Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΤΡΙΑΚΟΣΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ





Το Τριακοστό Πέμπτο Συμπόσιο Ποίησης, με θέμα το έργο του Τάσου Λειβαδίτη, θα πραγματοποιηθεί από το πρωί του Σαββάτου 2 Ιουλίου (11.00 π.μ) έως το μεσημέρι της Κυριακής 3 Ιουλίου 2016.

Οκτώ ειδικοί μελετητές παρουσιάζουν τις διάφορες πτυχές του έργου του Λειβαδίτη: Μ.Γ. Μερακλής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου  Αθηνών, κριτικός λογοτεχνίας, Λίζυ Τσιριμώκου, Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας ΑΠΘ, Έλλη Φιλοκύπρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αφροδίτη Αθανασοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θάνος Ζήσης, δρ φιλολογίας, Δημήτρης Κοσμόπουλος, ποιητής, δοκιμιογράφος, Βάγια Κάλφα, ποιήτρια, δοκιμιογράφος, Ξένη Σκαρτσή, ποιήτρια, δρ φιλολογίας.
Οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη συζήτηση που ακολουθεί και να κάνουν  5λεπτες παρεμβάσεις σε συνεννόηση με την Οργανωτική Επιτροπή.


Στη δεύτερη απογευματινή συνεδρία του Σαββάτου θα γίνει η καθιερωμένη παρουσίαση 7 ποιητών από 6 κριτικούς: ο Κώστας Κρεμμύδας παρουσιάζει το Φαίδωνα Πατρικαλάκι και τη Βασιλεία Οικονόμου, ο Ανδρέας Πετρίδης το Γιώργο Μολέσκη, ο Χάρης Μελιτάς τη Τζένη Φουντέα-Σκλαβούνου, ο Γιώργος Πέππας το  Θάνο Γώγο, η Αγγελική Αποστολοπούλου την Άρτεμι Βαζιργιαντζίκη και η Έλενα Ψαρρέα το Φάνη Παπαγεωργίου.

Την Κυριακή πρωί (9.30-14.00), και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 35 χρόνων διεξαγωγής του Συμποσίου, θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του ποιητή, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και ιδρυτικού μέλους του Συμποσίου Ποίησης Σωκράτη Λ. Σκαρτσή.
Στην εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Συμπόσιο Ποίησης, 11 εισηγητές θα αναφερθούν στην προσωπικότητα και στο έργο του Σωκράτη Λ. Σκαρτσή, την ποίηση, την πεζογραφία, τα δοκίμια, τις μεταφράσεις, τα περιοδικά και την εκδοτική του δραστηριότητα, και ξεχωριστά στο Συμπόσιο Ποίησης:
Μιχάλης Γ. Μερακλής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, κριτικός, Αλέξης Λυκουργιώτης, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ποιητής,  Σωτήρης Π. Βαρνάβας, πρ. καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ποιητής, Κώστας Ραβάνης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Αδάμ Αδαμόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κώστας Κρεμμύδας, ποιητής, δρ φιλολογίας, εκδότης περιοδικού «Μανδραγόρας», Δημήτρης Χαρίτος, κινηματογραφικός κριτικός, ποιητής, Γιώργος Τσιρώνης, ποιητής, Βούλα Επιτροπάκη, ποιήτρια, ζωγράφος, Βασίλης Τσονάκας, πεζογράφος, αρχιτέκτονας, Γιώργης Βύρων Δάβος, Δημοσιογράφος – Υπεύθυνος Διεθνών Μ.Μ.Ε, και ο ίδιος ο τιμώμενος.

Φίλοι, συνεργάτες και μαθητές του Σ.Λ. Σκαρτσή καλούνται να συμμετάσχουν με παρεμβάσεις στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Το Συμπόσιο Ποίησης πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1981, με διάλειμμα ενός έτους, το 2014, το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου, στους χώρους του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπεύθυνη για τη διοργάνωσή του είναι 13μελής Οργανωτική Επιτροπή (και ένας επίτιμος πρόεδρος).
Tηρούνται πλήρη πρακτικά των ετήσιων Συμποσίων. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 33 τόμοι (2 τόμοι για το πρώτο Συμπόσιο) με περισσότερες από 14.000 σελίδες. Ευρετήριο Περιεχομένων των Πρακτικών των Συμποσίων και τα πλήρη Πρακτικά των Συμποσίων ΙΖ΄-ΚΕ΄ σε ηλεκτρονική μορφή φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του Συμποσίου.
Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Είναι ανοιχτό σε όλους και η παρακολούθησή του είναι ελεύθερη.
Το πλήρες πρόγραμμα του Συμποσίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του (http://wwww.poetrysymposium.gr).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου