Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Aφιέρωμα στη Σαλυ Πότερ

Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 4 Ιανουαρίου η διάσημη βρετανίδα σκηνοθέτρια Σάλι Πότερ. Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει πλήρες αφιέρωμα στο έργο της, με αφορμή την έξοδο της νέας της ταινίας "The Party" (28/12), σε συνεργασία με την Feelgood Entertainment. 

Την Πέμπτη 4/1, η Σάλι Πότερ θα προλογίσει την προβολή των 8 μ.μ. και μετά το τέλος του "Party" θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Θα συνοδεύεται από τον παραγωγό της Christopher Sheppard. 

Η ταινία, μια πικρή κοινωνική σάτιρα γυρισμένη σε μαυρόασπρο, με πρωταγωνιστές τους Κριστίν Σκοτ Τόμας, Μπρούνο Γκανζ, Εμιλι Μόρτιμερ, Τίμοθι Σπολ και Πατρίτσια Κλάρκσον παρουσιάστηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου. To φιλμ γυρίστηκε κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Brexit και σχολιάζει με μαύρο χιούμορ τη σημερινή βρετανική κοινωνική και πολιτική ζωή. Η Σάλι Πότερ χαρακτηρίζει το "Party" ως "μία τραγωδία σε περιτύλιγμα κωμωδίας, όπου η εορταστική συγκέντρωση μερικών φίλων κλιμακώνεται γρήγορα σε ένα βίαιο ξέσπασμα".



Η ρετροσπεκτίβα θα πραγματοποιηθεί στις 4-10 Ιανουαρίου 2017 και στις δύο αίθουσες της Ταινιοθήκης και περιλαμβάνει όλες τις μεγάλου αλλά και τις μικρού μήκους ταινίες της πολυσχιδούς σκηνοθέτριας, γνωστότερης στους περισσότερους για το φιλμ της "Ορλάντο" (1992) με πρωταγωνίστρια την Τίλντα Σουίντον σε ρόλο άντρα αλλά και γυναίκας. 

Το αφιέρωμα στην Σάλι Πότερ είναι η εναρκτήρια εκδήλωση του δεύτερου μέρους του προγράμματος "Η Κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή ΙΙ" που υλοποιεί η Ταινιοθήκη στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2019-20 που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάθε μέρα (εκτός Τρίτης 9/10) στις 8 μμ, τις ταινίες του αφιερώματος θα προλογίζει και ένας διαφορετικός προσκεκλημένος: ο Χρήστος Μήτσης, κριτικός κινηματογράφου (4/1, "The Gold Diggers"), η Κατερίνα Ευαγγελάκου, σκηνοθέτης (5/1, "Ginger and Rosa"), η Μαρία Κομνηνού, διευθύντρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (6/1, μικρού μήκους ταινίες της Σάλι Πότερ), η Ρέα Βαλντέν, θεωρητικός κινηματογράφου (7/1, "Rage"), η Όλγα Μαλέα, σκηνοθέτης (8/1, "Τhe Tango Lesson") και η Χλόη Κολύρη, ψυχίατρος-ψυχαναλύτρια (10/1, "Orlando").

Προσοχή: όλες οι ταινίες του αφιερώματος, εκτός του "Party", θα προβληθούν στα αγγλικά (χωρίς ελληνικούς υπότιτλους).
Από το Art and life




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου