης πολιτικών κρατούμενων. Σήμερα ο χώρος είναι τόπος μνήμης (lieu de mémoire) και ισχυρό σύμβολο της εθνικής αντίστασης στο κομουνιστικό και στο ναζιστικό καθεστώς. Η κύρια απειλή για το συγκρότημα προέρχεται από ταχεία υποβάθμισή του λόγω των καιρικών συνθηκών και της έλλειψης συντήρησης. Πολλά τμήματα είναι κλειστά για το κοινό για λόγους ασφάλειας. Η Εταρεία Εσθονικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία υπέβαλε την υποψηφιότητα για το πρόγραμμα «The 7 Most Endangered» 2016, προτείνει την αποκατάσταση αυτού του μεγάλου συγκροτήματος και την επανάχρησή του ως συμπλέγματος μουσείου, κέντρου δημιουργικών εργαστηρίων, και ξενοδοχείου ή εναλλακτικά ως συγκροτήματος γραφείων και κατοικιών. Το Patarei έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε κύριο τουριστικό προορισμό στην περιοχή της Βαλτικής σε συνδυασμό με το γειτονικό Λιμάνι Υδροπλάνων (νικητή του Grand Prix για την Πολιτιστική Κληρονομιά της ΕΕ / Βραβείο Europa Nostra 2013), την Παλιά Πόλη του Ταλίν και το Οχυρό Suomenlinna του Ελσίνκι. 



Αεροδρόμιο Malmi στο Ελσίνκι, ΦΙΛΑΝΔΙΑ


Κατασκευασμένο στα μέσα της δεκαετίας του 1930, σε φονξιοναλιστικό αρχιτεκτονικό ύφος, το Αεροδρόμιο του Malmi στο Ελσίνκι, συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερα διατηρημένων, εν λειτουργία προπολεμικών διεθνών αεροδρομίων του κόσμου. Με 40.000 προσγειώσεις ετησίως, το Malmi είναι με διαφορά το πλέον πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Φιλανδίας, μετά τον Διεθνή Αερολιμένα Vantaa του Ελσίνκι. Ο τερματικός σταθμός και το υπόστεγο αεροπλάνων βρίσκονται σε καλή κατάσταση, λόγω της καλής συντήρησης των προηγούμενων ετών. Το αεροδρόμιο σήμερα απειλείται από ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο: Το νέο Γενικό Σχέδιο του δήμου του Ελσίνκι προτείνει την ανέγερση κατοικιών στο χώρο του αεροδρομίου, με χρονικό ορίζοντα στις αρχές της δεκαετίας του 2020. Η Europa Nostra Φιλανδίας, με την υποστήριξη των Φίλων του Αεροδρομίου Malmi (Friends of Malmi Airport - FoMA), υπέβαλαν την υποψηφιότητα για το πρόγραμμα «The 7 Most Endangered» 2016, υποστηρίζοντας ότι ο χώρος δύναται  να συνεχίσει να λειτουργεί ως εκπαιδευτικό και εμπορικό αεροδρόμιο, με προστιθέμενη αξία από τον πολιτιστικό τουρισμό και τις άνευπρογράμματος υπηρεσίες, οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες αλλού για μιαν ακτίνα 150 χλμ. 







Κινητή Γέφυρα Colbert στη Dieppe, Νορμανδία, ΓΑΛΛΙΑ


Κατασκευασμένη την ίδια εποχή με τον πύργο του Eiffel και με κοινές τεχνικές και υλικά (σφυρήλατος σίδηρος), η γέφυρα Colbert είναι η τελευταία κινητή γέφυρα στην Ευρώπη με τον αυθεντικό υδραυλικό μηχανισμό της σε λειτουργία.  Καθημερινά τη διασχίζουν 12.000 οχήματα και 1.800 πεζοί. Το 2014, το Syndicat Mixte du Port de Dieppe (SMPD) στο οποίο ανήκει, αποφάσισε να αντικαταστήσει τη γέφυρα του 1889 με μια νέα κατασκευή. Η Επιτροπή Προστασίας της Γέφυρας Colbert της Dieppe, με τη σειρά της παρουσίασε μελέτη που υποστηρίζει ότι η αποκατάσταση της γέφυρας δεν είναι μόνον τεχνικά και οικονομικά εφικτή, αλλά και έχει πιθανά και μικρότερο κόστος από το σχέδιο του SMPD. To Fondation du Patrimoine, το οποίο πρότεινε την γέφυρα για το πρόγραμμα «The 7 Most Endangered» 2016, προτείνει τη αποκατάστασή της και τον εκσυγχρονισμό του μηχανισμού λειτουργίας της.



Κάστρο  στο Divitz, Mecklenburg-Vorpommern, ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Το Schloss Divitz είναι ένα ιστορικό κάστρο με τάφρο στη βόρεια Γερμανία. Τα παλαιότερα τμήματα του μεγάρου χρονολογούνται στον 15ο αι. ενώ η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα φαίνεται να είναι προϊόν πολλαπλών επεμβάσεων  από το 1785 μέχρι τη δεκαετία του 1850. Ο κήπος των 120 στρεμμάτων, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής τοπίου του 19ου αι. Έπειτα από αρκετά χρόνια παραμέλησης, ο χώρος βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ομοσπονδιακού Κυβερνητικού Επιτρόπου για τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ (ΒΜΚ), το Κάστρο του Divitz διαθέτει το σύνολο των στοιχείων που χαρακτηρίζουν τα μνημεία εθνικής εμβέλειας, και τεκμηριώνεται η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αποκατάστασή του. Η μελέτη προτείνει την αποκατάσταση του μνημείου και η μετατροπή του σε τουριστικό προορισμό, με τη διαμόρφωση μουσείου, ξενοδοχείου και θερινού θεάτρου. Η υποψηφιότητα κατατέθηκε από την Europa Nostra Deutschland.



Λιμνοθάλασσα της Βενετίας, ΙΤΑΛΙΑ


Η Λιμνοθάλασσα της Βενετίας, με έκταση 550 τ.χλμ , είναι η πιο διάσημη στην Ευρώπη και αποτελεί ένα εκ των σημαντικότερων μεταβατικών οικοσυστημάτων στη Μεσόγειο. Προστατεύεται από μια σειρά Ευρωπαϊκών και εθνικών κανονισμών και έχει συμπεριληφθεί από το 1987 στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μαζί με την πόλη της Βενετίας. Παρ’ όλα αυτά, η Λιμνοθάλασσα αντιμετωπίζει συνεχόμενες απειλές – αυξημένη θαλάσσια κυκλοφορία, ειδικά μεγάλων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβώτιων και κρουαζιερόπλοιων, διάνοιξη βαθύτερων καναλιών, διάβρωση του βυθού και των αρμυρόβαλτων, μόλυνση και βιομηχανική αλιεία – που θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά της αλλά και την ίδια την ύπαρξή της, απειλόντας την ίδια την ιστορική πόλη της Βενετίας. Η υποψηφιότητα για το πρόγραμμα «The 7 Most Endangered» 2016 κατατέθηκε από την Italia Nostra, η οποία προτείνει μια σειρά βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την τόσο απαραίτητη προστασία της Λιμνοθάλασσας της Βενετίας.



Κάστρο Rijswijk, επαρχία Gelderland, NETHERLANDS


Το Κάστρο Rijswijk, που βρίσκεται κοντά στον οικισμό Groessen, είναι μια έπαυλη του 14ου αι. Παρά τις σημαντικές τροποποιήσεις που υπέστη τον 19ο αι., το κάστρο διατηρεί μερικά από τα αυθεντικά του χαρακτηριστικά, όπως τους παχείς τοίχους, τα υπολείμματα του πύργου, το αψιδωτό υπόγειο και το κλιμακοστάσιο. Το 1966 ανακηρύχθηκε σε Μνημείο εθνικής εμβέλειας. Η κατάσταση του μνημείου έχει χειροτερέψει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το 2012, η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο κατασκευής νέου αυτοκινητοδρόμου, η χάραξη του οποίου περνά μέσα από το κάστρο, καταστρέφοντάς το. Η Bond Heemschut, η οποία κατέθεσε την υποψηφιότητα για το πρόγραμμα «The 7 Most Endangered» 2016, υποστηρίζει σθεναρά την τροποποίηση της αρχικής χάραξης, έτσι ώστε το Κάστρο να διατηρηθεί, να αποκατασταθεί και να στεγάσει νέες λειτουργίες σχετικές με τον αυτοκινητόδρομο, όπως πχ. Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών ή και μικρό μουσείο.



Κτίριο-Y, Κυβερνητικός Τομέας, Όσλο, Νορβηγία


Σχεδιασμένα από τον νορβηγό αρχιτέκτονα Erling Viksjø, τα κτίρια H (1958) και Y (1969) συνδέονται σε ένα αδιάσπαστο σύνολο και αποτελούν εμβληματικά έργα του μοντέρνου αρχιτεκτονικού κινήματος της Νορβηγίας, ενώ η κατασκευαστική τους τεχνική είναι μοναδική. Το κτίριο-Υ είναι διάσημο για τις μεγάλες τοιχογραφίες του Pablo Picasso. Ο Κυβερνητικός Τομέας αποτέλεσε έναν από τους στόχους της τρομοκρατικής επίθεσης της 22ης Ιουλίου 2011. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανάπλαση της περιοχής αλλά την κατεδάφιση του κτιρίου-Υ με επιχείρημα την επικινδυνότητα του, καθώς μέρος του κτιρίου αναπτύσσεται πάνω από τον δρόμο. Η υποψηφιότητα για το πρόγραμμα ‘The 7 Most Endangered’ 2016, κατατέθηκε από την Εταιρεία για την Προστασία των Νορβηγικών  Αρχαίων Μνημείων – Fortidsminneforeningen, η οποία υποστηρίζει ότι είναι εφικτή η ενίσχυση της ασφάλειας στον Κυβερνητικό Τομέα και τον περιβάλλοντα αστικό χώρο παράλληλα με τη διατήρηση του κτιρίου-Υ.



Παλάτι και Κτήμα Valflores, κοντά στη Λισαβόνα, ΠΟΡΤΑΓΑΛΙΑ


Το Παλάτι Valflores (1558) αποτελεί εξαιρετικό έργο αρχιτεκτονικής στην Πορτογαλία και σπάνιο δείγμα κατοικίας με στοιχεία Αναγεννησιακά. Το Παλάτι βρίσκεται σε περίοπτη θέση μέσα σε κτήμα 45 στρεμμάτων στην περιοχή της Santa Iria de Azoia, κοντά στο δέλτα του ποταμού Τάγου. Παρά την κήρυξή του ως Τόπου Δημόσιου Ενδιαφέροντος, η κατάσταση του σήμερα είναι θλιβερή.  Οι περισσότερες από τις 10 αψίδες με τους Τοσκανικούς κίονες της περίστυλης στοάς της νότιας όψης, έχουν καταρρεύσει. Ο ιστορικός κήπος και το υδραγωγείο του κτήματος χρήζουν επείγουσας παρέμβασης. Το Centro Nacional de Cultura κατέθεσε την υποψηφιότητα για το πρόγραμμα ‘The 7 Most Endangered’ 2016 και προτείνει την αποκατάσταση του Παλατιού και του Κτήματος και τη λειτουργία του ως πολιτιστικό κέντρο, με σχολή τεχνών και μικρό μουσείο.

Με τον τρόπο αυτό ο χώρος επανασυνδέεται με τον αστικό ιστό ενώ συμβάλλει στην κοινωνική και πολιτιστική συνοχή της περιοχής. 



Μονή Αγ. Αντωνίου της Padua, Extremadura, ΙΣΠΑΝΙΑ


Η Φραγκισκανή γυναικεία μονή του Αγίου Αντωνίου της Padua βρίσκεται στο χωριό Garrovillas de Alconétar και υπήρξε για χρόνια θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της δυτικής Ισπανίας. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 15ου αι., ενώ ανακαινίστηκε εκτενώς και επεκτάθηκε κατά τα μέσα του 17ου αι. Χαρακτηριστικά είναι ο γοτθικού ρυθμού ναός και η αναγεννησιακή αυλή με το περιστύλιο. Παρά την κήρυξή της το 1991 ως Μνημείου Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος, η Μονή βρίσκεται πλέον σε ερειπιώδη κατάσταση. Η υποψηφιότητα για το πρόγραμμα ‘The 7 Most Endangered’ 2016, κατατέθηκε από την Hispania Nostra, η οποία προκρίνει ένα σχέδιο επείγουσας παρέμβασης βασισμένο σε εθελοντική εργασία που θα συντονίζεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Η πρόταση αυτή στοχεύει αφενός στην κινητοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και αρχών προκειμένου να προωθηθεί η αποκατάσταση του μνημείου, και αφετέρου στη λειτουργία της συγκεκριμένης διαδικασίας ως μελλοντικό παράδειγμα για την υπόλοιπη χώρα.



Αρχαία πόλη και περιβάλλον χώρος του Hasankeyf, ΤΟΥΡΚΙΑ


Ο ηλικίας 12000 ετών οικισμός του Hasankeyf βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Τίγρη στη νοτιοανατολική Τουρκία. Από τις νεολιθικές σπηλιές, στα Ρωμαϊκά ερείπια και τα Μεσαιωνικά μνημεία, το Hasankeyf είναι ένα ζωντανό μουσείο επικών διαστάσεων. Παρά την πλούσια πολυπολιτισμική ιστορία του, το Hasankeyf πρόκειται να κατακλυστεί από τα νερά της τεχνητής λίμνης του υδροηλεκτρικού φράγματος του Ilısu, όταν αυτό ολοκληρωθεί.  Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται κανένα διεθνώς αποδεκτό σχέδιο για τη μεταφορά και σωτηρία των μνημείων. Οι πλέον επείγουσα δράση είναι η σύνταξη ανεξάρτητου στρατηγικού σχεδίου που θα συνδυάζει ισόρροπα την διατήρηση με την αειφόρο ανάπτυξη. Το Hasankeyf προτάθηκε ως υποψήφιο για το πρόγραμμα ‘The 7 Most Endangered’ 2016, από το Cultural Awareness Foundation, ενώ η πρόταση αυτή υποστηρίζεται από μια σειρά εθνικών και διεθνών οργανισμών.



Κατοικία Mavisbank, κοντά στο Εδιμβούργο, Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο


Το Mavisbank (1726) σχεδιάστηκε από τον Σκωτσέζο αρχιτέκτονα William Adam και τον ιδιοκτήτη του σπιτιού

Sir John Clerk of Penicuik. Συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα της Σκωτίας των αρχών του 18ου αι. Πρόκειται ουσιαστικά για μια έπαυλη σε Παλλαντιανό ύφος, προσαρμοσμένου στο βορειοευρωπαϊκό χώρο. Αποτελείται από έναν κεντρικό όγκο και δύο πτέρυγες που δημιουργούν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και γραφική σύνθεση. Παρά την ιστορική και αρχιτεκτονική της αξία, η έπαυλη βρίσκεται σε ετοιμόρροπη κατάσταση και κινδυνεύει από μερική κατάρρευση. Η υποψηφιότητα για το πρόγραμμα «The 7 Most Endangered» 2016, κατατέθηκε από το Mavisbank Trust με την ελπίδα ότι θα συμβάλλει στην κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών για την επίλυση του δύσκολου ιδιοκτησιακού προβλήματος και του θέματος της πρόσβασης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον συγκεκριμένο φορέα να προωθήσει το έργο ανεύρεσης οικονομικά βιώσιμης λύσης για το αναστηλωμένο κτίριο, το οποίο θα μπορούσε στο μέλλον να στεγάσει λειτουργίες της κοινότητας.





ΙΣΤΟΡΙΚΟ - πληροφορίες



Η Europa Nostra είναι η Πανευρωπαϊκή ομοσπονδία μη-κυβερνητικών οργανισμών για την πολιτιστική κληρονομιά. Με την στήριξη ενός ευρύτατου δικτύου δημόσιων φορών, ιδιωτικών εταιρειών και προσώπων και καλύπτοντας 40 χώρες σ’ όλη την Ευρώπη, αποτελεί τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία και προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Με έτος ίδρυσης το 1963, η Europa Nostra αναγνωρίζεται σήμερα ως το πιο αντιπροσωπευτικό δίκτυο πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Πρόεδρος της οργάνωσης είναι ο Plácido Domingo, παγκοσμίου φήμης τενόρος και διευθυντής ορχήστρας. Η Europa Nostra πραγματοποιεί εκστρατείες για τη διάσωση των Ευρωπαϊκών μνημείων, χώρων και φυσικών τοπίων που βρίσκονται σε κίνδυνο, ιδιαίτερα μέσω του προγράμματος ‘The 7 Most Endangered’. Επιβραβεύει την αριστεία μέσω των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Europa Nostra Awards. Συνεισφέρει στην διαμόρφωση και υλοποίηση των Ευρωπαϊκών στρατηγικών και πολιτικών αναφορικά με την πολιτιστική κληρονομιά, μέσω δομημένου διαλόγου με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον συντονισμό της πλατφόρμας European Heritage Alliance 3.3. Το 2014, ο οργανισμός δέχθηκε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Creative Europe, για τη στήριξη του 3τούς έργου δικτύωσης ‘Mainstreaming Heritage’ in Europe. 



Το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων / European Investment Bank Institute (EIBI) προωθεί τις


Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για το κοινό καλό. Δημιουργήθηκε ως μέρος του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τον Ιανουάριο 2012, ώστε να λειτουργήσει ως καταλύτης για κοινωνικές, πολιτιστικές εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες με κατεύθυνση την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση του Ινστιτούτου, επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο: http://institute.eib.org/



Η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης / Council of Europe Development Bank (CEB) είναι η «κοινωνική τράπεζα της Ευρώπης». Μια πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα με 41 κράτη-μέλη, αποτελεί ένα βασικό εργαλείο της πολιτικής αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης αποτελεί μέρος των στόχων της.   



Creative Europe: το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, με στόχο την αύξηση της συνεισφοράς τους στον αριθμό θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη. Με προϋπολογισμό €1,46 δις. για το 2014-2020, υποστηρίζει οργανισμούς στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, των παραστατικών τεχνών, καλών τεχνών, εκδόσεων, του κινηματογράφου, τηλεόρασης, μουσικής και βιντεοπαιχνιδιών καθώς και δεκάδες χιλιάδων καλλιτεχνών και επαγγελματιών στον χώρο του πολιτισμού και των οπτικοακουστικών μέσων. Η χρηματοδότηση θα τους επιτρέψει να δραστηριοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη, να πλησιάσουν νέα κοινά και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτεί η ψηφιακή εποχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου