Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Υπεράσπιση της χερσονήσου του Μαλέα



Ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασίας / Χερσονήσου Μαλέα "ΑΡΤΕΜΙΣ" θεωρεί ως γεγονός μεγάλης σημασίαςγια την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και του μέλλοντος της χερσονήσου του Μαλέα την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου "Διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς 150 kV Ε.Ρ. Πελοπόννησος - Κρήτη", κατά τη συνεδρίαση της 10ης Ιουλίου του 2017.

Η συγκεκριμένη ΜΠΕ περιγράφει προσαιγιάλωση του καλωδίου διασύνδεσης εντός του όρμου Βοιών, υπόγειο δίκτυο έως τη Σκλαβούνα και από εκεί, εναέριο δίκτυο 27 χιλιομέτρων έως τους Μολάους. 
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία -μετά κι από ανάλογη εισήγηση του Δήμου Μονεμβασίας και του συλλόγου μας- συντάχθηκαν με τους χιλιάδες συμπολίτες μας και τους δεκάδες συλλόγους και φορείς, που έχουν ταχθεί υπέρ της ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ της χερσονήσου του Μαλέα όσον αφορά την ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου. 


Καλούμε όσους δεν άκουσαν την κοινωνία των πολιτών και ψήφισαν θετικά στην εγκατάσταση ενός δικτύου 27 χιλιομέτρων πυλώνων υψηλής τάσης από τα Βάτικα μέχρι τους Μολάους (παράταξη "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΑ" - ΣΥΡΙΖΑ) να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν τον αγώνα μας και το αναπτυξιακό μας όραμα για τη Λακωνία και τον Δήμο Μονεμβασίας. 

Καλούμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Μονεμβασίας, σε συνέχεια των ορθών μέχρι τώρα αποφάσεών τους, να προβούν σε νομικές κινήσεις και προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του συγκεκριμένου έργου, εάν αυτή, παρά τις έντονες αντιδράσεις, υπογραφεί ως έχει από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη. 

Καλούμε την κυβέρνηση, τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Σταθάκη, και τον ΑΔΜΗΕ να εγκαταλείψουν την προκλητικά διακριτή πολιτική σε βάρος της Λακωνίας και ειδικά της χερσονήσου του Μαλέα. Διότι μόνον ως τέτοια μπορούμε να εκλάβουμε το γεγονός ότι σχεδιάζεται υπογειοποίηση του καλωδίου στην Κρήτη, από τον κόλπο της Κισσάμου μέχρι τα Χανιά, σε μήκος 43 χιλιομέτρων, αλλά εναέριο δίκτυο με πυλώνες υψηλής τάσης στον δικό μας τόπο. Καθώς, όπως ισχυρίζονται, "η συγκεκριμένη περιοχή της Κρήτης είναι τουριστική", κάτι που μάλλον δεν θεωρούν τη Λακωνία. 

Από την πλευρά του συλλόγου "ΑΡΤΕΜΙΣ", θα θέλαμε να ενημερώσουμε για το ότι μετά την προσφυγή μας στο ΣτΕ, προετοιμαζόμαστε να προσφύγουμε και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου να απενταχθεί από το λεγόμενο "πακέτο Γιούνκερ", εάν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ επιμείνουν στη συγκεκριμένη όδευση και δεν επιλέξουν την ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ της χερσονήσου του Μαλέα, όπως ΞΕΚΑΘΑΡΑ έχουν ζητήσει οι χιλιάδες υπογράφοντες συμπολίτες μας και δεκάδες σύλλογοι και φορείς. 

18.7.17
Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου