Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ο Ανδρέας Κασέτας και το δέντρο με τους 40 διαφορετικούς καρπούς




Δεν ήξερα το θάνατό του Ανδρέα Κασέτα, τον έμαθα καθυστερημένα από την προχθεσινή ΑΥΓΗ. Πιστεύω ότι ελάχιστοι φυσιογνώστες θα μπορούσαν  να γράψουν   κάτι καλύτερο για τα δένδρα, από αυτό που πριν μερικά χρόνια έγραψε  ο Κασέτας και παρουσίασε στην Ελάτη Τρικάλων, στον σεμιναριακό κύκλο υπό   την οργανωτική ευθύνη του  Κώστα Σκορδούλη. Αυτός, ο φυσικός,  ποιητής ποιητικών ιδεών που είχαν  σαφήνεια και διαύγεια, είχε μια πολυπρισματική αντίληψη για κάθε δέντρο ξεχωριστά χωρίς να χάνει την ολότητα του δάσους, που ήταν η φύση…Κόβω το κεφάλι μου πως θα τον συνάρπαζε αυτή η είδηση από το ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ, για το δέντρο που γινόταν η μήτρα 40 διαφορετικών καρπών, και θα έγραφε κάτι γι αυτό…
Η είδηση : O Sam Van Aken, ένας καλλιτέχνης και καθηγητής του Syracuse University δημιούργησε μία γενιά από δέντρα που παράγουν πάνω από 40 διαφορετικές ποικιλίες  καρπών με κουκούτσια. Μερικά από τα οποία είναι ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, αμύγδαλα.
Το κατάφερε χρησιμοποιώντας μία αρχαία κινέζικη τεχνική, τον ενοφθαλμισμό.
Η διαδικασία που ακολούθησε είχε ως εξής:

  • Χρησιμοποιούσε ένα δέντρο σαν βάση. Το δέντρο αυτό είναι ένα από τις 40 ποικιλίες.
  • Σε κάθε κλαδί χάρασε τον φλοιό και τοποθετούσε στη σχισμή ένα τμήμα από άλλο φυτό με οφθαλμό.
  • Μετά το τύλιγε με ταινία ώστε να επουλωθεί η σχισμή και να ενωθούν τα δύο τμήματα και τελικά να αναπτυχθεί ένας κλάδος που θα παράγει ένα διαφορετικό φρούτο.
  • Για αρκετά χρόνια επαναλάμβανε αυτή τη διαδικασία, προσθέτοντας κάθε φορά νέες ποικιλίες πάνω στο βασικό δέντρο.
Την άνοιξη το δέντρο είναι γεμάτο άνθη σε διάφορες αποχρώσεις ροζ και μοβ και το καλοκαίρι αρχίζει να βγάζει όλων των λογιών τα φρούτα.
Ο δημιουργός του το βλέπει σαν ένα έργο τέχνης αλλά και σαν χρονολόγιο του κύκλου ζωής όλων των φρούτων. Μέχρι σήμερα έχει φυτέψει πάνω από μια ντουζίνα δέντρα, σε αρκετά σημεία της Αμερικής, σε χώρους όπως μουσεία, όπου ο κόσμος να μπορεί να θαυμάζει αυτή την ποικιλομορφία.
Ελπίζω να επανέλθω σύντομα στον Ανδρέα Κασέτα, που πρωτογνώρισα από τα υπέροχα κείμενά του στη ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου