Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Εκδήλωση στα πλαίσια της έκθεσης Η Εποχή του Διαστήματος: Ηλεκτρική και Ηλεκτρονική Τέχνη στην Ελλάδα 1957-1989


 

Συζήτηση με θέμα:    Οι Κεραυνοί του Κωστή

 Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, 19.00

 Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα.
 

Στις 7 Σεπτεμβρίου θα μιλήσουν για τον κεραυνό του Κωστή και την εποχή του ο Εμμανουήλ Μαυρομμάτης ( Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ) και ο Θανάσης Μουτσόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και της Θεωρίας του Πολιτισμού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης) 

Θα συζητήσουν  με τον καλλιτέχνη και για την πρόσφατη έκθεσή του στον χώρο της Depôt art gallery που ετοίμασε ένα καινούριο ενεργειακό πεδίο κεραυνών  μεταβάλλοντας τον χώρο σε ηχητικό περιβάλλον.  Με πρόσφατα έργα που αναδεικνύουν τον κεραυνό αλλά και έργα που είναι δηλωτικά της έκρηξης και συμπληρώνουν το συνολικό πρόταγμα της συγκρότησης της έκθεσης θετικό<=>αρνητικό του Κωστή. Ο υπότιτλος είναι  χαρακτηριστικός της άποψης που υποστηρίζει μέσα κι έξω από την ιστορία της τέχνης: πρόταγμα ζωής. Σχέδιο ζωής παρουσιασμένο σαν +ολικό πρόταγμα έτσι που οι κεραυνοί των έργων του να ορίζουν το επόμενο βήμα, το αύριο και τις κεραυνοβολήσεις του. Στο ενεργειακό πεδίο που δημιουργεί ο Κωστής, γίνεται αισθητή  η αλληλεπίδραση των θεατών με τα ηλεκτρικά φορτισμένα έργα του.
Μέσα στον αέρα των ρήξεων και των εκρήξεων το θετικό και το αρνητικό. Ηλεκτρικό φορτίο, σκέψεις, αισθήσεις… Η τυχαία ξαφνική εμφάνιση κι εξαφάνιση του κεραυνού. Όλα ξεκινάνε από το θετικό|αρνητικό. Η αστραπή δεν είναι μια ενιαία γραμμή όπως εμείς την διακρίνουμε. Αποτελείται από χιλιάδες μικρά αγώγιμα σημεία υγρασίας, όπου πάνω τους βρίσκει τον βηματισμός της, για να τα ενώσει έτσι η αστραπή στην εκρηκτική πορεία της.
Όλα ξεκίνησαν με μια μεγάλη έκρηξη, έτσι ξεκίνησε ο πλανήτης κι η ζωή πάνω του.  Δεν νομιμοποιείται λοιπόν να συνεχιστεί η ζωή κι ο πλανήτης μας με άλλες μικρότερες;  Αν η έκρηξη είναι η αρχή γιατί να μην είναι κι η συνέχεια; Αν έκρηξη είναι το όνομα της συνέχειας της ζωής; Αν λοιπόν η ζωή οφείλεται σε μια «έκρηξη», σε μια ριζική διαφοροποίηση, όπως η απότομη αλλαγή περιβάλλοντος, από την υδάτινη ανάπτυξή μας, την περίοδο της κυοφορίας μας, στην ατμόσφαιρα γιατί όχι και η συντήρηση αυτής της ζωής να μην γίνεται με εκρηκτικές διαφοροποιήσεις; Ο χώρος που οργανώνει ο Κωστής μεταβάλλεται σε έναν ηλεκτρισμένο τόπο - παρατηρητήριο κεραυνών και άλλων ποιητικών φαινομένων. Οι εκρήξεις μέσα στην τέχνη κι έξω από αυτήν μέσα στη ζωή κι όλα μαζί σε μια +ολική παρουσίαση.
Κεραυνοί στις καταιγίδες, στις  εκρήξεις ηφαιστείων, στους σεισμούς, στους ανεμοστρόβιλους και σε τόσα άλλα φαινόμενα που ασκούν την δυναμική παρέμβασή τους έτσι που να αναζωογονούν, να καταστρέφουν ή να επουλώνουν τα τραύματα της φύσης.  Για να συνεχιστεί η ζωή;

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου