Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Μαχόμενη τέχνη



«Ένα λογοτεχνικό περιοδικό οφείλει να έχει άριστη σχέση με τους κυβερνώντες»…Προτάσσω αυτή τη σαρκαστική βολή του  εκδοτικού σημειώματος του περιοδικού Μανδραγόρα(τεύχος 54) – ιδιαίτερα  τοξική αλλά μάλλον αδύναμη στο να διεγείρει τη τρέχουσα πολιτική  ευθιξία …Παρ’ όλα αυτά , έστω και χαμένοι στον άνισο αγώνα με θύματα την τέχνη και τον πολιτισμό, μπορούμε τουλάχιστον να διασκεδάζουμε. Και να φυλάμε καλά μια άλλη ρήση του εκδοτικού σημειώματος : «Τη δόξα πολλοί εμίσησαν, τα ξεροκόμματα ή έστω τα παντεσπάνια που μοιράζει το ΥΠΠΟ ουδείς»….
Σε αυτό το δηκτικό  αλλά κάθε άλλο παρά  πολιτικά στημένο έντυπο, ενεδρεύουν διάφοροι κλαυσίγελοι. Φερειπείν η βολή του Σπύρου Μπρίκου  εναντίον του «Κινήματος μαστροπών ποιητών» - που δεν ανήκουν ούτε στους αστούς ούτε στους προλετάριους , που πάσχουν  από ταξική νεύρωση, που έχουν  κατασκευάσει το αναγνωστικό τους κοινό  κι ακόμη τις κριτικές επιτροπές που θα τους κρίνουν, που είναι  ερωτοχτυπημένοι με την ύπαρξή τους… Με το ίδιο σαρκαστικό στυλ τοποθετείται ποιητικά η Άρτεμις Βαζιργιαντζίκη : «Ο σκοπός της ζωής- είναι να δουλεύεις – να πληρώνεσαι λίγο- ή και καθόλου – να κοιμάσαι λίγο- ή και καθόλου- να θυμάσαι λίγο- ή και καθόλου»….
Στο τεύχος 54 του Μανδραγόρα δεσπόζει το αφιέρωμα για την τρέλα, στα πλαίσια του οποίου ο Ολυμπιακός και Φιλέλλην Κώστας Κρεμμύδας καταθέτει τη δική του προσέγγιση για ένα είδος τρέλας, την Ερυθρόλευκη τοιαύτη….
Το παραπάνω  λαογραφικό και συνοικιολογικό και ψυχογραφικό δοκίμιο , έχει ως παράπλευρη ωφέλεια την παραγωγή ουκ ολίγων σπασμών  ακατασχέτου γέλωτος,  έστω και σε εμφορούμενους από πράσινες αντιλήψεις  :  Όταν λόγου χάρη ο Παναθηναϊκός ονοματίζεται «ακατανόμαστος» ( ως προαιώνιος αντίπαλος του Ολυμπιακού),όταν το Στάδιο  Καραϊσκάκη συντομογραφείται ως «Ναός», έ, κάθε μεγάλο παιδί που έζησε εκ των ένδον την ποδοσφαιρική αναμπουμπούλα,  αναλογίζεται αυτή την όσμωση πραγματικής ζωής και πρωταθλητικού ονείρου -  και ψυχαγωγείται….
Σε όλα τα παραπάνω να  προσθέσουμε και την φίλαθλη φαντασία που θέλει την επιβίωση της Ολυμπιακής ιδεοληψίας έστω και σε συνθήκες  Ιουράσιας καταστροφής … Που αδυνατεί να συμβιβαστεί με τη χασούρα, τουτέστιν ήττα…Να δυο τουλάχιστον λόγοι για να περιμένουμε με ενδιαφέρον τον μετασχηματισμό του συγκεκριμένου δοκιμίου σε αφήγημα σεβαστών διαστάσεων, κατά πως προτίθεται ο Κώστας Κρεμμύδας …..
Γιάννης Σχίζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου