Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Mιά άλλη άποψη για τον Στάθη Ψάλτη



Ξεκίνησε με εντυπωσιακές ερμηνείες στο θέατρο και στην τηλεόραση και κατέληξε ως ο απόλυτος σταρ του κιτς και των χοντροκομμένων επιθεωρήσεων.

Ο οστεώδης ηθοποιός με την νευρώδη ματιά και τη στριγκή φωνή που υποδύθηκε ρόλους που κάθε νεοφώτιστος θα ονειρευόταν. Τον άκρως απαιτητικό μονόλογο του Αυξέντη Ιβάνοβιτς Ποπρίτσιν στη θεατρική εκδοχή του διηγήματος του Ρώσου συγγραφέα Νικολάι Γκόγκολ <<Ημερολόγιο ενός τρελού>> τον κατάφερε με άψογο τρόπο.. Σε ηλικία 22 ετών, έπαιξε τον γελωτοποιό στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη <<Οι έμποροι των εθνών>>. Αργότερα, υποδύθηκε τον Νάσο στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος <<Γιούγκερμαν>> του Καραγάτση.

Σημαντικό βήμα, η τηλεοπτική συμμετοχή του ''Συμβολαιογράφο'' του Ραγκαβή όπου η παρουσία του εγγράφηκε στο υποσυνείδητο του κοινού. Τον ίδιο καιρό, μετείχε στη σειρά ''Τα παιδιά της πιάτσας'' του Τσιφόρου και λίγο μετά στα ''Παλιόπαιδα τ' ατίθασα''.

Και κάπου εκεί έσβησε τα αρχικά του ίχνη για χάρη της μαζικής κουλτούρας. Από μύστης της υποκριτικής τέχνης επέλεξε μια υποκουλτούρα πέραν κάθε αισθητικού ορίου. Βλάσφημος, φορέας μιας κιτς εκδοχής, έγινε ο ήρωας της διπλανής πόρτας. Το στόμα εκείνων που δεν μπορούσαν να τα πουν ''χύμα''. Ο πλακατζής της παρέας που έλεγε ''κρύα'' ανέκδοτα. 

Αλλά και εκτός ρόλων, επανέλαβε το ίδιο μοτίβο. Εκκεντρικό ντύσιμο, σπουδαιοφανείς δηλώσεις, βρισιές, σεξιστικά σχόλια, βιτριόλι κατά των πολιτικών, μπανάλ λαϊκισμός.

Ποιος ήταν ο πραγματικός Στάθης Ψάλτης ; Αυτός των πρώτων ετών ή ο άλλος που εξέπεσε στη χειρότερη εκδοχή της μαζικής κουλτούρας ;

Κι όμως, η ζωή του έκανε κύκλο. Λίγο πριν πεθάνει, πήρε μέρος στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή <<Νίκος Καζαντζάκης>>, ενώ πέρυσι έπαιξε τον ρόλο της παραμάνας στο θεατρικό έργο <<Ρωμαίος και Ιουλιέτα>> σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη.

Την Δευτέρα 22 Μαϊου στις 9μμ στην ''μπουκαδούρα'' (πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας) θα προβληθούν βίντεο από  συγκλονιστικούς ρόλους του και θ΄ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον Θανάση Παντέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου