Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Οι λαλάδες της Χίου…



Τώρα που  η Άνοιξη φεύγει, δεν είναι άτοπο να κρατήσουμε μερικές από τις μαγικές εικόνες της. Και μια τέτοια είναι  αυτή με τις τουλίπες της Χίου, όπως διασώθηκαν σε ένα  κείμενο της Αναστασίας Στεφανάκη http://biokipos.blogspot.gr/2015/02/blog-post_19.html
Για το θέμα λέει η ίδια :
 «Η ιστορία περιπλέκεται στο βάθος των αιώνων και δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, όμως μάλλον η Χίος δεν συνιστά την περιοχή προέλευσης της Ολλανδικής τουλίπας- τουλάχιστον όχι των πρώτων βολβών που έφτασαν εκεί. Αποτελεί όμως μέρος της φυσικής περιοχής εξάπλωσης του γένους Tulipa, η οποία εκτείνεται από την κεντρική Ασία μέσω της Μεσογείου έως τις νότιες-κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Ευρώπης. Το γένος αριθμεί περισσότερα από 100 είδη, 14 από τα οποία φύονται στην Ελλάδα.
Η ανατολική προέλευση του ονόματος «λαλάδες» είναι γνωστή. Lale είναι η περσική ονομασία της τουλίπας, η οποία πέρασε μέσω των τουρκικών στη χιακή διάλεκτο. Όμως και το όνομα «τουλίπα» (tulipa, tulip, tulipan, tulipano, tulpe, tulpan σε διάφορες Ευρωπαϊκές γλώσσες) έχει παρόμοια προέλευση, από την οθωμανική λέξη για το τουρμπάνι, εξαιτίας της ομοιότητάς του με το άνθος της τουλίπας ή της οθωμανικής μόδας να τοποθετούνται τουλίπες στις πτυχώσεις του τουρμπανιού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου