Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Κριτική μελέτη του έργου του Θανάση Βαλτινού

Στο Εργαστήρι του Συγγραφέα – Λογοτεχνία και Κριτική: μελέτη του έργου του Θανάση Βαλτινού
3μηνο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ
Ο Θανάσης Βαλτινός ανοίγει το εργαστήριό του και οι συμμετέχοντες τον παρακολουθούν να παρουσιάζει τα βιβλία του, να σχολιάζει και να διαβάζει τα κείμενά του, να περιγράφει τους ήρωες των βιβλίων του, να μιλάει για την κριτική του έργου του, να εξομολογείται τα μελλοντικά του σχέδια και να αποκαλύπτει κρυφές πτυχές του τρόπου με τον οποίο γράφει.
Η μελέτη και η γραφή της λογοτεχνικής κριτικής αποτελούν σημαντικά θέματα του προγράμματος, αλλά εξετάζονται σε ένα ευρύ πλαίσιο που ξεπερνά την απλή κατανόηση των κειμένων, στοχεύοντας στην πλουσιότερη αντίληψη της πραγματικότητας και τελικά στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου μέσα από την μελέτη της λογοτεχνίας.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι τη δεξιότητα να συνθέτουν ένα πολύπλευρο και εύστοχο κριτικό κείμενο (βιβλιοπαρουσίαση, άρθρο, ομιλία κ.λπ.), ενώ παράλληλα θα καλλιεργηθεί και θα οξυνθεί η αναγνωστική και η κριτική τους αντίληψη. Απευθύνεται σε όσους αγαπούν την ανάγνωση και τη λογοτεχνία και επιθυμούν να γνωρίσουν σε βάθος το έργο σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων και Ελληνίδων συγγραφέων.
Για το Εργαστήρι του ο Θανάσης Βαλτινός επέλεξε να αναλύσει και να μελετήσουμε μαζί τα εξής έργα: α) το Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη. Βιβλίο πρώτο. Αμερική (1972), στο οποίο αφηγείται τις μεταναστευτικές περιπέτειες ενός πελοποννήσιου αγρότη β) τα Στοιχεία για τη δεκαετία του ?60 (1989), που αποτελεί μια τοιχογραφία της νεοελληνικής κοινωνίας κατά τη δεκαετία του 1960 μέσα από ιδιωτικά και δημόσια κείμενα και γ) την Ορθοκωστά (1994), ένα μυθιστόρημα για τις εμφυλιακές συγκρούσεις στην περιοχή ενός μοναστηριού της ορεινής Αρκαδίας, του επονομαζόμενου «Ορθοκωστά».
Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Σταυροπούλου Ερασμία, η οποία έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της ακαδημαϊκής διαδικασίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου