Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

«Επιχείρηση» Καθαρή πρόσοψη





1η Δράση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017 11.00 π.μ. στα Εξάρχεια


Το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο (www.istorikokentro.gr) μαζί με τον Σύλλογο - μέλος του Δικτύου «Τα Εξάρχεια», με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Kärcher και την διαμεσολάβηση του Δήμου Αθηναίων, προχωράμε σε δράση καθαρισμού προσόψεων την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 11:00 το πρωί στον πεζόδρομο της οδού Δερβενίων αρ. 42-44 και 43.

Κατά την διάρκεια της δράσης, μέλη της εταιρείας Kärcher και της Booka Chemicals Hellas (υλικά antigraffiti και εφαρμογή) θα εκπαιδεύσουν τους εθελοντές. Το πακέτο μηχανημάτων και εξοπλισμού που παραδίδει η Kärcher θα παραμείνει υπό την επίβλεψη του Δικτύου και του Συλλόγου «Τα Εξάρχεια» και θα διατίθεται σε κατοίκους και επαγγελματίες που επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν.

Μετά την επιτυχημένη δράση καθαρισμού προσόψεων του Δικτύου στην περιοχή του Κεραμεικού το καλοκαίρι του 2016, και με την διαμεσολάβηση του Δήμου Αθηναίων, το Δίκτυο έχει πλέον εξασφαλίσει 3 ειδικά πακέτα μηχανημάτων και εξοπλισμού από την εταιρία Kärcher για τους Συλλόγους-μέλη του στο Ιστορικό Κέντρο.

Μετά τα Εξάρχεια η επόμενη δράση θα λάβει χώρα στη γειτονιά του Θησείου.


Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο 
Το Ιστορικό Κέντρο,  η καρδιά της χώρας στην οποία συμπυκνώνεται η ιστορία αποτυπωμένη σε δρόμους, κτήρια, μνημεία, πλατείες, ανθρώπους, στις μνήμες όλων, χρόνια τώρα ολοένα φθίνει. Πολλοί κάτοικοι αναζητώντας καλύτερη ποιότητα ζωής, εγκαταλείπουν το κέντρο για τα προάστια που γιγαντώνονται, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από το κλεινόν άστυ.

Τον Ιούλιο του 2014 μια ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών ξεκίνησε να εργάζεται με στόχο την αναστροφή αυτής της κατάστασης δημιουργώντας το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, μέσα στους πρώτους μήνες από τη σύσταση του Δικτύου, ομάδες πολιτών από όλες τις γειτονιές εντάχθηκαν στο Δίκτυο καταθέτοντας προβληματισμούς, προτάσεις, λύσεις. Σήμερα αμάδες ειδικών, χωροτακτών, νομικών και πολεοδόμων αρχιτεκτόνων, εργάζονται εθελοντικά με κοινό στόχο την αναβάθμιση της πιο ιστορικής πόλης της Ευρώπης, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες για την προώθηση απαραίτητων μέτρων σε Δήμο και Υ.ΠΕ.ΚΑ.

Βασικοί στόχοι του Δικτύου είναι να:
- Ενώσει και Ενδυναμώσει τη φωνή των Πολιτών
- Υποστηρίξει τη Συλλογική Δράση και την Ενεργό Συμμετοχή των Πολιτών στα Κοινά
- Εργαστεί για τον Σεβασμό και την Εφαρμογή της Ισχύουσας Νομοθεσίας, την εξάλειψη της παρανομίας και της παραβατικότητας.
- Ζητήσει την Προστασία του Πολίτη από την αυξανόμενη Εγκληματικότητα
- Προασπίσει τον Σεβασμό προς τους Πολίτες και τον Δημόσιο Χώρο
- Υποστηρίξει το Δικαίωμα Πρόσβασης στον Δημόσιο Χώρο καθώς και να Αμυνθεί έναντι κάθε καταπάτησης και αυθαίρετου περιορισμού της Χρήσης του
- Προασπίσει τον Σεβασμό στη Δημόσια και Ιδιωτική Περιουσία
- Υποστηρίξει την Εφαρμογή Χρήσεων Γης και άλλων Πολεοδομικών Ρυθμίσεων, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες για ποιότητα κατοίκησης και υγιή επιχειρηματικότητα
- Στηρίξει τη Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων (κάδοι, ανακύκλωση)
- Στηρίξει τη Βιώσιμη Κινητικότητα (ΜΜΜ, ΑμεΑ, πεζοί, ποδήλατα, κλπ.).
- Ζητήσει την επανενεργοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας (με αρμοδιότητες στον έλεγχο της Κυκλοφορίας, των Απορριμμάτων και της Ηχορρύπανσης, κλπ.)




Γειτονιά – Πολιτιστικός Σύλλογος Εξαρχείων& Νεάπολης, Εξωραϊστικός, Πολιτιστικός & Αθλητικός Σύλλογος Ο Αρδηττός,
Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας,  Κίνηση Πολιτών Άνω Πετραλώνων,
Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου, Κίνηση Πολιτών Φιλοπάππου, Μέγας Αλέξανδρος (Γκάζι-Κεραμεικός-Ρούφ),
                                         Κίνηση ΠΕΖΗ, Σύλλογος των Αθηναίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρυγιάννη,                                        
                                      Σύλλογος Κατοίκων & Επαγγελματιών Τα Εξάρχεια, Σύλλογος Κατοίκων Θησείου,

Συντονισμός ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου