Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

O πρώτος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου στη χώρα μας






Την οργάνωση και τέλεση στην Ελλάδα ενός νέου, διεθνούς, διαγωνισμού ελαιολάδου ανακοίνωσε η εταιρεία επικοινωνίας και οργάνωσης εκθέσεων, Vinetum.

Ο νέος διαγωνισμός ονομάζεται Athena International Olive Oil Competition και θα γίνει στις 21 & 22 Μαρτίου 2016 στην Αθήνα. Ήδη έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση των οργανωτών μερικοί από τους πιο γνωστούς και έγκριτους γευσιγνώστες ελαιολάδων παγκοσμίως, από την Ιταλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Τουρκία, την Πορτογαλία και την Τυνησία. Τόσο ο Ιταλός Αntonio Lauroo πιο καταξιωμένος, ίσως, κριτής διεθνώς― όσο και η Αμερικανίδα Alexandra Kicenik Devarenne ―μία από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες στο χώρο του αμερικανικού ελαιολάδου και συνιδρύτρια της Διεθνούς Ένωσης Έξτρα Παρθένων Ελαιόλαδων, «Extra Virgin Alliance»― εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την πρωτοβουλία να οργανωθεί και στην Ελλάδα ένας μεγάλος διαγωνισμός ελαιολάδου, εφάμιλλος εκείνων που γίνονται στη Νέα Υόρκη, στο Τόκυο, στη Βερόνα και αλλού.


Ο διαγωνισμός Athena International Olive Oil Competition είναι διεθνής, τόσο ως προς τους κριτές όσο και ως προς τα δείγματα που συμμετέχουν και αφορά μόνο τυποποιημένα ελαιόλαδα της κατηγορίας έξτρα παρθένο. Οι ξένοι κριτές αποτελούν τα 2/3 του συνολικού αριθμού κριτών, ενώ στόχος των οργανωτών είναι τα ξένα δείγματα να ξεπερνούν το 30% του συνολικού αριθμού δειγμάτων.

Ο διαγωνισμός ονομάζεται «Athena» φέρει, δηλαδή, το όνομα της ελληνίδας θεάς Αθηνάς που δώρισε στην Αθήνα την ελιά και το όνομά της. Ως χώρος για την τέλεσή του έχει επιλεγεί το πολυτελές ξενοδοχείο Electra Palace στην Πλάκα ώστε οι κριτές, την ώρα που δοκιμάζουν και κρίνουν δείγματα, να έχουν θέα την Ακρόπολη.

Η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο και με απόσταση η 1η στην κατά κεφαλήν κατανάλωση. Αυτά τα στοιχεία και μόνο θα δικαιολογούσαν τη φιλοδοξία να οργανωθεί και στην Αθήνα ένας «ελληνικός» διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου. Ωστόσο, στις στατιστικές αυτές πρέπει να προστεθεί μία πολιτιστική διάσταση που αποτελεί για την Ελλάδα κατάκτηση μοναδική, το γεγονός ότι η χώρα μας, πρώτη στον κόσμο, ανέδειξε την ελιά και το ελαιόλαδο σε πολιτιστικό προϊόν.
Όπως οι μεγάλοι ηθοποιοί ονειρεύονται μια μέρα να παίξουν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και οι δρομείς να τρέξουν στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου έτσι, εκτιμούν οι διοργανωτές, πως ξένοι ελαιοπαραγωγοί, πραγματικοί λάτρεις της ελιάς σε όλο τον κόσμο, έχουν όνειρο ζωής να διαγωνιστούν εκεί όπου ξεκίνησαν όλα και κατά συνέπεια θα μπουν στη διαδικασία να στείλουν δείγματα ελαιολάδων προς δοκιμή, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί αγορά-στόχο γι’ αυτούς.  

Η ύπαρξη ενός μεγάλου, έγκυρου, διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου που θα λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μόνο οφέλη μπορεί να προσκομίσει στο ελληνικό ελαιόλαδο.

Αν και διεθνής, ο διαγωνισμός, αφού εδραιωθεί θα είναι ουσιαστικά ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ελληνικών ελαιολάδων στον κόσμο. Αυτό θα έχει τις εξής θετικές επιπτώσεις:

1)    Θα συμβάλλει θεαματικά στην ποιοτική βελτίωση της ελληνικής ελαιοπαραγωγής. Τα ελαιόλαδα που βραβεύονται αποτελούν πρότυπο για όλους τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι αποκτούν έτσι συγκεκριμένους ποιοτικούς στόχους. Επιπλέον, η βράβευση ή όχι ενός ελαιολάδου αποτελεί για τον ίδιο τον ελαιοπαραγωγό πολύτιμη ενημέρωση ως προς την ποιοτική κατεύθυνση που έχει επιλέξει να ακολουθήσει.
2)    Με την ύπαρξή του και μόνο θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού ελαιολάδου, η φήμη του οποίου θα απλώνεται  και μέσω των βραβευμένων ελληνικών ετικετών, οι δε ξένοι κριτές που θα επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, και οι οποίοι είναι διαμορφωτές κοινής γνώμης στις χώρες τους και όχι μόνο, θα γίνουν πρεσβευτές των προϊόντων μας.
3)    Θα συμβάλλει ουσιαστικά και άμεσα στην ανάπτυξη των πωλήσεων όλων των βραβευμένων ελαιολάδων στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ειδικά σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, η οποία είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο σε ό,τι αφορά την κατανάλωση premium ελαιολάδων, εκτιμάται πως ο διαγωνισμός θα είναι καθοριστικής σημασίας όπως συνέβη με τον αντίστοιχο διαγωνισμό οίνων της Θεσσαλονίκης.
Ο διαγωνισμός πλαισιώνεται και από άλλες ευφάνταστες και καινοτόμες γαστρονομικές δράσεις με απώτερο στόχο την εδραίωση του «brand name» του διαγωνισμού αλλά και την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς premium ελαιολάδων. Οι δράσεις αυτές θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Την πρωτοβουλία οργάνωσης του 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου Αθηνών έχει αναλάβει η εταιρεία επικοινωνίας Vinetum, με μεγάλη πείρα στην οργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων, διαγωνισμών και άλλων εκδηλώσεων υψηλού κύρους και απαιτήσεων. Πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο κ. Ντίνος Στεργίδης, διευθύντριά του η κα Μαρία Κατσούλη, διαπιστευμένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και 1η οινοχόος ελαιολάδου της Ελλάδος, και panel leader όλων των κριτών η διεθνώς καταξιωμένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου κα Αλίκη Γαλή.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.athenaoliveoil.gr και στο 210 766 0560.


Vinetum Event Management
41 Kareas Ave. GR-16233 Athens | Tel.: +30 210 766 0560 | Email: info@vinetum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου