Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Κύπρος : Ακόμα δύο νεκροί σε αναμονή για την Ιατρική Κάνναβη


του Πέτρου Ευδόκα

 

Έχουμε επιβεβαιώσει τα ονόματα των δύο νεκρών: πέθαναν πρόσφατα περιμένοντας να παραλάβουν την Ιατρική Κάνναβη που ήδη εγκρίθηκε από τον Υπουργό Υγείας για να τους χορηγηθεί νόμιμα για σκοπούς θεραπείας.

Οι δύο νέοι νεκροί προστίθενται στον κατάλογο γνωστών και αγνώστων ονομάτων ασθενών που αγωνίστηκαν για το δικαίωμα τους να χρησιμοποιήσουν την Κάνναβη για λόγους υγείας και τους οποίους το σύστημα υγείας άφησε να πεθάνουν περιμένοντας. Τα δύο εξακριβωμένα περιστατικά θανάτου είναι περιπτώσεις ασθενών που γνωρίζουμε προσωπικά. Υπάρχουν όμως και πληροφορίες για ακόμα δύο νεκρούς από τον κατάλογο των ασθενών που και εκείνοι κατέχουν την άδεια από τον Υπουργό αλλά ακόμα δεν έλαβαν καθόλου Κάνναβη - αφορούν περιστατικά που δεν τα γνωρίζουμε προσωπικά και έτσι δεν είμαστε σίγουροι αν συνολικά τώρα οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ασθενείς της Κάνναβης είναι δύο ή τέσσερεις. Ας διασαφηνίσει το Υπουργείο τους αριθμούς καλύτερα.

Σημειώνουμε ότι μόλις πριν μερικές εβδομάδες έγινε το εννεάμηνο μνημόσυνο του Γιώργου Μ., του 19χρονου αθλητή που πάλεψε όχι μόνο με τον καρκίνο αλλά και με την φονικά εγκληματική αδιαφορία του πρώην Υπουργού Υγείας κου Πατσαλή που αγνόησε εντελώς τις αιτήσεις του για Ιατρική Κάνναβη [1]. 

Ο νυν Υπουργός κος Παμπορίδης τελικά υπέγραψε έγκριση στην αίτηση του Γιώργου αλλά πολύ αργά: μια μέρα πριν ο νέος ειχε ξεψυχήσει.
Η πάλη του Γιώργου που με την βοήθεια του πατέρα του, Ιάσονα, έφτασε μέχρι και στο Ανώτατο Δικαστήριο όπου και κέρδισε την υπόθεση, άνοιξε τον δρόμο για όλους τους ασθενείς να αιτούνται και να λαμβάνουν έγκριση για την Ιατρική χρήση της Κάνναβης. Παρ' όλον όμως που έχουν περάσει δέκα μήνες από τότε, και παρ' όλον που ο Υπουργός έχει υπογράψει πάνω από δέκα συνολικά εγκρίσεις από τότε, ΟΥΔΕΙΣ από αυτούς τους ασθενείς έχει λάβει μέχρι τώρα ούτε ίχνος Κάνναβης για θεραπεία!

Οι δύο πιο πρόσφατοι νεκροί - που και εκείνοι πέθαναν περιμένοντας, χωρίς να λάβουν ούτε σταγόνα από το φάρμακο τους - ήταν καρκινοπαθείς. Είχαν εναποθέσει τις τελευταίες τους ελπίδες στην Ιατρική Κάνναβη τόσον για ανακουφιστικούς σκοπούς, όσον και για θεραπευτικούς.

Η παρακαταθήκη του Γιώργου, το ότι δηλαδή χρειάζεται αποφασιστικός αγώνας για να διασφαλιστεί όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και η εν τη πράξη - χειροπιαστή! - χορήγηση της Ιατρικής Κάνναβης στους ασθενείς λέει πολλά: ο Γιώργος, με τον αγώνα μέχρι θανάτου άνοιξε τον δρόμο. Αλλά είναι σαφές τώρα ότι θα πρέπει να παλέψουμε κι άλλο για να φτάσει το φάρμακο στα χέρια των ασθενών.


Ο λόγος που οι ασθενείς πεθαίνουν αναμένοντας

Είναι πολύ απλό: κάποιες "γνωστές-άγνωστες" δυνάμεις έχουν δεσμεύσει, παραπλανήσει, εκβιάσει ή με κάποιον άλλο τρόπο επιβάλει στον Υπουργό την ρήτρα να εγκρίνει μόνο αιτήσεις για εισαγωγές Κανναβινέλαιου, και αυτό μόνο από κρατικά εγκεκριμένες πηγές προμήθειας. Μέχρι στιγμής έχει αγνοήσει για πολλούς μήνες όλες τις αιτήσεις για Ιατρική Κάνναβη σε φυτική μορφή, όπως αυτή για παράδειγμα που παράγει και εξάγει το Υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας με πολύ υψηλές φαρμακευτικές προδιαγραφές [2].

Το Κανναβινέλαιο παράγεται νόμιμα σε πολλές χώρες και πολιτείες. Η εξαγωγή όμως σε άλλες χώρες απαγορεύεται σχεδόν από όλες. Οι φαρμακοποιοί και άλλοι υπάλληλοι του Υπουργείου, συν εθελοντές Φίλοι της Κάνναβης, ασθενείς και οικογένειες ασθενών προσπαθούν διαρκώς να 'βρουν πηγές προμήθειας που να πληρούν την εγκληματική ρήτρα που για λόγους άγνωστους και παράλογους επέβαλε ο Υπουργός... μα δεν υπάρχουν.

Μια πρόσφατη λύση φάνηκε να είναι ο Καναδάς, γιατί η χώρα πρόσφατα άρχισε να δίνει άδειες εξαγωγής για φαρμακευτικά σκευάσματα Κάνναβης. Αλλά η γραφειοκρατία εκεί είναι σχεδόν όσο άσχημη και στην Κύπρο (σίγουρα θα έχουν Κύπριους συμβούλους): ενώ οι επαφές με τις φαρμακευτικές εταιρείες εκεί και με το Υπουργείο Υγείας Καναδά ήδη καθυστερούν πάρα πολύ, πρόσφατα διεφάνει ότι η απόφαση για την κάθε μια αίτηση για άδεια εξαγωγής μπορεί να καθυστερήσει για πολλούς μήνες ακόμα!

Μόνο ο Υπουργός μας γνωρίζει ποιός ή ποιοί άθλιοι εγκληματίες του ψιθύρισαν ή του επέβαλαν αυτή την ρήτρα, και ελπίζουμε να το αποκαλύψει δημοσίως. Οι δικές μας υποψίες και πληροφορίες - που ΔΕΝ έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά έχουν ζωγραφιστεί αρκετά καλά από πληροφοριοδότες χωρίς να υπάρχουν τεκμήρια - είναι ότι την ευθύνη για τούτο έχουν ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου και ο Διοικητής της ΥΚΑΝ. Ίσως και ο ίδιος ο Πρόεδρος, ο οποίος συνεχίζει να αθετεί την προεκλογική του υπόσχεση από το 2012. Αν δεν είναι αυτοί ας το δηλώσουν. Ας δηλώσουν ότι υποστηρίζουν την άμεση αδειοδότηση και προμήθεια Κάνναβης για Ιατρικούς σκοπούς σε ασθενείς, αν πράγματι αυτό πιστεύουν. Και ας εργαστούν να το υλοποιήσουν. Τι άλλο έχουν να κάμουν καλύτερο; Υπάρχει κάτι πιο πιεστικό από το να σώσουμε ζωές και να ανακουφίσουμε τους πάσχοντες;

Υπάρχουν όμως και ενδείξεις ότι η πηγή αυτής της εγκληματικής ρήτρας μπορεί να είναι και πολύ πιο κοντά στον Υπουργό. Μπορεί να προέρχεται από τους εχθρούς της Ιατρικής Κάνναβης που βρίσκονται μες το ίδιο το Υπουργείο Υγείας. Λεπτομέρειες για αυτούς ακολουθούν πιο κάτω.

Εκτός από το να έχει φονικές συνέπειες, η περιοριστική ρήτρα είναι και η κορωνίς, το επιστέγασμα της βλακείας: είναι σαφές ότι επεβλήθει από τους εχθρούς της Κάνναβης. Αλλά με ποιό σκεπτικό; Εκείνο που μας διέρρευσαν οι πηγές είναι ότι "κάποιοι" έχουν εκφοβίσει τον Υπουργό ότι αν δώσει άδεια για Ιατρική Κάνναβη σε φυτική μορφή, αυτή τάχα θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και παράνομου εμπορίου ή κατάχρησης.

Εξηγήστε μας λοιπόν, πανηλίθιοι φωστήρες: πως είναι προτιμότερο το να εισάγεται Κανναβινέλαιο που είναι ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ φορές πιο ισχυρό από την φυτική Κάνναβη (κάθε σταγόνα περιέχει πενήντα με εκατόν συνήθεις δόσεις), σε μορφή που τρώγεται και πίνεται άμεσα; Δεν χρειάζεται καν κάπνισμα! Και ανιχνεύεται πολύ δύσκολα. Πως θα βοηθήσει αυτό στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου Κάνναβης; Εκτός από φονιάδες, κύριοι, είστε και ηλίθιοι. Και οι "σύμβουλοι" σας που ποζάρουν με τα πτυχία και δοκτοράτα τους, είναι απλώς αδιάβαστοι υποκριτές. Με το αίμα των αθώων στα χέρια τους.

Η λύση είναι πολύ απλή

Ο Υπουργός Υγείας κατέχει την νομική εξουσία να δίνει την άδεια για οποιαδήποτε χρήση, επεξεργασία ή καλλιέργεια της Κάνναβης για ιατρικούς και ερευνητικούς σκοπούς θέλει. Η διακριτική του εξουσία ΔΕΝ περιορίζεται ούτε στις μορφές Κάνναβης, ούτε στις διάφορες μεθόδους επεξεργασίας, χορήγησης, καλλιέργειας, μεταφοράς, αποθήκευσης, κλπ. Όλα αυτά καλύπτονται από την εξουσία αδειοδότησης που απορρέει από το αξίωμα του. Η εξουσία του Υπουργού έγκειται εξής: μια πράξη ή σύνολο παράνομων πράξεων που αφορούν την Κάνναβη, με την άδεια του κηρύσσονται νόμιμες για Ιατρικούς σκοπούς.

Όποιος αντιληφθεί το πιο πάνω, έχει πιάσει και ολόκληρο το νόημα, το κλειδί που θα ανοίξει την Ιατρική χρήση της Κάνναβης για όλους τους ασθενείς.

Συμφωνούμε με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ κο Αδάμου που δήλωσε ότι για να αξιοποιηθεί το υπάρχον πλαίσιο ώστε να θεσμοθετηθεί το συντομότερο ένα Πρόγραμμα Ιατρικής Κάνναβης, "δεν χρειάζεται να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τη χρήση από ασθενείς ιατρικής κάνναβης, καθώς καλύπτεται ήδη από τη νομοθεσία για τις ναρκωτικές και ψυχοτρόπες ουσίες" [3].

Εν περιλήψη, η διαδικασία που θα μπορούσε πολύ εύκολα να υλοποιηθεί σήμερα χωρίς να παραβιάζονται οι νομοθεσίες, αλλά και για την προστασία των Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ασθενών είναι η εξής:

α. Ο ασθενής υποβάλλει την αίτηση [4].
β. Η αίτηση εξετάζεται από την Συμβουλευτική Επιτροπή Ιατρικής Κάνναβης, η οποία δίνει γνωμάτευση στον Υπουργό.
γ. Ο Υπουργός, αν εγκρίνει, εκδίδει γραπτή άδεια στον ασθενή.

Η άδεια, για να είναι άμεσα εφαρμόσιμη και χρήσιμη για ιατρικούς σκοπούς και για να παρέχει νομική κάλυψη για όλες τις απαραίτητες πράξεις του ασθενούς, θα πρέπει απλώς να γράφει τα απολύτως βασικά - να ένα παράδειγμα:


Άδεια Ιατρικής ~ Φαρμακευτικής Χρήσης της Κάνναβης

Όνομα: Λυγία Γεωργίου, Αρ. Ταυτότητας: 691174,
Διεύθυνση: Λεωφ. Αγίων Πάντων 314, 1096 Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22-60-73-40
Βεβαιούται ότι το άτομο με τα πιο πάνω στοιχεία συμμετέχει στο Πρόγραμμα Ιατρικής Κάνναβης με την άδεια του Υπουργού Υγείας, και έχει αδειοδοτηθεί να έχει στην κατοχή της 180 γραμμάρια Κάνναβης. {Ή εδώ θα μπορούσε να λέει "...στην κατοχή της 3,600 mg Τετραϋδροκανναβινόλης (THC)"}.

Η άδεια έχει ημερομηνία λήξης την (τάδε μέρα, μήνα, έτος).

Υπογραφή: Υπουργός Υγείας.

Οι ποσότητες Κάνναβης βέβαια, καθώς και το χρονικό όριο, θα συνάδει με τις συγκεκριμένες ιατρικές ανάγκες του ασθενούς, την συνταγή και την μέθοδο χορήγησης. Με άλλα λόγια η άδεια δεν θα αναφέρεται ούτε σε πηγές προμήθειας, ούτε σε ποιότητα, ούτε σε μορφή της Κάνναβης, ούτε σε μέθοδο χορήγησης. Θα μπορεί να την αξιοποιήσει άμεσα ο ασθενής: με αυτή την άδεια, οι μέχρι τώρα παράνομες πράξεις προμήθειας, εισαγωγής, παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και χρήσης της Κάνναβης κηρύσσονται έννομες για Ιατρικούς σκοπούς με την εξουσία του Υπουργού. Αυτή είναι η ορθή αξιοποίηση της εξουσίας που κατέχει ο Υπουργός.

Ενώ τώρα όπως έχουν τα πράγματα, ο Υπουργός Υγείας απλώς δίνει άδεια σε ένα ασθενή για να προβεί σε πράξεις που είναι ήδη νόμιμες και που μάλιστα ΔΕΝ μπορούν να υλοποιηθούν! Ήτοι, την εισαγωγή από άλλες χώρες ενός και μόνου συγκεκριμένου νόμιμου σκευάσματος (Κανναβινέλαιου) από κρατικά εγκεκριμένες πηγές.

Σε αντίθεση, η άδεια Ιατρικής Κάνναβης όπως την περιγράφουμε πιο πάνω, είναι άμεσα αξιοποιήσιμη: ο ασθενής θα προμηθευτεί ό,τι χρειάζεται και θα χρησιμοποιήσει την Κάνναβη νόμιμα. Οι πράξεις του προς τούτο θα είναι νόμιμες και δεν θα στοχοποιείται από τις διωκτικές αρχές.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Ιατρικής Κάνναβης

Για λόγους αποτελεσματικότητος, σφαιρικής συμμετοχής κοινωνικών φορέων, καθώς και για λόγους που αφορούν την δικαιοσύνη και τις ευαίσθητες κοινωνικές ισορροπίες που αφορούν το θέμα της Ιατρικής Κάνναβης, τα Μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής θα πρέπει να κατέχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

o- αντιπρόσωποι από κάθε κοινωνική οργάνωση που ασχολείται με την Ιατρική Κάνναβη (σύμφωνα με το νομικό κεκτημένο της ΕΕ. περί "stakeholders" / "ενδιαφερόμενα μέρη"),
o- αντιπρόσωποι των οργανώσεων ασθενών που έχουν άμεσο ενδιαφέρον (πχ. Σύνδεσμος Καρκινοπαθών, Συνδ. Ασθενών με Κατά Πλάκας Σκλήρυνση, Ομοσπονδία Πασχόντων και Φίλων, Αντιαναιμικός Σύνδεσμος κοκ.),
ο- αντιπρόσωπος του Παγκ. Ιατρικού Συλλόγου,
ο- αντιπρ. του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέως,
ο- αντιπρ. της ΥΚΑΝ,
ο- αντιπρ. του  Παγκ. Σύνδεσμου Κυβερνητικών Ιατρών,
ο- αντιπρ. του Παγκ. Φαρμακευτικού Συνδέσμου.
ο- αντιπρ. των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Το ζητούμενο είναι οι αιτήσεις των ασθενών να εξετάζονται από μια επιτροπή ανθρώπων που κατέχουν γνώση για το θέμα, άτομα ΠΡΟΘΥΜΑ να συμβάλουν στην εδραίωση και λειτουργία του προγράμματος Ιατρικής Κάνναβης, και ΙΚΑΝΑ να διεκπεραιώσουν το έργο της Συμβουλευτικής Επιτροπής, πρόθυμα να βοηθήσουν τον Υπουργό Υγείας να χειριστεί τις πολύπλοκες πτυχές αυτού του έργου.

Τι ακριβώς σημαίνει η φράση ότι τα Μέλη της Επιτροπής πρέπει να είναι άτομα "πρόθυμα"; Αυτό αφορά την ομαλή λειτουργία του Προγράμματος προς διευκόλυνση του δύσκολου έργου του Υπουργού, προς ανακούφιση και θεραπεία για τους ασθενείς  και πρόληψη ευρύτερων κινδύνων ή αρνητικών επιδράσεων για την κοινωνία. Εάν π.χ. ένα Μέλος συμμετέχει στην Επιτροπή μόνο και μόνο για να φέρνει εμπόδια και αντιρρήσεις, αυτό είναι υπόσκαψη και σαμποτάζ • αποτελεί έμπρακτη απροθυμία και παρεμπόδιση του έργου της. Η συμμετοχή στην Επιτροπή μόνο για τον σκοπό προώθησης αντι-επιστημονικών δογμάτων ή για την συνέχιση της απαγόρευσης και δαιμονοποίησης της Κάνναβης δια άλλων μέσων είναι ανεπίτρεπτη.

Μια Συμβουλευτική Επιτροπή όπως την ορίσαμε πιο πάνω θα μπορούσε να λειτουργεί άνετα και αποτελεσματικά πολύ σύντομα, διευκολύνοντας το έργο του Υπουργού τα μέγιστα. Ήδη οι αιτήσεις ασθενών που κάθονται πάνω στο γραφείο του Υπουργού και τις οποίες δεν προλαβαίνει να τις διαβάζει αυξάνονται κάθε μέρα! Πως θα διεκπεραιωθεί το έργο του Υπουργού αν δεν τον βοηθήσει μια Συμβουλευτική Επιτροπή Ιατρικής Κάνναβης;

Το Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης ήδη έχει σχεδόν έτοιμη γραπτή πρόταση για θεσμοθέτηση έννομων διαδικασιών ενός προγράμματος Ιατρικής Κάνναβης που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες πολλών ασθενών αρκετά εύκολα.

Οι εχθροί μες το Υπουργείο

Γνωρίζουμε πολύ καλά τα ονόματα και τις συμπεριφορές συγκεκριμένων ατόμων μες το Υπουργείο Υγείας που αυτοδιορίστηκαν ως σύμμαχοι της άνομης εξουσίας ενάντια στην Ιατρική Κάνναβη.

Είναι άπειρες οι φορές που ακούσαμε λυγμούς και κλάμματα ασθενών και συγγενών ενώ περιγράφουν τις ανήθικες και ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ συμπεριφορές λειτουργών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων μες το Υπουργείο Υγείας που συνειδητά παραπληροφορούν ασθενείς, ή "χάνουν" τις αιτήσεις και φακέλους, ή στέλλουν τους αιτούμενους σε άλλα γραφεία που είναι άσχετα με την Ιατρική Κάνναβη, χλευάζουν τους ασθενείς, διαπραγματεύονται μαζί τους για άλλα φάρμακα ενώ δεν κατέχουν την παραμικρή εξουσία να διαπραγματευτούν εκ μέρους του Υπουργού, ή απειλούν ασθενείς ότι "δεν θα προωθήσουν την αίτηση στον Υπουργό", και άλλα πολλά. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε τεκμηριώσει συμπεριφορές απερίγραπτου αίσχους εκ μέρους αυτών των αθλίων.

Και ας μην ξεχνούμε και την πιο αισχρή συμπεριφορά απ΄ όλες: εκείνη κάποιων "έξυπνων" κυβερνητικών ογκολόγων που έφτασαν και στο σημείο να απειλούν τους ασθενείς ότι αν αιτηθούν Ιατρική Κάνναβη θα αρνηθούν να τους ξαναδούν, και θα τους "κόψουν τη θεραπεία". Κύριοι (και κάποιες κυρίες ανάμεσα σας), έχουμε τα ονόματα σας, και γνωρίζουμε τα γραφεία όπου εργάζεστε "υπηρετώντας την κοινωνία".

Συνεχίστε αν θέλετε αυτή την αισχρή πορεία. Δεν θα μείνουμε μόνο στο να αποκαλύψουμε τα ονόματα σας, όπως ονομάσαμε άλλους. Για παράδειγμα, έχουμε γράψει και στο παρελθόν ότι ένας από τους δηλωμένους εχθρούς της Ιατρικής Κάνναβης είναι ο κος Λούης Παναγή, Διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. Ο κος Παναγή μέσα στα πρόσφατα δύο-τρία χρόνια έχει διαπράξει ο ίδιος τουλάχιστον τα μισά από τα παραπτώματα που αναφέραμε πιο πάνω. Επίσης, σε ένα περιστατικό διέταξε τον κυβερνητικό φαρμακοποιό Γ.Κ. να συντάξει ψευδή επιστολή σε σχέση με αίτηση ασθενούς με παραπλανητικές απαντήσεις και διαστρεβλώσεις της φαρμακευτικής επιστήμης (δηλώνοντας ότι η Κάνναβις δεν έχει καμμία φαρμακευτική αξία), ενώ ουδεμία εξουσία είχε να απαντά εκ μέρους του Υπουργού Υγείας σε αιτήσεις για Ιατρική Κάνναβη.

Θα ονομάσουμε και τους υπόλοιπους αν χρειαστεί, και ας αποφασίσουν οι συγγενείς των νεκρών και οι ασθενείς των οποίων οι αιτήσεις ακόμα εκκρεμούν το τι θα πρέπει να γίνει με αυτούς τους άθλιους εγκληματίες.

* * *

Ο κρατικός και παρακρατικός αυταρχισμός μαζί με μια παθολογική μανία εναντίωσης στην Κάνναβη στερεί την ζωή και την υγεία των ασθενών. Με τις πράξεις και απραξία τους, οι κρατικοί και παρακρατικοί εχθροί της Κάνναβης υποστηρίζουν το παράνομο εμπόριο και τα υπερ-κέρδη της Μαφίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κάνναβις βλαστά και αναπτύσσεται παντού πανεύκολα όπως την μολόχα και την τσουκνίδα χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες και φροντίδα - στην Κύπρο ο έντονος ήλιος και το λίγο νερό παράγουν εξαιρετικά δυνατές φαρμακευτικές ποιότητες Κάνναβης, πανεύκολα. Ο κάθε ασθενής θα μπορούσε να έχει ό,τι χρειάζεται με ελάχιστα έξοδα. Αντί αυτού, με τις διαρκείς εκστρατείες καταδίωξης, ψεμμάτων και δαιμονοποίησης, το κράτος προστατεύει το παράνομο εμπόριο διασφαλίζοντας ετήσια κέρδη για την Μαφία που μετρούνται σε εκατομμύρια ευρώ.

Αν ελάμβαναν άδεια οι ασθενείς να καλλιεργούν τα δικά τους φυτά για τις ανάγκες τους, ή να αδειοδοτούνται  νόμιμες καλλιέργειες από φροντιστές για λογαριασμό τους, συν να εισάγονται ιατρικά σκευάσματα όλων των μορφών Κάνναβης από άλλες χώρες (σε φυτική μορφή, σε καψούλες, βάμματα, ελαιώδη εκχυλίσματα, εισπνεόμενες μορφές, κρέμες και επιθέματα, υπόθετα) τα κέρδη της Μαφίας από την παράνομη εκμετάλλευση των ασθενών θα κατέρρεαν σε μια νύκτα. ΓΙΑΤΙ προστατεύουν οι κρατικές αρχές αυτή την άνομη κατάσταση με άνομες πράξεις;

Είναι νομικό δικαίωμα του ασθενούς να αιτείται και να λαμβάνει άδεια για Ιατρική χρήση της Κάνναβης.  Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Χάρτα των Δικαιωμάτων των Ασθενών (2002) η οποία και αποτελεί μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου και των Εθνικών Δικαίων όλων των χωρών μελών της ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει αυτά τα Δικαιώματα χωρίς καμία παρέκκλιση.

Σε αυτήν καθορίζονται ξεκάθαρα και χωρίς καμία δυνατότητα παρερμηνείας ή παρανόησης τα εξής:

«5. Το Δικαίωμα στην Ελεύθερη Επιλογή
Το κάθε άτομο έχει το Δικαίωμα να Επιλέγει Ελεύθερα ανάμεσα σε διαφορετικές θεραπευτικές διαδικασίες και παροχείς των στη βάση επαρκούς πληροφόρησης»:
Η Ευρωπαϊκή χάρτα των Δικαιωμάτων των Ασθενών στην Αγγλική
http://ec.europa.eu/health/ph_overview/co_operation/mobility/docs/health_services_co108_en.pdf
 

Φτάνει πιά! Φτάνει αχρείαστους θανάτους. Τέρμα στην ανοχή για την διαιώνιση της τυραννίας εις βάρος των ανθρώπων με ανίατους χρόνιους πόνους, ρευματισμούς, τραυματισμούς στο κεντρικό νευρικό σύστημα, πολλαπλή σκλήρυνση, παιδική επιληψία, θαλασσαιμία, ψυχικές παθήσεις, νευρική ανορεξία, όγκους, ημικρανίες, εντερικές, αυτοάνοσες και νευρολογικές παθήσεις. Γιατί να στερούνται όλοι αυτοί οι άνθρωποι μιας φυσικής ουσίας που η επιστήμη μας το λέει καθαρά ότι είναι εντελώς αβλαβής και παρέχει ανακούφιση, θεραπεία και πρόληψη;

Γιατί να πρέπει να τρέχουν σε σκοτεινά καταγώγια και σε παράνομες συναντήσεις με Μαφιόζους οι ασθενείς και οι συγγενείς των για να προμηθευτούν ένα αμφιβόλου ποιότητος προϊόν υπό το κλίμα της παρανομίας και με τον διαρκή φόβο της καταδίωξης;

Προς τι όλοι αυτοί οι θάνατοι και οι αχρείαστοι, ατέλειωτοι πόνοι των ασθενών; Τι ακριβώς πράττει εδώ το κράτος; Μόνο δύο πράγματα διαφαίνονται καθαρά:

ο- σκοτώνουν τους ασθενείς για να τους προστατέψουν από την Κάνναβη,
ο- διασφαλίζουν ότι η Μαφία θα συνεχίσει να εξαγάγει αμέτρητα κέρδη από το παράνομο εμπόριο που ελέγχει, ενώ αυτό θα μπορούσε να εξαλειφθεί σε μια νύκτα με την Νομιμοποίηση της Κάνναβης.

Πόσους αχρείαστους θανάτους θα αντέξουμε ακόμα;

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σημειώσεις

[1].
Τρεις νίκες για την Ιατρική Κάνναβη
http://cyprusindymedia.blogspot.com.cy/2016/03/blog-post_29.html

[2].
What is the Office of Medicinal Cannabis?
The Office for Medicinal Cannabis (OMC) is the government office which is responsible for the production of cannabis for medical and scientific purposes. Pharmacies, universities and research institutes can get legal medicinal cannabis from us.
https://www.cannabisbureau.nl/english

Types of medicinal cannabis
Five types of medicinal cannabis are available through pharmacies: Bedrocan, Bedrobinol, Bediol, Bediol and Bedica. The composition and strength varies (see table).
https://www.cannabisbureau.nl/english/medicinal-cannabis

[3].
Βουλευτής Αδάμος Αδάμου:
"...δεν χρειάζεται να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τη χρήση από ασθενείς ιατρικής κάνναβης, καθώς καλύπτεται ήδη από τη νομοθεσία για τις ναρκωτικές και ψυχοτρόπες ουσίες".
Χορήγηση κανναβινελαίου σε ασθενή
http://www.sigmalive.com/simerini/news/325486/xorigisi-kannavinelaiou-se-astheni

[4].
Πως θα κάμετε την αίτηση σας για Ιατρική Κάνναβη
http://cyprusindymedia.blogspot.com.cy/2016/04/blog-post_3.html

* * *




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου