Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Βιώσιμη αλιεία ή μια ακόμη διακήρυξη;




Δέσμευση με δεκαετή διάρκεια για τη διάσωση των αποθεμάτων αλιευμάτων που απειλούνται από την υπεραλίευση στη Μεσόγειο ανέλαβαν χθες η Ε.Ε., οκτώ παράκτια κράτη - μέλη καθώς και επτά τρίτες χώρες στο πλαίσιο της διάσκεψης για τη βιώσιμη αλιεία στη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας.
Ειδικότερα, υπογράφηκε η Διακήρυξη της Μάλτας, η περίφημη MedFish4Ever, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οκτώ παράκτια κράτη - μέλη της Ε.Ε. (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα, Κύπρος), επτά τρίτες χώρες (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτος, Τουρκία, Αλβανία, Μαυροβούνιο), τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε μια δέσμευση για δέκα χρόνια με στόχο τη διάσωση των αποθεμάτων αλιευμάτων στη Μεσόγειο και την προστασία του οικονομικού και οικολογικού πλούτου της περιοχής, θέτοντας φιλόδοξους, αλλά ρεαλιστικούς στόχους.

Ο αρμόδιος επίτροπος για την αλιεία K. Βέλα δήλωσε σχετικά: “Σήμερα γράφουμε Ιστορία. Υπογράφοντας τη διακήρυξη, επιβεβαιώνουμε την πολιτική μας βούληση να παραδώσουμε απτά μέτρα δράσης στην αλιεία και σε άλλες δραστηριότητες που έχουν αντίκτυπο στους αλιευτικούς πόρους, στη γαλάζια οικονομία, στην κοινωνική ένταξη και στην αλληλεγγύη μεταξύ των βορείων και των νοτίων ακτών της Μεσογείου. Ελπίζω αυτή η διακήρυξη θα εκληφθεί ως ένα σημείο καμπής για ένα λαμπρό μέλλον για τους αλιείς, τις παράκτιες κοινότητες και τους αλιευτικούς πόρους”.
Τα αλιευτικά αποθέματα της Μεσογείου βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο, καθώς υπολογίζεται ότι η υπερεκμετάλλευση αγγίζει το 90% των εκτιμώμενων αποθεμάτων.
Με τη διακήρυξη οι συμμετέχοντες ανέλαβαν τη δέσμευση να εξασφαλίσουν ότι από σήμερα και έως το 2020 τα κυριότερα αποθέματα αλιευμάτων θα αποτιμώνται τακτικά με συγκεκριμένο και επιστημονικό τρόπο. Παράλληλα, θα πρέπει να επεξεργαστούν ένα σχέδιο πολυετούς διαχείρισης για όλες τις περιοχές κρίσιμης αλιείας και να εξαλείψουν την παράνομη αλιεία έως το 2020, ενώ θα υποστηρίξουν οικονομικά τα τοπικά σχέδια βιώσιμης αλιείας.
Σημειώνεται ότι πάνω από 300.000 άνθρωποι απασχολούνται στον μεσογειακό αλιευτικό στόλο, με το 80% να αφορά μικρής κλίμακας αλιείς (με σκάφη μήκους κάτω των 10 μέτρων), οι οποίοι ψαρεύουν το ένα τέταρτο των συνολικών αλιευμάτων που αλιεύονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου