Λούβρο Αμπού Ντάμπι Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, το Λούβρο Αμπού Ντάμπι θα ανοίξει επίσημα στις 11 Νοεμβρίου 2017. Τα εγκαίνια έρχονται μια δεκαετία μετά την υπογραφή από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μιας συμφωνίας ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία έθεσε αρχικά το έργο σε κίνηση.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα είναι αυτός που θα κόψει την κορδέλα του έργου. Καθώς το χρήμα κινεί τον κόσμο, αλλά και τον κόσμο της τέχνης σχεδόν αποκλειστικά σήμερα, οι υπερήφανοι Γάλλοι δέχτηκαν να «δανείσουν» το όνομα του Λούβρου, ενός από τα διασημότερα μουσεία και καμάρι της Γαλλικής πολιτιστικής βιτρίνας ανά τον κόσμο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο νέο εντυπωσιακό ημι-υποβρύχιο μουσείο που κατασκεύασε στο Αμπού Ντάμπι ο διάσημος αρχιτέκτονας και νικητής του βραβείου Pritzker, Ζαν Νουβέλ.


Το φουτουριστικό κτίριο που σχεδίασε ο Νουβέλ βρίσκεται κατά το ήμισυ στη θάλασσα, στη νοητή προέκταση του νησιού Σααντιγιάτ. Έξι ολόκληρα χρόνια διήρκεσαν οι αποστραγγίσεις θαλάσσιου νερού πριν αρχίσει καν η κατασκευή του έργου, ενώ το όλο εγχείρημα στηρίζεται στις αντανακλάσεις του νερού στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου, που τιμά και την αραβική αρχιτεκτονική με ένα θόλο  διαμέτρου 180 μέτρων στο κέντρο του. Πρόκειται για ένα τεχνικό επίτευγμα και ένα μνημειώδες εγχείρημα αξίας 20 δις που θέλει να φέρει σε πρωταγωνιστικό ρόλο την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μεταμορφώνοντάς την σε παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο.
Στο ίδιο νησί δημιουργείται ένας πολυτελές κέντρο ψυχαγωγίας και πολιτισμού με τα ονόματα των σταρ αρχιτεκτόνων να παρελαύνουν σε σειρά και αυτό της Ζάχα Χαντίντ να πρωταγωνιστεί στις μαρίνες και τα γήπεδα γκολφ των εκατομμυριούχων του κόσμου. Στην άλλη μεριά του νησιού ένα ακόμα μουσείο που καθυστερεί λόγω τεχνικών προβλημάτων θα ανοίξει και αυτό τις πόρτες του. Πρόκειται για το Γκούγκενχαϊμ, που σχεδιάζει ο Φρανκ Γκέρι και έχει κόστος πάνω από 500 εκατ. ευρώ και έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο, για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν κατά την οικοδόμησή του.
 

Η Ευρώπη του πνεύματος προσκυνά την ισχύ του χρήματος

Η ιστορία της συμφωνίας Γαλλίας με τα Εμιράτα ξεκινά το 2007, όταν υπογράφεται μια συμφωνία 663 εκατομμυρίων ευρώ, που θα φτάσει τελικά το 1 δις, προκειμένου οι Άραβες να νοικιάσουν τη χρήση του ονόματος «Λούβρο» για ένα μουσείο με έκταση 64.000τ.μ. Το ακριβοπληρωμένο brand θέλει να παίξει ρόλο διπλωματικό προφανώς υποστηρίζοντας το προφίλ των Εμιράτων στη Δύση και λειτουργώντας σαν σύνδεσμος με την Ευρώπη. Με μισθωμένο το όνομα του Λούβρου μέχρι το 2037, το νέο μουσείο έχει  νοικιάσει 300 έργα τέχνης από το Λούβρο, και το Musée d’Orsay, το Κέντρο Georges Pompidou και τις Βερσαλίες, μεταξύ άλλων. Επίσης, το μουσείο έχει καταβάλει 750 εκατομμύρια δολάρια για να προσλάβει γαλλικό προσωπικό για να επιβλέπει τα δανεισμένα έργα, σύμφωνα με την Washington Post.
Λούβρο Αμπού Ντάμπι
Το 2007, η  Γαλλίδα υπουργός πολιτισμού Φλερ Πελερέν, είχε δηλώσει ότι ο δανεισμός των έργων είναι μια αναγνώριση του πλούτου των εθνικών συλλογών της Γαλλίας όσο και αναγνώριση της τεχνογνωσίας των μουσείων. Κάθε δάνειο κομμάτι θα παραμένει στο Αμπού Ντάμπι ένα έως δυο χρόνια, ενώ ο δανεισμός των έργων μέσα στη δεκαετία θα μειώνεται έως ότου το μουσείο να αποκτήσει τη δική του συλλογή. Μια γαλλική πηγή δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία λογοκρισία από το Αμπού Ντάμπι για έργα με γυμνά ή με θρησκευτικές απεικονίσεις. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Λούβρο του  Αμπού Ντάμπι, είναι το μεγαλύτερο παγκόσμια πολιτιστικό έργο που έχει δημιουργηθεί από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης που άνοιξε το 1870.
Το μουσείο περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από 13 από τις πιο γνωστές συλλογές της Γαλλίας από την εποχή του Χαλκού μέχρι την ποπ-αρτ. Ανάμεσα στα έργα συμπεριλαμβάνονται το Portrait of an Unknown Woman του Ντα Βίντσι, το Saint Lazare Station του Μονέ και το Big Electric Chair του Άντι Γουόρχολ, αρχαία αγάλματα, βάζα και μάσκες από την Ασία και την Αφρική. Και ακόμα το The Woman with a Mirror του Τιτσιάνο, ο Napoleon Crossing the Alps του Ζαν Λουί Νταβίντ και το The Fife Player του Μανέ.
Το μουσείο Saadiyat Island διαθέτει ήδη μια συλλογή από περισσότερα από 600 έργα τέχνης που καλύπτουν την 3η χιλιετία π.Χ. μέχρι σήμερα. Οι συλλογές δεν θα οργανώνονται χρονολογικά. Αντίθετα, θα συνδεθούν με παγκόσμια θέματα όπως η αυγή της παγκοσμιοποίησης, η απεικόνιση της εξουσίας και η παράσταση του θεϊκού. Η γενική είσοδος στο μουσείο θα κοστίσει 60 AED, περίπου 15 ευρώ με εναρκτήρια έκθεση: «Από το ένα Λούβρο στο άλλο: Άνοιγμα ενός Μουσείου για όλους».