Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

H αποκατάσταση της κατάστασης στο Πεδίο του Άρεως

του Θοδωρή Κοκκινάκη
Επισκέπτη του Πεδίου του Άρεως
ΠΗΓΗ : ΑΥΓΗ 9.4.16
Η κ. Κυπριανίδου στην "Αυγή" του Σαββάτου 02.04.2016, αναφέρεται στους «οραματισμούς» της για το Πεδίο του Άρεως. Μας πληροφορεί για την κατάσταση που παρέλαβε η νέα αρχή της Περιφέρειας, η οποία ήταν μια κατάσταση διάλυσης και εγκατάλειψης. Κατόπιν, μας διαβεβαιώνει ότι η εικόνα αυτή έχει αντιστραφεί.
«Το πάρκο καθαρίζεται συστηματικά με τη συνδρομή του Δήμου Αθηναίων». Αυτό ισχύει για λίγα επιλεγμένα σημεία του και γενικά πλημμελώς. Εξάλλου, θα θέλαμε να κατατεθεί προς δημόσια ενημέρωση η σύμβαση που έχει γίνει με τον δήμο. Πιστεύουμε (και έτσι ισχύει) ότι ο καθαρισμός γίνεται με καλή θέληση του δήμου και χωρίς καμία υποχρέωση για συνέπεια και συνέχεια.
«Το πάρκο φυλάσσεται καλύτερα μετά από συμφωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη». Η παρουσία της αστυνομίας στο Πεδίο του Άρεως είναι ανεπαρκέστατη, ούτε το εμπόριο ναρκωτικών έχει αποτραπεί, ούτε το εμπόριο ανθρώπων προς εκπόρνευση έχει μειωθεί, ούτε η διέλευση τροχοφόρων έχει παύσει, ούτε οι βανδαλισμοί έχουν σταματήσει. Επίσης, η παρουσία τής οπλοφορούσας αστυνομίας στο πάρκο είναι πρωτοφανής στα ογδόντα χρόνια λειτουργίας και ύπαρξής του. Πιστεύουμε ότι πολύ καλή υπηρεσία στον τομέα της φύλαξης θα πρόσφεραν ειδικοί μόνιμοι υπάλληλοι, κατάλληλοι γι' αυτή τη δουλειά.

«Το πράσινο αναβαθμίζεται με εξωτερική εργολαβία». Εάν αναβάθμιση του πρασίνου θεωρείται το ολοκληρωτικό κλάδεμα (περίπου μέχρι τις ρίζες) θάμνων και φυτών του πάρκου για λόγους ασφαλείας... τότε, ναι, γίνεται αναβάθμιση του πράσινου. Αντίθετα μ' αυτό, εμείς οι επισκέπτες του πάρκου αναβάθμιση του πράσινου θεωρούμε την αποπεράτωση της φυτοτεχνικής μελέτης της ανάπλασης, την επαναφύτευση δέντρων που ξεράθηκαν και κόπηκαν, τη δημιουργία του Βοτανικού Αττικού Κήπου στον χώρο του φυτωρίου και, τελικά, την αποκατάσταση του κατεστραμμένου ποτιστικού συστήματος.
«Ο φωτισμός και ο αστικός εξοπλισμός συντηρείται». Εδώ κι αν έχουμε τη μεγάλη οφθαλμαπάτη. Ο φωτισμός λειτουργεί μόνο σε τμήμα του Πεδίου του Άρεως που λειτουργούσε και προηγουμένως και τα περισσότερα φωτιστικά είναι κατεστραμμένα. Τα παγκάκια είναι από ανύπαρκτα έως αρκετά κακοποιημένα. Οι βρύσες είναι σπασμένες και εκτός λειτουργίας. Τα περισσότερα φρεάτια είναι σπασμένα και επικίνδυνα. Οι υδάτινες διαδρομές και τα σιντριβάνια είναι εγκαταλελειμμένα και βαλτώνουν από τα νερά της βροχής. Τα κτήρια των τουαλετών είναι σφραγισμένα και κατεστραμμένα δεν εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Δυστυχώς, χωρίς ικανό και εξειδικευμένο προσωπικό, συντήρηση δεν γίνεται και αυτό δεν υπάρχει στο πάρκο.
«Οι παιδικές χαρές παραδίδονται ανακαινισμένες και πιστοποιημένες στα μέσα του Απρίλη». Η παράδοση των παιδικών χαρών (αν αυτή τη φορά γίνει) γίνεται μετά από τρεις αναβολές. Οι παιδικές χαρές μπορεί να πιστοποιήθηκαν, αλλά σίγουρα δεν ανακαινίστηκαν, αφαιρεμένα όργανα και παιχνίδια δεν τοποθετήθηκαν και νέα δεν προστέθηκαν. Ο μεγάλος χώρος ενασχόλησης εφήβων και μεγάλων παιδιών παραμένει, με κατεστραμμένα όργανα, χέρσος και βρόμικος.
«Τα κτήρια του Πεδίου του Άρεως αποτελούν σημαντικό απόθεμα και η αξιοποίησή τους θα ξαναδώσει ζωή στον πάρκο». Το κτήριο του «Άλσους» (Οικονομίδη), παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις, δεν έχει αποπερατωθεί. Περιμένουμε την αποπεράτωσή του ως χώρο Πολιτισμού και συνεύρεσης των κατοίκων της πόλης μας, σύμφωνα με τα σχέδια της ανάπλασης. Τα μικρότερα κτίσματα του πάρκου, χωρίς καθαριότητα, φύλαξη και συντήρηση στο πάρκο, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς για τους οποίους προορίζονται (μικρό αναψυκτήριο - περίπτερο). Ως εκ τούτου, αν και αποπερατωμένα, παραμένουν κλειστά. Η αυτοδιαχείριση του Green Park, αν και θετικότατη ενέργεια, δεν νομίζουμε ότι καλύπτει τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει αυτός ο χώρος στους επισκέπτες ενός πάρκου με καλή λειτουργία. Σίγουρα ο χώρος χρειάζεται στατική μελέτη και τεχνικές επεμβάσεις.
Δυστυχώς, το Πεδίο του Άρεως παραμένει με τα πολλά προβλήματα που είχε, κάπως αυξημένα λόγω της συνεχιζόμενης εγκατάλειψής του. Η «μαγική εικόνα» που προσπαθεί να παρουσιάσει η κ. Κυπριανίδου για τον χώρο δεν ισχύει για εμάς τους επισκέπτες του. Μετά από δεκαοχτώ μήνες διοίκησης και περίπου δύο χρόνια πλήρους γνώσης των προβλημάτων του πάρκου, περιμέναμε τον χώρο σε καλύτερη κατάσταση. Θελήσαμε να παραμείνουμε στο πλευρό της διοίκησης (όπως όταν μας χρησιμοποίησε προεκλογικά), αλλά, μετά από τόσες αθετήσεις υποσχέσεων και αδιαφορία στις προτάσεις μας, διαμαρτυρόμαστε δικαίως, χωρίς κραυγές και μικροπολιτικές αντιδικίες. Παρά τις προσπάθειες της Περιφέρειας με τον τρόπο «διαίρει και βασίλευε» να μας κάνει να σιωπήσουμε, η φωνή μας θα ακούγεται. Θα επισημαίνουμε τα «κακώς κείμενα» στο πάρκο και θα προτείνουμε τρόπους βελτίωσης και αποκατάστασης της λειτουργίας του. Χωρίς λοιπόν παραπληροφόρηση και ψευδαισθήσεις, το πάρκο αυτή τη στιγμή παραμένει μία «μαύρη τρύπα» στην καρδιά της Περιφέρειας. Όσο δεν υπάρχει το κατάλληλο και ικανό προσωπικό για τον καθαρισμό του, τη συντήρησή του, τη φροντίδα του και τη φύλαξή του, δεν πρόκειται να ξαναγίνει ένας λειτουργικός, ελεύθερος, δημόσιος χώρος πρασίνου. Ένας χώρος που θα προσφέρει 24 ώρες το 24ωρο ξεκούραση, αναψυχή, δροσιά, ήπιο αθλητισμό, διασκέδαση, απόλαυση, κοινωνική συνεύρεση, προστασία από σεισμούς και καθαρότερη ατμόσφαιρα στους κατοίκους της πόλης μας και σε κάθε επισκέπτη του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου