Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

«Ο άνθρωπος της βροχής» : Μια ταινία για τους ΑΜΕΑ




 Κυριακή, 3 Απριλίου 2016, ώρα 8.30, προβολή στους «ΔΡΟΜΟΥΣ ΦΙΛΙΑΣ», Φερών 3, πλατεία Βικτωρίας, σε συνεργασία με το «Σικιαρίδειο Ίδρυμα»
Είσοδος δωρεάν
Ο «άνθρωπος της βροχής», πολυβραβευμένη  ταινία του 1988  σε σκηνοθεσία του Μπάρυ Λέβινσον και με πρωταγωνιστές τους  Ντάστιν Χόφμαν -  Τομ Κρουζ,   έχει  ουσιαστικά σαν θέμα την εξοικείωση ενός  «μέσου» συμφεροντολογικού  ατόμου με την ψυχική  απόκλιση,  που χαρακτηρίζει  τους   «ΑΜΕΑ» - δηλαδή  ανθρώπους  με ειδικές ανάγκες…

Πρόκειται για μια κινηματογραφική αφήγηση συναρπαστική αλλά και πολύ κοντινή στην πραγματικότητα : Είναι η  ιστορία του Τσάρλυ Μπάμπιτ,   μετά τον θάνατο του πατέρα του. Ο δεύτερος    «διασφαλίζει»  τον αυτιστικό αδελφό του  Τσάρλυ   αφήνοντάς του όλη σχεδόν την περιουσία του, για να αποδειχθούν δυο τουλάχιστον πράγματα :  Αφενός  η  ουτοπία της προστασίας ενός ΑΜΕΑ μέσω τραπεζικών λογαριασμών, αφετέρου  το τεράστιο έλλειμμα αγάπης  που βιώνουν  και που έχουν πραγματικά ανάγκη οι άνθρωποι με «μειονεξίες» ή ιδιαιτερότητες.
Ο «Άνθρωπος της βροχής»  είναι  έργο κωμικό αλλά και συγκινητικό, αφετηριακό για σκέψεις και προβληματισμούς. Έργο που δείχνει μια διαδικασία προσέγγισης ανθρώπων, πέρα από τις οριοθετήσεις της «κανονικότητας»  και τις συμβατικές προδιαγραφές ενός κινηματογραφικού  χάπυ εντ.
Σε μια εποχή όπου πολλές ιδιαιτερότητες ανθρώπων αναζητούν διεξόδους και έκφραση, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα έχει αναλάβει   πρωτοβουλία για τη  δημιουργία δομών κάλυψης των αναγκών των ΑΜΕΑ «μετασχολικής ηλικίας», στη διάρκεια της οποίας εκμαιεύονται  πολλά και δυσάρεστα : Όπως είναι η φυσική έκλειψη των γονέων και κηδεμόνων,   η ασθένεια ,  η αδυναμία αποτελεσματικής «ιδιωτικής»  προστασίας.
Πρόκειται για ένα έργο δύσκολο, που πρέπει να τεθεί υπόψη όλης της κοινωνίας και να εμπνεύσει   κάθε ευαίσθητη συλλογικότητα ή άτομο….
Μετά την προβολή της ταινίας θα επακολουθήσει συζήτηση
Εν όψει : "Η απόγνωση", της Νατάσας Τέκνου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου