Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Αφρός και Φυσαλλίδες 2017 με ηχηρή την ελληνική παρουσία





                Λίγο πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, έφτασε και φέτος η στιγμή που περιμένουν με λαχτάρα οι οινόφιλοι της πρωτεύουσας: η στιγμή για την πιο... ευδαιμονική γευστική δοκιμή οίνων, αποκλειστικά αφρωδών, στην εκδήλωση «Αφρός και Φυσαλλίδες», που φέτος θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, 12:00-14:00 για επαγγελματίες (δωρεάν) και 14:00-20:00 για καταναλωτές (είσοδος 8 ευρώ).



Απ’ όπου κι αν προέρχονται, τα αφρώδη κρασιά είναι γοητευτικά, συναρπαστικά και ελκυστικά. Η πατρίδα τους η Καµπανία έγινε πασίγνωστη χάρη σε αυτά, ωστόσο αφρώδεις οίνους παράγουν και πολλές άλλες περιοχές και χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Όπως κάθε χρόνο, φέτος για 11η φορά, στην εκδήλωση «Αφρός και Φυσαλλίδες» θα υπάρχουν προς δοκιμή πολλές δεκάδες αφρώδη κρασιά, όπως Cavas από την Ισπανία, Brachetto, Moscato d’Asti και Prosecco από την Ιταλία και, βέβαια, σαμπάνια από τη Καμπανία.



                Αποκάλυψη, ωστόσο, αποτελούν φέτος τα ελληνικά αφρώδη κρασιά, που κάνουν ίσως περισσότερο από ποτέ ηχηρή την παρουσία τους στην εκδήλωση. Γιατί όχι μόνο έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά έχουν και βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό, που στέκουν ανταγωνιστικά έναντι πολλών αντίστοιχων κρασιών άλλων οινοπαραγωγικών χωρών της Ευρώπης, που έχουν καθιερωθεί για αυτά. Από τα αρώματα και τη γεύση τους, μέχρι τις έξυπνες και εντυπωσιακές πολλές φορές συσκευασίες τους, τα ελληνικά αφρώδη είναι εδώ. Στην «Αφρός και Φυσαλλίδες» περιμένουν τους οινόφιλους να τα δοκιμάσουν και να τα εκτιμήσουν. Γιατί πολλοί έλληνες οινοποιοί σε όλη τη χώρα θεωρούν ότι η τάση για τα αφρώδη κρασιά είναι ανοδική και έχουν επενδύσει σε αυτά με επιτυχία.




Στη χώρα μας αφρώδεις οίνοι παράγονται παραδοσιακά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (περιοχές Αμυνταίου και Ζίτσας), στην Πελοπόννησο και στη Ρόδο και κρασιά από τις περιοχές αυτές βρίσκονται στην «Αφρός και Φυσαλλίδες», χωρίς να λείπουν και οίνοι από πιο αναπάντεχες περιοχές, όπως η Αττική, η Θεσσαλία, η Κρήτη, η Λήμνος και η Σαντορίνη. Ακόμα πιο απρόσμενες είναι οι δύο ρετσίνες νέας γενιάς της εκδήλωσης, μία ημιαφρώδης και μία αφρώδης (με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη, όπως στην Καμπανία), που θα εκπλήξουν όσους δεν τις έχουν δοκιμάσει.



Έτσι, η «Αφρός και Φυσαλλίδες» είναι μοναδική ευκαιρία να δοκιμαστούν τέτοια κρασιά, διαφόρων στυλ, λευκά, ερυθρωπά, κόκκινα και από εντελώς ξηρά έως πολύ γλυκά. Όπως κάθε χρόνο, η εκδήλωση οργανώνεται  λίγο πριν από τις γιορτές (η κατεξοχήν περίοδος κατανάλωσης αφρωδών οίνων σε όλον τον κόσμο), αν και στόχος των οργανωτών ήταν και παραμένει να φέρουν τον έλληνα καταναλωτή πιο κοντά στα αφρώδη κρασιά, καθιστώντας τα ακόμα και μέρος της καθημερινότητάς του, όπως συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού. Άλλωστε, όπως θα δουν οι επισκέπτες στην εκδήλωση, πολλά από τα αφρώδη που παρουσιάζονται έχουν απολύτως λογικές, έως ελκυστικές τιμές.



Η εκδήλωση «Αφρός και Φυσαλλίδες» εγκαινίασε πέρυσι τη Sparkling Wine Day, την ημέρα δηλαδή αφρωδών οίνων της Αθήνας. Φέτος, η Sparkling Wine Day θα διεξαχθεί μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στο Κολωνάκι και στην ευρύτερη περιοχή του, εκεί όπου συναντώνται μερικά από τα κορυφαία και πολυτελή καταστήματα της πόλης. Όντας ανοιχτά αυτήν την Κυριακή του χρόνου, θα φιλοξενούν έκαστο έναν αφρώδη οίνο, από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και θα τον προσφέρουν στους πελάτες τους, εντείνοντας το εορταστικό κλίμα των ημερών με τις χαρούμενες και εύγεστες φυσαλλίδες του.



                Με την είσοδό του στην «Αφρός και Φυσαλλίδες» κάθε επισκέπτης παίρνει ειδικό αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας και τον κατατοπιστικό κατάλογο κρασιών της εκδήλωσης, η οργάνωση της οποίας γίνεται από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum, με τους εξής χορηγούς γευστικής απόλαυσης: Αλλαντοποιείο Στρεμμένου, Κατσικίσια Τυριά Maltezos Farm, Παραδοσιακό Αυγοτάραχο Τρικαλινού και Τυριά Provence Deli. Επίσημα νερά της έκθεσης είναι το ήσυχο τοσκανέζικο Acqua Panna και το αφρώδες S. Pellegrino από τις Άλπεις.





Πληροφορίες: 210 766 0560 & info@vinetum.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου