Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥΛΙΩΝ 2016



Η φετινή Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (γνωστή και ως EuroΒirdwatch16), θα πραγματοποιηθεί διεθνώς το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, δηλ. στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2016.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη του BirdLife International, που υλοποιείται εδώ και 22 χρόνια με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων από 40 περίπου χώρες. (Δείτε και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.eurobirdwatch.eu)

Το γενικό θέμα της διοργάνωσης είναι και φέτος η προστασία των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων τους. Σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα του πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.

Η χώρα μας είναι σταυροδρόμι της μετανάστευσης και σημείο διέλευσης εκατομμυρίων  πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι προς νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για να περάσουν το χειμώνα.


Επομένως η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών αποτελεί μια ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε  το ευρύτερο κοινό, μαθητές και εκπαιδευτικούς και ξεκινώντας από την προστασία των πουλιών ως πρώτο βήμα να ενθαρρύνουμε την ενεργή συμμετοχή σε ευρύτερα περιβαλλοντικά θέματα. Μέσα από τη δημοσιότητα μπορούμε να αναδείξουμε την αξία και την ανάγκη προστασίας τοπικών βιοτόπων σημαντικών για τα μεταναστευτικά ή τα διαχειμάζοντα πουλιά και να προβάλλουμε όλες τις σχετικές δράσεις του φορέα μας.

Οι εκδηλώσεις μπορούν να συμπεριλάβουν παρατήρηση πουλιών σε κατάλληλα σημεία (συνήθως σε προσπελάσιμους υγροτόπους),  περιβαλλοντικά εργαστήρια, υπαίθρια παιχνίδια και δρώμενα  για παιδιά, παρουσιάσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις και άλλες πρωτότυπες δράσεις (ποδηλατοδρομίες, κατασκευή φωλιάς και ταΐστρας, απελευθέρωση πουλιών, παρατήρηση πουλιών σε συνδυασμό με πεζοπορίες κ. α.) ανάλογα με τις ιδέες σας και τις κατά τόπους δυνατότητες.  Σαν ένα κίνητρο για να ανανεώνονται οι εκδηλώσεις, θα σας ενημερώσουμε για τις 3 πλέον πρωτότυπες και καινοτόμες δράσεις που θα οργανωθούν από εσάς!

Σημειώνουμε ότι στο ευρύτερο πλαίσιο της Γιορτής Πουλιών μπορείτε να οργανώσετε τις δραστηριότητές σας εντός ή και εκτός  του συγκεκριμένου Σαββατοκύριακου  και πιθανόν καθημερινές προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και οργανωμένες μαθητικές ομάδες.

Επίσης όσοι φορείς διαθέτουν  συνεργάτες ή εθελοντές με περισσότερες γνώσεις και  εμπειρία στην αναγνώριση των πουλιών, σας προτείνουμε να συμμετάσχετε και στην RIA (Rapid Information Action του EuroBirdwatch16)) στέλνοντάς μας την ίδια μέρα (Κυριακή 2/10 ή πρωί Δευτέρας 3/10)τη λίστα με τα είδη που παρατηρήσατε και τους αριθμούς τους. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δηλώσετε και όνομα, τηλέφωνα και το e-mail του υπευθύνου καταγραφής.



Παρακαλούμε συμπληρώστε την επισυναπτόμενη φόρμα το συντομότερο δυνατό και στείλτε την στο spsychas@ornithologiki.gr.

Η άμεση ανταπόκρισή σας θα μας επιτρέψει να συντονιστούμε καλύτερα και να συντάξουμε έγκαιρα τη λίστα του συνόλου των εκδηλώσεων.

Με το πέρας των εκδηλώσεων θα χρειαστεί όπως κάθε χρόνο η αποστολή ενδεικτικών φωτογραφιών για τις δράσεις σας, αριθμού συμμετεχόντων και δελτίων τύπου.  

Από την πλευρά μας θα λάβετε το υλικό για τα εργαστήρια και έτοιμη την βασική αφίσα της Γιορτής Πουλιών σε ηλεκτρονική μορφή, με το λογότυπο της Ορνιθολογικής και με επαρκή διαθέσιμο χώρο ώστε να καταχωρήσετε εσείς τα στοιχεία και τα λογότυπα του Φορέα σας καθώς και τις ημερομηνίες των κατά τόπους δράσεων.

Λόγω του μεγάλου αριθμού εκδηλώσεων και των διαφορετικών ημερομηνιών που  ανακοινώνονται ή υλοποιούνται, δεν θα έχουμε την δυνατότητα κεντρικής προβολής όλων των εκδηλώσεων ταυτόχρονα. Επομένως θα χρειαστεί να αξιοποιήσετε κυρίως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης που συνήθως χρησιμοποιείτε.



Σημειώστε ότι το 2015 η Γιορτή Πουλιών έγινε χάρη σε εσάς σε 35 περιοχές της χώρας! Δείτε το περσινό Δελτίο Τύπου στο http://ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1765 και τις εκδηλώσεις στο http://files.ornithologiki.gr/docs/news/eurobirdwatchlist2015.pdf  

Θα χαρούμε πολύ να συνεργαστούμε και φέτος!



Φιλικά

Σπύρος Ψύχας

Υπεύθυνος εκδηλώσεων

Τηλ. 210- 8228704 (εσωτ. 106) και 6974510976

E-mail: spsychas@ornithologiki.gr

           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου